Νίκος και Φιλίππα στην στέψη του Καρόλου
Το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Βασιλιά Καρόλου έχει ελληνική υπογραφή
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Παρίσι σήμερα, μεταβαίνει απόψε στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί στην τελετή στέψης του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου Γ’.
Στην τελετή στέψης του Βασιλιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από τη σύζυγο του κα Φιλίππα Καρσερά- Χριστοδουλίδη.
Στο περιθώριο της τελετής στέψης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί αύριο το απόγευμα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κοινοπολιτεία, κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα της, στο Marlborough House, στην παρουσία και του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και των αρχηγών κρατών των μελών της Κοινοπολιτείας.
Θα ακολουθήσει κλειστή συζήτηση ανάμεσα στους ηγέτες με θέμα «Το Μέλλον της Κοινοπολιτείας, με επίκεντρο τη Νεολαία».
Ακολούθως, οι ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις/τους συζύγους τους θα παραστούν σε δεξίωση που παραθέτει ο Βασιλιάς και η σύζυγός του στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.
Το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα μεταβούν στο Αβαείο του Γουέστμινστερ για την τελετή στέψης. Επίσης , στην στέψη θα είναι παρούσα και η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερινά Σακελλαροπούλου.
*********************************************************************************************
Πάνω από τους μισούς Βρετανούς δηλώνουν αδιάφοροι για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου αλλά… ας κρατάμε μικρό καλάθι!
Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου έχει ήδη ξεκινήσει, οι Βρετανοί δεν φαίνεται να… τρελαίνονται για την τελετή καθώς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν τους ενδιαφέρει!
Λαμβάνοντας τυπικά τα ηνία της βασιλείας, ο Βασιλιάς Κάρολος, θα στεφθεί το Σάββατο 6 Μαΐου σε επίσημη τελετή και θα ακολουθήσουν τιμητικές εκδηλώσεις για τρεις ημέρες.
Η τελευταία τελετή ενθρόνισης στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυτή της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Εκτιμάται ότι 3 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν τότε στους δρόμους του Λονδίνου για να παρακολουθήσουν την πομπή από το Μπάκιγχαμ.
Στην ερώτηση «Πόσο σας ενδιαφέρει η επικείμενη στέψη του βασιλιά Καρόλου;» το 64% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του YouGov, απάντησε «όχι πολύ» ή «καθόλου».
Αυτές οι αντιδράσεις για βασιλικές εκδηλώσεις δεν είναι ασυνήθιστες καθώς σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας το 2022 το 56% είχε δηλώσει ότι «δεν κάνει και μάλλον δεν θα κάνει σχέδια» για τον εορτασμό του πλατινένιου ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Τον Δεκέμβριο του 2022, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι σκοπεύουν να… σνομπάρουν την πρώτη χριστουγεννιάτικη ομιλία του βασιλιά Καρόλου.
«Ας κρατάμε μικρό καλάθι – Οι Βρετανοί πάντα δίνουν ηχηρό «παρών»
«Σε πρώτη ανάγνωση, τα αποτελέσματα αυτά είναι απογοητευτικά για το Παλάτι. Ωστόσο, απομένουν λίγο περισσότερες από τρεις εβδομάδες για τη στέψη και υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξει το κλίμα» λέει στο Newsweek ο ειδικός επί βασιλικών θεμάτων, Richard Fitzwilliams.
«Καλό είναι τέτοιες απαντήσεις στις δημοσκοπήσεις να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό γιατί οι Βρετανοί δίνουν πάντα βροντερό «παρών» σε εκδηλώσεις και τελετές του Παλατιού και αν δεν τους ενδιαφέραν τα βασιλικά θέματα δεν θα υπήρχε τέτοια κάλυψη στον Τύπο και την τηλεόραση» εξηγεί.
Σπάζοντας την παράδοση, ο βασιλιάς Κάρολος και σύζυγος του Βασιλιά Καμίλα θα βγουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με μία ιππήλατη, επιχρυσωμένη μαύρη άμαξα με διαμάντια που είχε χρησιμοποιηθεί για την 60η επέτειο της βασίλισσας Ελισάβετ στην μοναρχία.
