Νέο πολιτικό κίνημα ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου.

Νέο πολιτικό κίνημα ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου.

Τη δημιουργία ενός «νέου πολιτικού κινήματος», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός του ,  Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανέμενε ούτως ή άλλως την αποπομπή του από το κυνερνών ΑΚΡ . Πριν τον προλάβει ο Ερντογάν, ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε την παραίτησή του από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) .

Ο Νταβούτογλου, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016 επί προεδρίας Ερτνογάν , δήλωσε ότι συνιστά «ιστορική ευθύνη να ιδρύσει ένα νέο πολιτικό κίνημα και να ακολουθήσει ένα νέο μονοπάτι».

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι πλέον δυνατό να εργαστεί με την «κλίκα» που ελέγχει το κόμμα, η οποία χαρακτηρίζει οποιαδήποτε κριτική «προδοσία».
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην ηγεσία του AKP για την απόφαση να αιτηθεί την επανάληψη των τοπικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, δήμαρχος της οποίας εκλέχτηκε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Όταν χάνουμε μια εκλογική μάχη, στην οποία αρχικά ηττηθήκαμε με 13.000 ψήφους, ξανά, με 800.000 ψήφους, όπως συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι ένας πρωθυπουργός που εξασφάλισε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία (στις εκλογές πέρσι), αλλά μάλλον εκείνοι που μας οδήγησαν σε σοβαρά ολισθήματα ως προς τη ρητορική, τις πράξεις, την ηθική και την πολιτική», είχε σχολιάσει ο Νταβούτογλου.
Για τις δηλώσεις του αυτές, όπως και για τις αιχμές που είχε αφήσει για τον διορισμό του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο υπουργείο Οικονομικών, η εκτελεστική επιτροπή του AKP είχε αποφασίσει ομόφωνα στις αρχές Σεπτεμβρίου να τον παραπέμψει σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί.
Ο Νταβούτογλου είναι το δεύτερο κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που παραιτείται και ανακοινώνει τα σχέδιά του για τη δημιουργία αντιπολιτευόμενου κόμματος.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Αλί Μπαμπατζάν ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι παραιτείται επικαλούμενος «βαθιές διαφωνίες» με την ηγεσία και την ανάγκη για «νέο όραμα».

Share this post