Νεκροί και τραυματίες στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Νεκροί και τραυματίες στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία

Με αίμα βάφτηκαν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία. Ο απολογισμός είναι δύο νεκροί και 12 τραυματίες. Στην περιοχή Mustafakemalpaşa της Προύσας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Haber, ένας πολίτης έπεσε νεκρός από πυροβολισμό εξα δέρφων του , επειδή δεν στήριζε υποψήφιο συγγενή του. (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ο δεύτερος νεκρός ήταν στο Ντιγιάρμπακιρ, την κύρια κουρδική πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου σε συγκρούσεις πολιτών τραυματίστηκαν άλλα 12 πρόσωπα. 

Εξασφαλισμένη πρέπει να θεωρείται η νίκη των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP για τους δήμους   Κωνσταντινούπολης , Άγκυρας και Σμύρνης. 

Με καταμετρημένο πάνω από το 50% των ψήφων, ο Ιμάμογλου συγκεντρώνει 50,12% στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και δείχνει επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία. Ο βασικός αντίπαλος του και εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ συγκεντρώνει 41,6%. 

Μουράτ Κουρούμ

Δεύτερη θητεία φαίνεται να εξασφαλίζει και ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, και αυτός υποψήφιος του CHP, που παίρνει 56,3% των ψήφων έναντι 36,3% του αντιπάλου του. 

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέχρι τώρα  δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και υποψήφιος του CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με σχεδόν το 40% των ψήφων καταμετρημένο.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%.

Μανσούρ Γιαβάς

Στη Σμύρνη, οι κεμαλιστές διατηρούν, όπως αναμενόταν, την ηγεσία της πόλης, με τον Gemil Tugai   να συγκεντρώνει το 47,2% και να επανεκλέγεται  και τον Χαμζά Νταγ (ΑΚΡ) στο 37,9%.

 

 

Share this post