Η άμαξα διαθέτει θέρμανση, κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και ένα σύστημα ανάρτησης που θα προσφέρει μια πιο άνετη βόλτα. Η πομπή των δύο χιλιομέτρων που θα κάνει ο βασιλιάς Κάρολος μέχρι το Αβαείο του Γουέστμινστερ θα είναι πιο σύντομη από εκείνη που είχε κάνει η βασίλισσα Ελισάβετ στη δική της τελετή στέψης. Τη χρυσή βασιλική άμαξα, η οποία ζυγίζει 4 τόνους έχει ύψος 4 μέτρα, μήκος 7 μέτρα, θα τημ σέρνουν οκτώ άλογα.
Η πομπή θα περάσει από την μικρή αψίδα του ναυαρχείου (Admiralty Arch), από την πλατεία Τραφάλγκαρ και το άγαλμα του Καρόλου Α’, του μονάρχη που αποκεφαλίστηκε το 1649. Θα συνεχίσει μπροστά από το Κοινοβούλιο για να φτάσει στις 11 το πρωί στο Αβαείο για την έναρξη της τελετής στέψης.
Μειωμένος θα είναι και ο χρόνος της τελετής στέψης, ο οποίος στην περίπτωση της βασίλισσας Ελισάβετ είχε διαρκέσει 3 ώρες.
Ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ η Καμίλα θα στεφθεί βασίλισσα, όπως θα αποκαλείται στο εξής, με το τροποποιημένο στέμμα της Βασίλισσας Μαρίας, συζύγου του Γεωργίου Ε’.
Αντίθετα με την πορεία που ακολούθησε η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της το 1953, ο Κάρολος και η Καμίλα θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία και κατά την επιστροφή τους, με μία άμαξα 260 ετών, που έχει χρησιμοποιηθεί σε κάθε τελετή στέψης από το 1831.
Τη χρυσή βασιλική άμαξα, η οποία ζυγίζει 4 τόνους έχει ύψος 4 μέτρα, μήκος 7 μέτρα , τη σέρνουν οκτώ άλογα.
Το αυτοκρατορικό στέμμα με τα 2.868 διαμάντια
Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής, την οποία θα διεξάγει ο Τζάστιν Γουέλμπι, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι, ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Το στέμμα, που αποτελεί και την έμπνευση για το βασιλικό emoji, είναι από 2,2 κιλά καθαρό χρυσό με ρουμπίνια, αμέθυστο, ζαφείρια, τουρμαλίνες με μωβ βελούδο.
Είναι αυτό που είχε φορέσει η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη στέψη της. Στο τέλος της τελετής στέψης, ο Κάρολος θα αλλάξει και θα φορέσει ένα πιο ελαφρύ βασιλικό στέμμα για την πομπή της επιστροφής στο παλάτι.
Την ημέρα της ενθρόνισης του Βασιλιά Καρόλου θα κυκλοφορήσει σε 17 χώρες το ντοκιμαντέρ ζωής και πορείας του νέου εστεμμένου, το οποίο έχει αναλάβει η Ελληνίδα project manager και κειμενογράφος των Βρετανικών ανακτόρων Ανδριανή Μανέττα.
«Χρησιμοποιώντας σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα και αποσπάσματα συνεντεύξεων, πρόκειται να δούμε στιγμές από την παιδική του ηλικία, τις σπουδές και τα ταλέντα του, το έργο του μέσα από το Prince Trust, την πατρότητα, τις θέσεις του ως αρχηγός του στρατού και της Εκκλησίας, τις απόψεις του για το περιβάλλον και τους παπαράτσι και φυσικά τα συναισθήματα του ως προς τις δύο συζύγους του», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Μανέττα.
Είναι άξιο αναφοράς ότι μαζί με την «πένα» της κ. Μανέττα η ξεχωριστή παραγωγή έχει ελληνική υπογραφή. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Πλασταργιάς και το μοντάζ έχει την υπογραφή του Γιώργου Μυστίλογλου.
Η ίδια σημειώνει παράλληλα ότι «η ομάδα που αποδίδει άριστα δεν την αλλάζεις. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Μυστίλογλου για το καταπληκτικό μοντάζ και κυρίως για τις ατελείωτες ώρες επεξεργασίας που χρειάστηκαν επί 2 μήνες μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό προϊόν».
Στην Ελλάδα το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αύριο , 6 Μαΐου, από την ΕΡΤ.
Πηγή: in.gr