Νέο βίντεο Al Jazeera : Η Κύπρος φέρεται να εμπλέκεται σε αγοραπωλησία βρετανικών ποδοσφαιρικών ομάδων από ξένους επενδυτές

Νέο βίντεο Al Jazeera : Η Κύπρος φέρεται να εμπλέκεται σε αγοραπωλησία βρετανικών ποδοσφαιρικών ομάδων από ξένους επενδυτές

Αναφορά σε Κύπριο  υπουργό, που ταξίδεψε στο Λονδίνο, για να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένος Ρώσος,  ο οποίος ήθελε διαβατήριο, θα έβγαινε απο την κόκκινη λίστα.

Στη δημοσιότητα έδωσε απόψε  βίντεο καθώς και τρία ηχητικά από το νέο του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το διεθνές ειδησεογραφικό κανάλι Al Jazeera, στο οποίο μάλιστα εμπλέκεται και η Κύπρος.   Το ρεπορτάζ σχετίζεται με αγοραπωλησία βρετανικών ποδοσφαιρικών ομάδων από ξένους επενδυτές και φέρει το όνομα «The Men Who Sell Football».

Η εμπλοκή της Κύπρου

Στο 50ο λεπτό γίνεται ειδική αναφορά στην Κύπρο και πώς δίδεται υπηκοότητα. Γίνεται ειδική αναφορά σε υπουργό που ταξίδεψε στο Λονδίνο για να διασφαλίσει ότι συγκεκριμένος Ρώσος,  ο οποίος ήθελε διαβατήριο θα έβγαινε απο την κόκκινη λίστα. Το όνομα του υπουργού δεν αναφέρεται.

*Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να είχε απαντήσει ποιός είναι ο υπουργός που ταξίδεψε Λονδίνο και κανόνισε διαβατήριο σε εγκληματία ή έστω ποίος είναι ο υπουργός που του καταλογίζονται τέτοιες κατηγορίες; Αντ’ αυτού μέχρι τώρα υπάρχει “άκρα του τάφου σιωπή”.

Στο βίντεο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον μεσολαβητή Τony Kay ο οποίος είχε εμπλοκή στο προηγούμενο βίντεο και στον Χριστάκη Τζιοβάνη ο οποίος αναφέρει πως υπάρχει τρόπος να βοηθήσουν να λάβει υπηκοότητα.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι του δικτύου παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι ενός μη υπαρκτού, πλούσιου Κινέζου, ο οποίος έχει καταδικαστεί, μεταξύ άλλων για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, και έρχονται σε επαφή με έναν μεσάζοντα ονόματι Κρίστοφερ Σάμιουελσον, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τους φέρνει ένα βήμα πριν από την αγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Derby County. Ο Σάμιουελσον, σύμφωνα με τον Al Jazeera, ερευνήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν από τις αστυνομικές Αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, χωρίς ωστόσο να κατηγορηθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σάμιουελσον, μαζί με τον συνεργό του, ιδιωτικό ντετέκτιβ και πρώην μέλος της Scotland Yard, Κιθ Χάντερ, αναφέρουν στους δύο υπό κάλυψη δημοσιογράφους ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν νέο διαβατήριο για τον πελάτη τους, προκειμένου να εξαπατήσει τις αγγλικές ποδοσφαιρικές Αρχές, λέγοντας ότι αυτό έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Κατόπιν, ο Χάντερ φέρνει σε επαφή τους δημοσιογράφους με άτομα στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων τότε ενός Βουλευτή ( Χρ. Τζιβάνης -ΑΚΕΛ , που παραιτήθηκε)  και του προέδρου της Βουλής , Δημήτρη Συλλούρης, που επίσης παραιτήθηκε , οι οποίοι  φέρονται, με βάση το ρεπορτάζ, να εξέφρασαν τη βούλησή τους να βοηθήσουν τον Κινέζο επενδυτή να αποκτήσει ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Σημειώνεται ότι ήδη, υπουργεία και υπουργοί, έχουν λάβει σχετικό ερωτηματολόγιο από το Al Jazeera αναφορικά με έναν ξένο επενδυτή. 

Αυτούσια η αναφορά για την Κύπρο 

Ο Samuelson και ο Hunter είπαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους να λάβουν νέο διαβατήριο για τον πελάτη τους και να του δώσουν νέο όνομα, ώστε να παραπλανήσουν τις ποδοσφαιρικές αρχές. «Το έχουμε κάνει αυτό πολλές, πολλές φορές για άλλους, οι οποίοι, μπορώ να σε διαβεβαιώσω, είναι σε πολύ χειρότερη θέση από τον αφεντικό σου» είπε ο Hunter.

Τότε ο Hunter σύστησε στους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε επαφές στην Κύπρο.

Σε διάφορες συναντήσεις, ένα δίκτυο συνεργών, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή και του ντε φάκτο αντιπροέδρου (sic) [de facto deputy president], οι οποίοι εξέφρασαν την προθυμία να βοηθήσουν τον ανύπαρκτο εγκληματία επενδυτή να αποκτήσει διαβατήριο της Ε.Ε. με νέο όνομα, ακόμα και αν υπάρχει καταδίκη για εγκληματική ενέργεια, οπότε και απορρίπτεται αυτός που αιτείται διαβατήριο, μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων της χώρας.

Η έρευνα σχετικά με τα διαβατήρια στην Κύπρο δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, και που οδήγησε σε παραιτήσεις υψηλών αξιωματούχων, σε έρευνες από την Ε.Ε. και την κυπριακή κυβέρνηση, την ακύρωση του προγράμματος και εβδομάδες διαδηλώσεων εναντίον της διαφθοράς στην Κύπρο».

The Men Who Sell Football | Al Jazeera Investigative Unit (ajiunit.com)

 

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας εξέδωσε σήμερα γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι οποιαδήποτε μαρτυρία υπάρξει μέσω ενός νέου βίντεο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera και αφορά την Κύπρο θα τύχει της σωστής αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία.

Με όλες τις υποθέσεις αυτές, ανέφερε, η Αστυνομία υπό την καθοδήγηση της Νομική Υπηρεσίας ενεργεί μεθοδικά, προσεκτικά και χωρίς πολλές κουβέντες. Σίγουρα, πρόσθεσε, στην έκταση που θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω μαρτυρία είτε με το βίντεο είτε με οποιαδήποτε άλλο τρόπο, αυτή θα τύχει της σωστής αξιολόγησης και από την Αστυνομία και από την Νομική Υπηρεσία.

«Δεν κρίνουμε ότι είναι σωστό από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η εξέταση αυτής της υπόθεσης, με το πρώτο βίντεο να βιαζόμαστε. Πρέπει οι έρευνες να γίνονται προσεκτικά, μεθοδικά, βήμα-βήμα για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα υπό τις περιστάσεις αποτελέσματα», ανέφερε.

 

https://twitter.com/AJIunit/status/1424847856830226435?s=20

 

Share this post