Νέος ηγέτης των Τ/Κ ο Ερσίν Τατάρ

Νέος ηγέτης των Τ/Κ ο Ερσίν Τατάρ

*Συγχαρητήρια από τον Ταγίπ Ερντογάν. Αποχωρεί από την πολιτική ο Ακιντζί.

*Al Jazeera: “Κέρδισε ο δεξιός εθνικιστής Έρσιν Τατάρ”

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Ερσίν Τατάρ, είναι από  ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Ερσίν Τατάρ έλαβε 51,74% (67,385 ψήφοι) έναντι 48,26% (62,858 ψήφοι) του Μουσταφά Ακιντζί.

Το αποτέλεσμα είχε προβλέψει η εταιρεία δημοσκοπήσεων Gezici, που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη.Ο Murat Gezici είχε προβλέψει το 2015 την νίκη του Ακιντζί. 

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι:  Α) ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει εκλογές, Β)  Η Κύπρος παραείναι σημαντική για την Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα άφηνε αποτέλεσμα, που θα αμφισβητούσε τον ομφάλιο λώρο.

 

 

Ο νικητής , Ερσίν Τατάρ, έκανε έκκληση να  μείνει πίσω πια η ένταση και «να δούμε πως θα πάμε μπροστά, και θα προοδεύσει η Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Ο κ . Τατάρ ευχαρίστησε πρωτίστως τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο αντιπρόεδρο για την βοήθειά τους. «Νιώθω τιμή που μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, η οποία έδωσε  ήρωες, δίδουμε εμείς αγώνα για να ζήσουμε σε αυτά τα χώματα με ευημερία», είπε. Ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και όσους δεν τον ψήφισαν. 

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που υπήρξαν με την πανδημία, τα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε και ευχαρίστησε την Τουρκία για την στήριξη και την βοήθεια, που τους προσέφερε.

 Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «θα σταθούμε όρθιοι και με αξιοπρέπεια», δήλωσε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Όποια κι αν είναι η λύση εμείς θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Η σύνδεσή μας με την Τουρκία δεν θα σταματήσει. Ο τ/κ λαός θα συνεχίσει να υπάρχει κάτω από την δική του κρατική δομή. Θέλω, να απευθυνθώ σε όλη την διεθνή κοινότητα: Δεν θα εκφοβιστούμε ποτέ. Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ. «Είχαμε μια ασυνήθιστη εκλογική διαδικασία», υποστήριξε  και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους, όπως είπε, « έπαιξαν ρόλο στα αποτελέσματα». Σχετικά ανέφερε: «Εάν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν η πραγματικότητα. Εύχομαι άλλη φορά η δημοκρατίας μας να μην περιέλθει σε αυτή τη θέση».

Ο Ακιντζί δήλωσε ότι  είναι το τέλος της 45χρονης πορείας του στα πολιτικά δρώμενα και ευχήθηκε καλή τύχη στους ανθρώπους της Κύπρου.

Με ανάρτηση  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  ήταν εκ των πρώτων, που έσπευσε να συγχαρεί τον Ερσίν Τατάρ για την νίκη του έναντι του Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου έγραψε: «Συγχαίρουμε ολόψυχα τον Έρσιν Τατάρ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της ΤΔΒΚ. Θα συνεργαστούμε για την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα προστατεύσουμε συνολικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον κ. Τατάρ για την εκλογή του και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα κάνει κάθε προσπάθεια για να προφυλάξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων

O Ερσίν Τατάρ, γεννήθηκε το 1960 στη Λευκωσία. ς Δημοκρατίας. Ο πατέρας του,  Ρουστέμ Τατάρ, ήταν γνωστός επιχειρηματίας και πολιτικός με στενές σχέσεις και συνεργασία με την εθνικιστική ηγεσία των Τ/κ. Μέχρι το 1974 ο κ. Τατάρ σπούδαζε στην Αγγλική Σχολή της Λευκωσίας. Η οικογένειά του τον έστειλε στη Βρετανία, όπου συνέχισε τις δευτεροβάθμιες σπουδές του στο φημισμένο Forrest School του Λονδίνου. Στην συνέχεια,  φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, από το οποίο αποφοίτησε το 1982. Την περίοδο 1982-1986, ο κ. Τατάρ εργάστηκε αρχικά ως λογιστής στην αγγλική εταιρία «Price Waterhouse» και στη συνέχεια (1986- 1990) για την εταιρεία «PollyPeck» του επιχειρηματία Ασίλ Ναντίρ, που  πρωταγωνίστησε σε υπόθεση διαφθοράς η οποία απασχόλησε για πολλά χρόνια την αγγλική δικαιοσύνη. Τη δεκαετία του 1990, ο κ. Τατάρ εργάστηκε σε διάφορες τουρκικές εταιρίες, ενώ το 1996 προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού τ/κ καναλιού «Kanal T».

Το «αστέρι» του  Τατάρ στην πολιτική σκηνή και στην παράταξη της τ/κ Δεξιάς ξεκίνησε να λάμπει στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Το 2009, ο κ. Τατάρ συμμετείχε στην «κυβέρνηση» ως  υπουργός Οικονομικών. Την ίδια περίοδο, ο κ. Τατάρ ήταν ηγετικό στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της τ/κ Δεξιάς, του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) στην ηγεσία του οποίου εκλέχθηκε το 2018. Λίγο μετά ανέλαβε την «πρωθυπουργία» στην «κυβέρνηση» συμμαχίας του UBP με το Κόμμα του Λαού (ΗΡ). Η συνεργασία διαλύθηκε, λίγο πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών, με την αποχώρηση του ΗΡ.    

“Ο δεξιός εθνικιστής Έρσιν Τατάρ κέρδισε τη προεδρική ψηφοφορία στην αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”, αναφέρει το Al Jazeera.
«Με όλα τα ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί, ο Τατάρ, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, εξασφάλισε το 51,74 τοις εκατό των ψήφων την Κυριακή, μπροστά από τον Μουσταφά Ακιντζί, στο 48,26 τοις εκατό, σύμφωνα με επίσημα μέσα», σημειώνει Al Jazeera. 

Share this post