Νέα ποιητική συλλογή του Γ. Φράγκου.

Νέα ποιητική συλλογή του Γ. Φράγκου.

Πέραν των πενήντα ποιημάτων, χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες, την ποιητική, την κοινωνική, την πολιτική και την ερωτική ενότητα, περιλαμβάνει η νέα ποιητική συλλογή «Φλοίσβος συννέφων» του δημοσιογράφου και προέδρου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), Γιώργου Φράγκου. Δεσπόζον στοιχείο η κριτική θεώρηση των πραγμάτων, ο σαρκασμός, ενίοτε η ειρωνεία και το χιούμορ.
Η συλλογή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, την οποία οργάνωσαν η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και ο εκδοτικός οίκος της Αθήνας «Βακχικόν». Ποιήματα του Γιώργου Φράγκου έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, ισπανικά, ιταλικά, βουλγάρικα και ρωσικά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Χρήστος Χατζήπαππας, μιλώντας στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής, χαρακτήρισε «ευρηματικό» τον τίτλος της «Φλοίσβος συννέφων». Σημείωσε ότι ανάμεσα στην προηγούμενη συλλογή του 2013 και σε αυτή υπάρχει διαφορά στον τρόπο γραφής «αφού η παλαιότερη χαρακτηριζόταν από ομοιοκατάληκτο στίχο και πολλά ποιήματά της έχουν κιόλας μελοποιηθεί από τον Λάρκο Λάρκου και ίσως άλλους». Η συλλογή «Φλοίσβος συννέφων» είναι γραμμένη σε ελεύθερο στίχο και αποτελείται από τέσσερις ενότητες: Της ποίησης, της ζωής, της πολιτικής, του έρωτα. «Με ό,τι και να καταπιάνονται ωστόσο, τα ποιήματά του Γ.Φράγκου καταφάσκουν τη ζωή και τα ωραία της. «Έστω κι αν η ρομφαία- πέννα του, όπως αποκαλεί τη γραφίδα του ο Ανδρέας Κούνιος, ποιεί αγώνα, γραφής πάντα, για την εκρίζωση του κακού», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου.
Ο κ. Χατζήπαππας είπε ότι ο Γ. Φράγκος είναι ταυτόχρονα «ένας ποιητής της ανατροπής, που ξεκινά από τον τίτλο της συλλογής και θέλει “να αφήσει τους μύθους να κοιμούνται”, ανατρέποντάς τους όμως άρδην, ή τους ευφημισμούς, που τους κρατάει ωραίους και αξιοπρεπείς μέχρι “κάποια νεκροφόρα να σταθμεύσει/ για τα διαδικαστικά /προς τας αιωνίους μονάς”».
Τέλος , ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου τόνισε ότι ο Γιώργος Φράγκος «πληροί επάξια» τη θέση του προέδρου της ΕΣΚ.
Για την ποιητική συλλογή μίλησαν επίσης η ποιήτρια, Αλεξάνδρα Γαλανού και ο ποιητής, Γιώργος Μολέσκης. Ποιήματα από τη συλλογή «Φλοίσβος συννέφων» απάγγειλε η σκηνοθέτις, Αλεξία Παπαλαζάρου.

Ο Γιώργος Φράγκος

O Γιώργος Φράγκος εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές από τα μαθητικά του χρόνια. Από το 1982-1988 σπούδασε στον κλάδο δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών της Μόσχας. Tο 1989 παρακολούθησε στο ίδιο πανεπιστήμιο μεταπτυχιακά μαθήματα στην έδρα της λογοτεχνίας. Από το 1990 εργάζεται στη Λευκωσία ως δημοσιογράφος στον ημερήσιο Τύπο. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου για δυο δεκαετίες, και στις δύο τελευταίες θητείες του υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας της οργάνωσης. Διατέλεσε επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Ο Γ. Φράγκος, από το 1978 μέχρι το 2013, έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Ποιήματα του δημοσιεύονται κατά καιρούς, ως επί το πλείστον, στα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Εποχή» και «’Ανευ», ενώ έχει συμμετοχή και σε ορισμένες ποιητικές ανθολογίες. Εκτός από την ποίηση, ασχολείται και με την κριτική λογοτεχνίας, έχοντας δημοσιεύσει δεκάδες βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα συναφή κριτικά σημειώματα και μελετήματα, κυρίως στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Κύπρου.

 

Share this post