Νικολά Σαρκοζί και Νικολά Αναστασιαδί

Νικολά Σαρκοζί και Νικολά Αναστασιαδί

Του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους*

Ο Νικολά Σαρκοζί στις 14 Ιανουαρίου 2007 παίρνει από το κόμμα του το χρίσμα για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 22ας Απριλίου. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Μαΐου 2007.

Στις 11 Μαρτίου του 2009 ο Σαρκοζί ανακοίνωσε επίσημα την επιστροφή της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, έπειτα από 43 χρόνια. Εξ’ αιτίας της απόφασης αυτής, η κυβέρνηση του Σαρκοζί ήρθε αντιμέτωπη με πρόταση μομφής. Με 329 ψήφους κατά της πρότασης μομφής έναντι 238 υπέρ, η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στις 17 Μαρτίου του 2009.

Στις 15 Μαΐου 2012 ο Ολλάντ τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Νικολά Σαρκοζί βρέθηκε αντιμέτωπος δύο φορές με την γαλλική δικαιοσύνη. Tην δεύτερη φορά κατηγορείτο ότι το 2007 στο πλαίσιο προεκλογικής του εκστρατείας έλαβε παράνομη χρηματοδότηση από το τότε καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

Κατηγορούμενα στην ίδια υπόθεση ήσαν άλλα 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τρείς πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σαρκοζί καθώς και πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κατηγορείται ειδικότερα για διαφθορά, υπεξαίρεση δημοσίων χρημάτων, παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας και σύσταση συμμορίας, βρισκόμενος αντιμέτωπος με ποινές 10ετούς φυλάκισης, στέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων και οικονομικού προστίμου. Ο ίδιος ο Νικόλα Σαρκοζί έχει χαρακτηρίσει την όλη υπόθεση «μύθο», ενώ το περιβάλλον του τον εμφανίζει μάχιμο και αποφασισμένο να αποδείξει την αθωότητά του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο το 2005- οπότε ο Σαρκοζί ήταν υπουργός των κυβερνήσεων του Ζακ Σιράκ- κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στη Λιβύη συναντήθηκε με τον Καντάφι ο οποίος τότε προσπαθούσε να εξέλθει από το καθεστώς της διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης και του υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα τον βοηθήσει αν ο ίδιος καταφέρει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2007. Προς το σκοπό αυτό ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Καντάφι να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με ένα ποσό που σήμερα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι και της τάξεως των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στο Σαρκοζί και στο Καντάφι επιβεβαίωσαν κατά καιρούς τόσο ο γιος του Καντάφι ΣαΪφ Aλ Ισλάμ όσο κι άλλοι αξιωματούχοι της Λιβύης. Η γαλλική δικαιοσύνη άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση το 2012, δηλαδή λίγο μετά τη λήξη της θητείας του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και περίπου ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Καντάφι, ο οποίος ως γνωστόν σκοτώθηκε το 2011. Στο 555 σελίδων κατηγορητήριο τους οι γαλλικές δικαστικές αρχές αναφέρονται αναλυτικά στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που συνάντησαν στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, η οποία θεωρείται εξαιρετικά περίπλοκη και με πολλές «γκρίζες ζώνες».

Σημειώνεται πως είναι η Πέμπτη φορά που ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με την γαλλική δικαιοσύνη μετά τη λήξη της θητείας του το 2012, στην προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ είναι ο μόνος πρόεδρος της Γαλλίας που έχει ήδη τελεσιδίκως καταδικαστεί σε μια υπόθεση διαφθοράς. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση ενός έτους την οποία εκτίει κατ’ οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Το ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γαλλίας επιβεβαίωσε πρόσφατα την αρχική ετυμηγορία κατά του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για διαφθορά και χρήση της επιρροής του, διατάσσοντας τον να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι για ένα έτος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά για πρώην αρχηγό του γαλλικού κράτους.

Ο Σαρκοζί ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για παράνομες απόπειρες να εξασφαλίσει χάρες από δικαστή, θα σεβαστεί «προφανώς» τους όρους της καταδικαστικής απόφασης μετά την ετυμηγορία του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, δήλωσε ο δικηγόρος του Πατρίς Σπινόζι και θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντός εβδομάδων.

