Νιγηρίας : Τα Δίπτυχα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

Νιγηρίας : Τα Δίπτυχα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας «δεν δύναται να αναπροσαρμόζει, πολύ δε περισσότερο να θέτει υπό διαπραγμάτευση, τα Δίπτυχα του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου ανάλογα με τα πιστεύματα των προσκαλούντων Αυτόν» τονίζει σε  δήλωση- απάντηση προς τον Μητροπολίτη Λεμεσού  Αθανάσιο ο μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος.  Το πλήρες κείμενο της δήλωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο orthodoxia info, είναι το ακόλουθο:

“Με αφορμή τις δηλώσεις του Πανιερ. Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, για τη μνημόνευση από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο του ονόματος του Μακαριωτάτου Κιέβου κ. Επιφανίου στην Λεμεσό και εκφράζοντας την άποψη των αδελφών αρχιερέων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, θα ήθελα να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης κ. Θεόδωρος, ενωτισθείς τη συνείδηση της περί Αυτόν Ιεραρχίας, αποφάσισε, μετά από ώριμη σκέψη και θερμή προσευχή, να εγγράψει εις τα Δίπτυχα της Εκκλησίας μας τον Κιέβου Επιφάνιο εναρμονιζόμενος, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, επόμενος τοις βήμασι των αοιδίμων προκατόχων Του και με βαθυτάτη συναίσθηση της ιστορικής του ευθύνης ως Προκαθήμενος Πρεσβυγενούς Εκκλησίας.

Ως εκ τούτου, δεν δύναται να αναπροσαρμόζει, πολύ δε περισσότερο να θέτει υπό διαπραγμάτευση, τα Δίπτυχα του Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου ανάλογα με τα πιστεύματα των προσκαλούντων Αυτόν.
Εξ΄ άλλου, διατηρούμε την πεποίθηση ότι το ιερώτερο των Μυστηρίων, αυτό της Θείας Ευχαριστίας, και η από κοινού συμμετοχή σε αυτό, εκφράζει την ορατή ενότητα του σώματος της Εκκλησίας και αποτελεί το επιστέγασμα της κοινωνίας αδελφών προς αδελφούς. Δεν κοινωνούμε ενώ παράλληλα διαλεγόμαστε περί του ορθού. Τούτο, το εκκλησιολογικώς διαχρονικό και παναληθές, δεν μπορεί ούτε καν υπαινικτικώς να αμφισβητείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ο Μακαριωτατος ήρθη εις το ύψος των περιστάσεων και της κανονικής τάξεως της Εκκλησίας και προτρέπει, ως ένας εκ των Πατριαρχών της Ανατολής, του παλαιφάτου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας, όλους τους νεωτέρους αδελφούς το του Κυρίου: ¨πορεύου και συ ποίει ομοίως¨».

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος το Σάββατο στη ζωντανή εβδομαδιαία εκπομπή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, απαντώντας σε ερώτηση ακροάτριας για το θέμα της μνημόνευσης υποστήριξε ότι: «Από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε επικοινωνία που είχε μαζί του, τον διαβεβαίωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, έλαβε την υπόσχεση και την διαβεβαίωση ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν θα μνημονεύσει τον Επιφάνιο στη Θεία Λειτουργία, αλλά πάρα μόνο θα μνημόνευε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον οικείο Μητροπολίτη, για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα λόγω του ότι η εκκλησία της Κύπρου δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα αυτό. Το ίδιο διαβεβαίωσαν τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και εκ της συνοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι δεν θα μνημονευόταν ο Επιφάνιος».

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού πρόσθεσε ότι ο ίδιος  εμμένει σε αυτά που δήλωσε γραπτώς και δημοσιεύτηκαν πως : «αποδέχεται και αναγνωρίζει ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριο και την περί αυτόν αγία και Ιερά Σύνοδο».

Share this post