Nέος Αμερικής ο Προύσης

Nέος Αμερικής ο Προύσης

«Να διακριθείς ως Αρχιεπίσκοπος της αγάπης, της ειρήνης, της ταπεινοφροσύνης, της ενότητος. Άξιος!». Με τα λόγια αυτά νουθέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον νεοεκλεγέντα  Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Ελπιδοφόρο.

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε μεταξύ άλλων από τον νέο Αρχιεπίσκοπο να ενισχύσει τους δεσμούς της Επαρχίας του με το Φανάρι , το κέντρο της Ορθοδοξίας, και να συνεργαστεί ως ακαδημαϊκός με αμερικανικά Πανεπιστήμια «προς προβολήν της πατρώας παιδείας και της πολιτισμικής μας κληρονομίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος γνωρίζει τα ζητήματα της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης και σημείωσε ότι τον αναμένει «μέγα και δυσχερές έργο».

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Στην αντιφώνησή του ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την παμψηφεί εκλογή του, ενώ σημείωσε ότι η 11η Μαίου, μέρα της εκλογής του, είναι η επέτειο του γενεθλίου (330 μ.Χ) της Κωνσταντινούπολης.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος, Ελπιδοφόρος- Μητροπολίτης Προύσης και ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης μέχρι της εκλογής του- υποσχέθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι «η μεγάλη επαρχία του Θρόνου, ως πράττουν και οι λοιποί ποιμενάρχαι του Οικουμενικού Θρόνου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής μετά των Μητροπόλεων αυτής, ζωννύεται τω λεντίω της διακονίας της Μητρός Εκκλησίας, της ενταύθα Ομογενείας, της ιεραποστολής των Επαρχιών του Θρόνου και πάσης άλλης ανάγκης του Σεπτού της Ορθοδοξίας Κέντρου».

Στον πατριαρχικό ναό ο κ. Ελπιδοφόρος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος της εκλογής του.

ΦΩΤΟ: Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Εισερχόμενος στον ναό προσκύνησε της ιστορικές εικόνες της Παναγίας Παμμακαρίστου και της Παναγίας Φανερωμένης.
Σε δήλωση του ο κ. Ελπιδοφόρος επεσήμανε ότι ζούμε σε δύσκολους καιρούς «και έχουν παρέλθει οι εποχές που η ανάδειξη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής παρείχε τιμές και δόξες».
Τον νεοκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο συγχάρηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

Η ενθρόνιση του κ. Ελπιδοφόρου θα γίνει το Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019, στον Καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος, στην Νέα Υόρκη.
Τον νέο Αρχιεπίσκοπο θα ενθρονίσει ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Ο κ. Ελπιδόφορος γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Κωνσταντινουπόλεως στις 28 Νοεμβρίου 1967, αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης το 1991.
Το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Βόννης. Το έτος 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στον Πάνσεπετο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Εν συνεχεία, διορίσθηκε Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου. Το επόμενο έτος 1995 διορίστηκε Υπογραμματέας Ιεράς Συνόδου.
Μεταξύ των ετών 1996-1997 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, όπου βελτίωσε τη γνώση της αραβικής γλώσσας. Το έτος 2001 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Η έναντι της Συνόδου της Χαλκηδόνος στάσις του Σεβήρου Αντιοχείας» και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Θεολογίας με βαθμό άριστα.
Το έτος 2004 προσκλήθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου δίδαξε επί ένα εξάμηνο. Τον Μάρτιο του έτους 2005, κατόπιν προτάσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προήχθη σε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.
Το 2009 η Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τον εξέλεξε ομόφωνα ως Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβολικής και των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, ενώ υπέβαλλε, μεταξύ άλλων, δύο υφηγεσίες υπό τους τίτλους: «Ο θεσμός της Συνάξεως Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου (1951-2004)» και «Οι ενενήντα πέντε Θέσεις του Λουθήρου. Ιστορικοθεολογική θεώρηση – Κείμενο – Μετάφραση – Σχόλια». Από το 2011 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως αναπληρωτής καθηγητής, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.
Τον Μάρτιο του έτους 2011 εξελέγη εν ενεργεία Μητροπολίτης Προύσης, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους διορίσθηκε Ηγούμενος της εν Χάλκη Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος.
Το 2018 στις εγκαταστάσεις της οποίας στεγάζεται η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εκλέχτηκε ομόφωνα τακτικός καθηγητής από τους καθηγητές του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για την ακαδημαϊκή εξέλιξη στην ανώτατη ακαδημαϊκή βαθμίδα του τακτικού καθηγητή, ο Μητροπολίτης κ. Ελπιδοφόρος μεταξύ άλλων, υπέβαλε προς κρίση και το γνωστό του πόνημα με τίτλο «Πρώτος άνευ ίσων (Primus sine paribus)», όπου υποστηρίζει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ίσος στην πράξη με τους άλλους προκαθημένους, αφού έχει έκτακτες διοικητικές ευθύνες που προέρχονται από την ιδιότητά του ως προέδρου των Πανορθόδοξων Σωμάτων.
Ο κ. Ελπιδοφόρος συνέγραψε και ένα άλλο επίκαιρο βιβλίο με θέμα την Εκκλησία της Ουκρανίας, που κυκλοφορεί σε τρεις γλώσσες: την Ελληνική, την Αγγλική και την Ουκρανική.

 

Share this post