«ΝΙΚΗ-4» , πεσόντες καταδρομείς , νεκροί ψυχιατρείου.

«ΝΙΚΗ-4» , πεσόντες καταδρομείς , νεκροί ψυχιατρείου.

Δύο μέρες τώρα σκέφτομαι κατά πόσο η τοποθέτηση στον Τύμβο Μακεδονίτισσας του αεροσκάφους Noratlas «52-133» μπορεί να αποτελεί θύμηση εκείνου με την κωδική ονομασία «ΝΙΚΗ-4», που από λάθος της κατέρριψε η κυπριακή αεράμυνα τον Ιούλιο του 1974. Σκέφτομαι κατά πόσον η τοποθέτηση του Noratlas «52-133» μπορεί να αποτελεί τιμή για τους τέσσερις αεροπόρους και τους 28 καταδρομείς, που σκοτώθηκαν, πριν προλάβουν να πολεμήσουν τους Τούρκους εισβολείς.
Η άποψη μου είναι ότι πρόκειται για αχρείαστη υπερβολή, την οποία δεν θα ήθελαν, πιστεύω, οι αδικοχαμένοι. Το «ΝΙΚΗ-4» είναι ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Εξ’ ίσου ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ήταν και οι άνδρες, που επέβαιναν σε αυτό.
Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ θα ήταν στον χώρο του Τύμβου Μακεδονίτισσας πλησίον του σημείου , όπου για περίπου 42 χρόνια ήταν θαμμένα το «ΝΙΚΗ-4» και οστά καταδρομέων, να κατασκευαστεί μια ειδική προθήκη , μέσα στην οποία να εκτίθενται το εκτραφέν τμήμα του αεροσκάφους και άλλα αντικείμενα από τον χώρο της εκταφής.
Μιας εκταφής, η οποία έγινε, μετά από τέσσερις δεκαετίες, επειδή την επέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!!! Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αρμόδιοι γνώριζαν , αλλά ΟΥΔΕΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ έπραξαν! Κι΄ αν μπορεί να υπάρχει δικαιολογία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετά ΟΥΔΕΜΙΑ υπάρχει, δοθέντος ότι είχαν αρχίσει από την κυπριακή κυβέρνηση εκταφές στις περιοχές ελέγχου της και γινόταν χρήση του DNA για την ταυτοποίηση λειψάνων.
Η ίδια , δυστυχώς, στάση επιδείχθηκε και για τους νεκρούς του ψυχιατρείου Αθαλάσσας. Και εκεί γνώριζαν πολλοί, αλλά έκρυβαν το ζήτημα «κάτω από το χαλί». Μάλιστα, όταν άρχισε να κτίζεται το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και κάποιοι εργάτες βρήκαν οστά, οι αρμόδιοι τους είπαν «σκεπάστε τα και προχωρήστε». Γιατί, δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες;
Με μόνη την συγγνώμη και κάποιες τελετές τα δύο αυτά ζητήματα δεν κλείνουν. Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι έχουν κάνει το καθήκον τους.
Ωστόσο, δεν είναι έτσι. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει πειστικά στο ερώτημα για ποιους λόγους καθυστέρησαν τέσσερις δεκαετίες οι εκταφές στον Τύμβο και στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας.
Αριστείδης Βικέτος

ΣΗΜ: Σύμφωνα με έρευνα του συναδέλφου Απόστολου Τομαρά στην «Καθημερινή» Κύπρου από τα τρία Noratlas («ΝΙΚΗ, 3, 6,12»), το 12 κάηκε , μετά από εντολή του κυβερνήτη του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Από τα άλλα δύο το ένα μέχρι τα τέλη του 1974 ήταν στο αεροδρόμιο , με ζημίες, και Άγγλοι στρατιώτες το μετακίνησαν , το έριξαν σε χαράδρα και το έθαψαν. Το ίδιο μπορεί να συνέβη και με το άλλο. Είναι και αυτό ένα ζήτημα , το οποίο οι αρμόδιοι , όπως φαίνεται, έχουν αποφύγει να αγγίξουν.

Share this post