Νέα μέτρα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

Νέα μέτρα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων

Περιορισμός στην είσοδο και την παραμονή επισκεπτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ανησυχία για τους νέους κανόνες του Κράτους Απαρτχάιντ του Ισραήλ για χορήγηση άδειας εισόδου σε αλλοδαπούς στη Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, εκφράζει η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Σε Δελτίο Τύπου , που δόθηκε στην δημοσιότητα, αναφέρεται:

“Τους τελευταίους μήνες πολλοί ξένοι, ανησυχούν για τους νέους κανόνες που θέσπισε το κατοχικό κράτους του Ισραήλ, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από τις 20/10/2022. Στόχος του κράτους κατοχής του Ισραήλ είναι να περιορίσει την είσοδο και την παραμονή επισκεπτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η νέα διαδικασία εισόδου στη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή που κατέλαβε το 1967 το κατοχικό κράτος του Ισραήλ, δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και αφορά τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να μείνουν, να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να συμμετάσχουν σε φιλανθρωπικά έργα εκεί.

Ένας αλλοδαπός που επιθυμεί να μεταβεί στη Δυτική Όχθη ή τη Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα μπορεί πλέον να αποκτά βίζα με την άφιξή του, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Θα πρέπει να υποβάλει αίτηση 45 ημέρες νωρίτερα, να διευκρινίζει αν έχει συγγενείς πρώτου βαθμού εκεί, αν έχει στην κατοχή του γη ή αν πρόκειται να κληρονομήσει. Επιπλέον, εκτός μερικών εξαιρέσεων, δεν θα μπορεί να πηγαίνει μέσω του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, αλλά μόνο μέσω του περάσματος μεταξύ της Ιορδανίας και της Δυτικής Όχθης, το οποίο ελέγχεται από το κράτος κατοχής του Ισραήλ.

Βάσει της νέας διαδικασίας για απόκτηση βίζας, ενδέχεται να ζητηθεί από τους αιτούντες να καταθέσουν εγγύηση ύψους 70.000 σέκελ (20.000 ευρώ) και προϋποθέτει να μεσολαβεί διάστημα πολλών μηνών μέχρι να εκδοθεί νέα θεώρηση εισόδου στο ίδιο πρόσωπο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις οδηγίες του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, «οι επεκτάσεις των θεωρήσεων εισόδου περιορίζονται πολύ» με τους νέους κανόνες. «Στις περισσότερες περιπτώσεις ένα άτομο θα αναγκάζεται να φύγει και συχνά να μείνει στο εξωτερικό για ένα χρόνο προτού μπορέσει να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση νέας βίζας». Αυτό θα επηρεάσει τους αλλοδαπούς συζύγους Παλαιστίνιων, οι οποίοι θα αναγκάζονται να φύγουν από τη Δυτική Όχθη μόλις λήξει η βίζα τους, «στερώντας από χιλιάδες παλαιστινιακές οικογένειες το δικαίωμα να ζουν μαζί χωρίς διακοπές και να ζουν μια κανονική, οικογενειακή ζωή».

Επιπλέον, αυτά τα δρακόντεια μέτρα θα έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στο ανθρωπιστικό έργο, καθώς οι νέοι κανόνες θα εμποδίσουν πολλούς επαγγελματίες υγείας να εισέλθουν στη Δυτική Όχθη και θα προκαλέσουν αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την απόκτηση και την ανανέωση των θεωρήσεων εισόδου για μέλη των οργάνωσων οι οποίες εκπαιδεύουν Παλαιστίνιους γιατρούς.

Ως «δύναμη κατοχής» στη Δυτική Όχθη, το κράτος Απαρτχάιντ του Ισραήλ ενεργεί στο όνομα της ασφάλειάς του και «για την ευημερία του τοπικού πληθυσμού». Όμως, αυτή η διαδικασία δεν αφορά ούτε το ένα ούτε το άλλο, έχει στόχο να περιορίσει την αύξηση του παλαιστινιακού πληθυσμού μέσω της ένωσης των οικογενειών και να εμποδίσει «να ριζώσουν» αλλοδαποί στην περιοχή, όπου ζουν 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και πάνω από 475.000 Εβραίοι έποικοι.

Με αυτά τα μέτρα συνεχίζεται η πολιτική του απαρτχάιντ που εφαρμόζει συνειδητά και συστηματικά το Ισραηλινό κράτος κατοχής. Ζητάμε από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της  Κυπριακής Δημοκρατίας, και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πιέσουν το κράτος Απαρτχάιντ του Ισραήλ ώστε να μην εφαρμόσει αυτά τα απάνθρωπα και ρατσιστικά μέτρα”.

 

Share this post