Νέα παράπονα Ερντογάν για Μπάιντεν. -«Δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με άλλον πρόεδρο»

Νέα παράπονα Ερντογάν για Μπάιντεν. -«Δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με άλλον πρόεδρο»

Για δεύτερη φορά εντός δύο ημερών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε το μεγάλο του παράπονο για την αντιμετώπιση που έχουν ο ίδιος και η χώρα του από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. «Εγώ μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ως δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Και αφού δεν είμαστε, θα πρέπει να το λέμε».

Ο κ. Ερντογάν, πάντως, εξαπέλυσε νέα πυρά κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες πως «στηρίζουν τρομοκράτες πέραν του επιτρεπτού, και τους στηρίζουν με όπλα, με πυρομαχικά, αντί να τους καταπολεμούν», εννοώντας το ΡΚΚ και τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Την Πέμπτη ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλούσε ότι σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον δεν παραδώσει τα μαχητικά F-35, τότε θα αγοράσει μαχητικά «από αλλού» και ότι δεν υπαναχωρεί στο ζήτημα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, τονίζοντας πως «το ζήτημα αυτό έχει τελειώσει, δεν υποχωρούμε».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στο «Τουρκικό σπίτι» στη Νέα Υόρκη και ανέφερε πως το εν λόγω κτίριο πέρα από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη και το τουρκικό γενικό προξενείο στη Νέα Υόρκη «θα στεγάζει και την αντιπροσωπεία της “ΤΔΒΚ”». Ο κ. Τσαβούσογλου στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μαζί θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους την Κύπρο που αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά που θεωρεί μειονότητα τους Τουρκοκυπρίους δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα μαζί τους. Εχει απορρίψει όλα τα σχέδια, όλες τις προσπάθειες. Είπαμε τελευταία στο Κραν Μοντανά ότι δεν θα διαπραγματευτούμε ξανά για ομοσπονδία, πως πλέον θα διαπραγματευτούμε για δύο κράτη». O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως «στο πλαίσιο του οράματος που έχουμε εκφράσει, εργαζόμαστε όπως και εσείς για να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μαζί θα τα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Ολοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία της “ΤΔΒΚ” και τα δικαιώματά της που δόθηκαν με το σύνταγμα του 1960».

ΠΗΓΗ: “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών

Share this post