Νίκος Μπακουνάκης : «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο»
Ο καθηγητής Νίκος Μπακουνάκης , στην εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», μία παραγωγή του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, την οποία επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος , αναφέρεται: στο πρόσφατο βιβλίο του «Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο», στην γενέτειρά του Πάτρα, στην Γαλλία των σπουδών του, στην πορεία του στην δημοσιογραφία, σε σημαντικές προσωπικότητες τις οποίες συναναστράφηκε, στο βιβλίο για τον Άγιο Νικόλαο που γράφει, στο ρόλο της Εκκλησίας στο σύγχρονο, μεταβαλλόμενο κόσμο και σε πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα.
Ο Νίκος Μπακουνάκης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής Αθηνών και élève diplômé της École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού. Διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμών της EHESS. Καθηγητής Πρακτικής τής Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει από το 2003. Το 1997 δημιούργησε το ένθετο «Βιβλία» στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής, το πρώτο ένθετο για βιβλία στον ελληνικό Τύπο, το οποίο διηύθυνε έως και το 2018. Συνεργάζεται με τη Lifo, όπου αρθρογραφεί και παρουσιάζει το podcast «Βιβλία και Συγγραφείς». Είναι Αξιωματούχος του Τάγματος Ακαδημαϊκών Φοινίκων (Officier de l’Ordre des Palmes Académiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας.
To εαρινό εξάμηνο 2016-17 ήταν fellow του Program in Hellenic Studies at Columbia University, NYC, κάνοντας αρχειακή έρευνα για τον αμερικανό συγγραφέα και πολεμικό ανταποκριτή Steven Crane και προετοιμάζοντας ένα νέο βιβλίο με θέμα τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 ως τον πρώτο πόλεμο που έγινε media-event.
Είναι ακαδημαϊκός σύμβουλος για τις υποτροφίες στον τομέα της Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση και έχει συνεργαστεί, ως σύμβουλος ή μέλος εκδοτικών και καλλιτεχνικών επιτροπών, με το Μέγαρο Μουσικής και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη “Δημοσιογραφία” και είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του Διεθνούς Θερινού Σχολείου «E-Journalism, Cultural Content and Creative Economy». Είναι Officier de l’Ordre des Palmes Académiques de la République Française και έχει τιμηθεί με το βραβείο «Κωνσταντίνος Καλλιγάς» της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.
Έχει γράψει τα βιβλία: Όταν έπεσα στο μελανοδοχείο (2021) Ταξίδι στη Νέα Υόρκη (2017), Δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ: Η αφήγηση στις ελληνικές εφημερίδες, 19ος-20ός αιώνας (Κρατικό Βραβείο 2016, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2016) και Μια στιγμή της Ευρώπης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα: Ο λόγος, η εικόνα, ο μύθος του Ανδρέα Ρηγόπουλου (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2008), Πάτρα τότε και τώρα (2005, Ολκός), Φισκάρδο χωριό της Κεφαλλονιάς (2003), Ιταλικές νύχτες (2001), Το κρασί του Γουσταύου (1997), Κάλλας – Μήδεια (1995), Μια μέρα με τον Λούντβιχ (1993), Το φάντασμα της Νόρμα (1991), Πάτρα 1828-1860. Μια ελληνική πρωτεύουσα στον 19ο αιώνα (1995, Καστανιώτης – 2η έκδοση) (1η έκδοση: 1988).