Νίκος Βάτόπουλος: “Τα σημαντικά πρόσωπα του νεοελληνικού βίου που καθόρισαν τη σκέψη μου”

Νίκος Βάτόπουλος: “Τα σημαντικά πρόσωπα του νεοελληνικού βίου που καθόρισαν τη σκέψη μου”

Συνέντευξη του  δημοσιογράφου και συγγραφέα στην εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», που παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

 Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού παρουσιάζει από την αρχή του 2020 την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Στη δέκατη έβδομη εκπομπή προσκεκλημένος ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος. 

Ο Νίκος Βατόπουλος στην συνέντευξη μιλάει για την βιωματική σχέση του με την Αθήνα και τις πρωτοβουλίες του για μια επανανακάλυψη της πόλης,  για την περιδιάβασή του στην Ελλάδα, η οποία τον συνέχει, για σημαντικά πρόσωπα του νεοελληνικού βίου που καθόρισαν τη σκέψη του, για την διαδρομή του στο πολιτιστικό ρεπορτάζ κ.α.

Ο Νίκος Βατόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Arts σε European Studies (1985) από το Πανεπιστήμιο του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο).

Είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και συγγραφέας. Αρθρογραφεί από το 1988 και ασχολείται με θέματα πολιτισμού. Από το 2007 έως το 2014 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος για το ημερήσιο και το σαββατιάτικο φύλλο. Έκτοτε, αρθρογραφεί με ελεύθερη θεματολογία. Το 1999 εργάστηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η φωτογραφική καταγραφή της Ελλάδας, η ιστορία των αστικών κέντρων, η αρχιτεκτονική του 19ου και του 20ού αιώνα, η ιστορία των εντύπων και οι διαδρομές των σκαπανέων της φωτογραφίας. Ειδική ερευνητική ενότητα αποτελεί η μη καταγεγραμμένη μικροϊστορία και η «ανεπίσημη» πόλη. Έχει λάβει μέρος σε εικαστικές εκθέσεις ως φωτογράφος και έχει διοργανώσει το πρότζεκτ «Η Αθήνα της δεκαετίας του ‘60» (Ελληνοαμερικανική Ενωση, 2014). Έχει συμμετάσχει στα συλλογικά έργα: «Φωτογραφικόν Πρακτορείον ”Δ. Α. Χαρισιάδης”» (Μουσείο Μπενάκη, 2009), «Γιώργος Ζογγολόπουλος» (Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, 2016) και «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή» (Πατάκης, 2016).

Το 2011 ίδρυσε την ομάδα πολιτών «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα», η οποία αριθμεί πάνω από 23.000 μέλη, ενώ διαδικτυακά τα μέλη είναι τριπλάσια.

Έχει ειδίκευση σε θέματα νεώτερης αθηναϊκής ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Το 2014 παρουσίασε επιλογή από αθηναϊκές φωτογραφίες του σε ατομική έκθεση με τίτλο «Η Αθήνα ενός αθηναιογράφου» στην γκαλερί «ena». Έχει επίσης οργανώσει και παρουσιάσει την θεματική έκθεση «Η Αθήνα της δεκαετίας του 1960» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (2014).

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Νικολάου Δούμπα/ Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (2001 και 2008), το οποίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα («Facing Athens»), «Περπατώντας στην Αθήνα» (2018), το οποίο κυκλοφόρησε και σε αγγλική έκδοση Walking in Athens, «Μικροί δρόμοι της Αθήνας» (2019) «Όπου και να ταξιδέψω – Περπατώντας σε 24 πόλεις»  (2019), «Στο βάθος του αιώνα -Ένα αφήγημα για την Αθήνα» (2020).

 

Share this post