Νεοναζί ο «ακτιβιστής δημοσιογράφος» που συνέλαβαν οι Λευκορώσοι;

Νεοναζί ο «ακτιβιστής δημοσιογράφος» που συνέλαβαν οι Λευκορώσοι;

Ένας κανονικός Νεοναζί φέρεται να είναι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς που συνέλαβαν ως τρομοκράτη οι λευκορωσικές αρχές κατεβάζοντας το αεροσκάφος της Ryanair που περνούσε από τον εναέριο χώρο της εθνικής τους κυριαρχίας.

Αυτή είναι η σημαία

Ο Προτάσοβιτς ήρθε στην στην Αθήνα με όλα τα έξοδα πληρωμένα (από ποιον άραγε;).

Όμως ο Προτάσεβιτς αποκαλύπτεται ότι υπήρξε μέλος του Νέου Μετώπου, ((Малады Фронт, Malady Front)) μιας νεοναζιστικής οργάνωσης που οργάνωνε διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο, ενώ αγωνίστηκε επίσης για την επέκταση της χρήσης της λευκορωσικής γλώσσας (φυσικά, εις βάρος των ρωσικών). Έχει διατελέσει δημοσιογράφος του Euroradio που χρηματοδοτείται από την Πολωνία-Λιθουανία, καθώς και του Radio Liberty.

Η Νεολαία είναι γνωστή για την δράση της εναντίον του Λουκασένκο και ενθαρρύνει τα μέλη της να προχωρήσουν σε στρατιωτική εκπαίδευση. Το 2015 ίδρυσε σκέλος για εκπαίδευση στα όπλα με την ονομασία “Warrior”, που πραγματοποιεί εκπαίδευση με αεροβόλα όπλα

Ο Προτάσεβιτς συμμετείχε στις νεοναζιστικές ομάδας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του Μαϊντάν στο Κίεβο 2013/2014.

Συμμετέχει στην οργάνωση “Pahonia”, μια πολιτοφυλακή της Λευκορωσίας που έχει προχωρήσει σε δράσεις μαζί με το νεοναζιστικό τάγμα “Azov” στον εμφύλιο πόλεμο της Ουκρανίας. Η “Pahonia” αυτοχαρακτηρίζεται ως μη κυβερνητική εθελοντική οργάνωση που βοηθά τους Λευκορώσους της Ουκρανίας.

Από το 2017 μέχρι σήμερα συμμετέχει σε σειρά διαδηλώσεων εναντίον του Λουκασένκο, πάντα ως κομμάτι του «μαύρου» μπλοκ των Νεοναζί, ενώ έχει δώσει το παρών και συμβολικό κάψιμο βιβλίων από εθνικιστές.

Η Ρωσία βρίσκεται στο πλευρό της Λευκορωσίας, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικές» τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας:

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει “σοκαριστικό” το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Ρομάν Προτάσεβιτς καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».

«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: Από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, ο Λευκορώσος αντιφρονών δημοσιογράφος, που κρατείται από τις αρχές του Μινσκ, Ρομάν Προτάσεβιτς, υπέστη και αυτός βασανιστήρια αφότου συνελήφθη στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας.

ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι αύριο (26/5) θα πραγματοποιηθεί άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία.

«Θα συνεδριάσουμε αύριο» Τετάρτη, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές. Η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

ΠΗΓΗ: pronews.gr

Share this post