Η κίνηση αυτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο δεν θα εμποδίσει ωστόσο την εκτέλεση της ετυμηγορίας της Τετάρτης. Η κύρωση τίθεται πλέον σε ισχύ, αφού ο Σαρκοζί έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς της υπόθεσης στη Γαλλία.

Ο Σπινόζι δήλωσε ότι είναι μια «θλιβερή ημέρα» όταν «ένας πρώην πρόεδρος καλείται να αναλάβει δράση – ενώπιον των Ευρωπαίων δικαστών- κατά ενός κράτους του οποίου κάποτε προήδρευε».

Το 2021, γαλλικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Σαρκοζί και ο πρώην δικηγόρος του, Τιερί Χερζόγκ, είχαν συνάψει «συμφωνία διαφθοράς» με τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ για να αποκτήσουν και να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με μια νομική έρευνα.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε τριετή φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή και το ένα με τη μορφή κατ’ οίκον κράτησης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ώστε να παρακολουθούνται οι κινήσεις του.

Αυτά και άλλα πολλά έλαβαν χώρα στο Παρίσι, σε μια χώρα η οποία συγκαταλέγεται στις υπερδυνάμεις του πλανήτη. Τόσον οι ανακριτικές αρχές όσο και οι διωκτικές μαζί με τις δικαστικές αρχές, λειτούργησαν με αίσθημα ευθύνης και δικαίου ανεξάρτητα με το ποιος ήταν ο Νικολά Σαρκοζί.

Την 1η Ιουλίου 2014, ο Σαρκοζί τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση, καθώς ο συνήγορος του Περί Ερτζόγ φέρεται να πλησίασε τους ανακριτές της υπηρεσίας καταπολέμησης διαφθοράς και τους ζήτησε να του αποκαλύψουν στοιχεία για την πορεία των ερευνών. Οι Γάλλοι χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση ενήργησαν δεόντως και ο Νικολά Σαρκοζί σήμερα φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι μετά από καταδικαστική απόφαση η οποία επικυρώθηκε και από το Εφετείο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη Κύπρο. Για τα κατορθώματα του δικού μας Νικολά (τί σύμπτωση) γράφτηκαν βιβλία, πάρθηκαν δεσμεύσεις, ξέχασε πόσες φορές πήγε στις Σεϋχέλλες με τον εκατομμυριούχο πελάτη του και με ιδιωτικό αεροπλάνο.

Είναι άδικο να αναφέρομαι σε άρθρα μου για θέματα που εξετάζονται από την Αρχή Διαφθοράς. Στη περίπτωση του Νικολά Σαρκοζί όλοι οι θεσμοί ήσαν και είναι  σε συναγερμό ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όλος ο κόσμος της Γαλλίας παρακολουθούσε αν ο Σαρκοζί συνεμορφώθη με τους όρους του Δικαστηρίου. Πολύ πρόσφατα έγινε σάλος στην Γαλλία για τις διακοπές του Σαρκοζί στις Σεϋχέλλες παρά το ηλεκτρονικό βραχιόλι. Εκινήθηκαν Θεοί και δαίμονες μέχρι να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στο λαό. Μια απ’ αυτές είναι και η ακόλουθη:

«Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε οριστικά στις 18 Δεκεμβρίου. Ο Εισαγγελέας έχει στη διάθεσή του προθεσμία ενός μήνα από την ετυμηγορία να αναθέσει στον αρμόδιο δικαστή την εκδίκαση της υπόθεσης, ο οποίος καλείται να καθορίσει τους όρους της καταδίκης εντός τετραμήνου από την ημέρα έκδοσης της απόφασης. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Νικόλα Αναστασιαδί, μήπως είναι και οι Σεϋχέλλες σύμπτωση; Επαναλαμβάνω, το μόνο όπλο του Νίκου Χριστοδουλίδη για να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η τυχόν καταδίκη του Τέως Προέδρου.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post