Νίκου Μιχαηλίδη: «Oι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944»

Νίκου Μιχαηλίδη: «Oι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944»

Αντώνης Μουρτζιάδης, ο τελευταίος επιζών Κωνσταντινουπολίτης εθελοντής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944

O Νίκος Μιχαηλίδης παρουσίασε, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο  του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, το βιβλίο του «Τα ελληνοτουρκικά και οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 1939-1944». Αποτέλεσμα έρευνας εννέα ετών, το πρωτότυπο αρχειακό έργο του Νίκου Μιχαηλίδη αποτυπώνει σε δύο τόμους και αποτίει φόρο τιμής στην αξιομνημόνευτη εθελοντική συνεισφορά των 1.000 περίπου Κωνσταντινουπολιτών κατά τον Β’ΠΠ, 200 από τους οποίους σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ελευθερία.

 

Όπως ανέφερε ο συγγραφέας, στον πρώτο τόμο που έχει ήδη κυκλοφορήσει περιγράφεται ο διεθνής περίγυρος, με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις της περιόδου, ενώ παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί και καταγράφονται 340 περίπου προσωπικές μαρτυρίες των καταταγέντων, καθώς και αφηγήσεις των απογόνων τους. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο, πρωτογενές υλικό, σημαντικό για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς όπως παρατηρεί ο Νίκος Μιχαηλίδης «οι μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών είναι ιστορία, γιατί στο κάτω κάτω η ιστορία είναι η ιστορία των ανθρώπων».

Ο δεύτερος τόμος -ο οποίος και αναμένεται να κυκλοφορήσει- αναφέρεται στο περιστατικό των 78 Κωνσταντινουπολιτών εθελοντών, που τον Απρίλιο του 1941 με τη γερμανική εισβολή αποφάσισαν να ναυλώσουν το καΐκι Εαυγγελίστρια για να επιστρέψουν στην Πόλη. Το πλοίο ωστόσο τορπιλίστηκε στο Αιγαίο και βυθίστηκε αύτανδρο. Αναφορικά με τον τραγικό χαμό των 78 νεαρών εθελοντών ακούστηκε μάλιστα στην αίθουσα του Σισμανογλείου σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Δάφνες στα κύματα» του Κωνσταντινουπολίτη συνθέτη Γιάννη Πηλιούρη.

Για τη σημαντική ιστορική έρευνα του Νίκου Μιχαηλίδη μίλησαν οι Αλέξης Αλεξανδρής -Πρέσβης ε.τ- ο Μιχάλης Βασιλειάδης -πρώην εκδότης και διευθυντής της ομογενειακής ε/φ Απογευματινή- καθώς και ο επιχειρηματίας Χρήστος Ελματζιόγλου. Οι ομιλητές πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζει το βιβλίο και την άγνωστη στο πλατύ κοινό προσφορά των Ρωμιών εθελοντών, αναφέρθηκαν και στον συγγραφέα, που Κωνσταντινουπολίτης και ο ίδιος απελάθηκε το 1964, ενώ με τη συνταξιοδότηση του αφοσιώθηκε στη μελέτη των ιστορικών θεμάτων που αφορούν στην αγαπημένη του Πόλη. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου.

Συγκινησιακά φορτισμένη υπήρξε η στιγμή της διαδικτυακής σύνδεσης με τον τελευταίο επιζώντα Κωνσταντινουπολίτη εθελοντή, Αντώνη Μουρτζιάδη, τον οποίο ευχαρίστησαν για την προσφορά του στην πατρίδα και την αυτοθυσία του, τόσο η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος -που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση- όσο και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη της Ομογένειας, συγγενείς των εθελοντών, καθώς και οι καθηγητές Elçin Macar και Ayhan Aktar (ο τελευταίος μάλιστα αναφέρθηκε στην παρουσίαση και στο βιβλίο με άρθρο του στην ιστοσελίδα Diken με τίτλο «Γιατί η ε/φ İkdam είχε πρωτοσέλιδο τίτλο “Έλληνες ας είναι ευλογημένος ο ιερός σας πόλεμος;”»)

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Μηνάς Βασιλειάδης

Share this post