Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: “Η ρητορική των δύο κρατών και της ίσης κυριαρχίας βλάπτει τους Τουρκοκυπρίους!”

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: “Η ρητορική των δύο κρατών και της ίσης κυριαρχίας βλάπτει τους Τουρκοκυπρίους!”

Το κάλεσμα του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και του ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε να δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση του πιστοποιητικού ψηφιακής Covid-19 της ΕΕ σε Τουρκοκύπριους εμβολιασμένους “έλαβε θετική ανταπόκριση”, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του ευρωβουλευτή. 

“Οι προσπάθειες του κ. Κιζίλγιουρεκ να λύσει το πρόβλημα που προέκυψε με το ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, το οποίο εμπόδιζε τους Τουρκοκυπρίους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό,  απέδωσε αποτελέσματα. Με την επιμονή του στο δικαίωμα στην υγεία και στην ελεύθερη κυκλοφορία των Τουρκοκυπρίων, ως ευρωπαίοι πολίτες, βρέθηκε μια προσωρινή φόρμουλα από την Κυπριακή Δημοκρατία έως ότου βρεθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα”, προστίθεται.

Σε γραπτή του δήλωση ο ευρωβουλευτής ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για την άμεση λύση, που δόθηκε προς τους εμβολιασμένους Τουρκοκύπριους που επιθυμούν να ταξιδέψουν και δήλωσε ότι ανυπομονεί για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος. 

 «Είναι κρίμα που αντί της επίλυσης των προβλημάτων των Τουρκοκυπρίων, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, επιμένει σε ξεχωριστό κράτος, ξεχωριστή κυριαρχία και βλάπτει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μη κοινοποιώντας τα απαραίτητα δεδομένα προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Βιώσαμε παρόμοια και στάση στην περίπτωση του χαλουμιού.

Η ρητορική “ξεχωριστή φυλή, ξεχωριστή κυριαρχία, ξεχωριστό κράτος” θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και μας απομονώνει περαιτέρω από τον κόσμο. Στο θέμα του ψηφιακού πιστοποιητικού, όπως συνέβη με το χαλούμι, είδαμε ότι ενεργώντας με την κοινή λογική μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων μας.

Θα συνεχίσω με επιμονή και αποφασιστικότητα να προωθώ τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει  η δήλωση του ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

 

Share this post