Νέα μέτρα για αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Νέα μέτρα για αντιμετώπιση του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

*Υποχρωτική η μάσκα-Ειδικά μέτρα στην Λεμεσό  *Αναστασιάδης : Αν  δεν τηρηθούν τα μέτρα,  θα ληφθούν αυστηρότερα

*Δρ. Λ. Κωστρίκης: Το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κύπρου διερευνά, αν ο ιός δημιούργησε κάποιους πολυμορφισμούς

Φορώντας προστατευτική μάσκα προσήλθε στην σημερινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας , Κωνσταντίνος Ιωάνου, για ανακοινώσει τα νέα μέτρα , που είχαν ληφθεί νωρίτερα σε σύσκεψη στο προεδρικό. Ο υπουργός αφαίρεσε την μάσκα , όταν άρχισε να μιλά. Δήλωσε ότι , μετά τα  πρόσφατα αυξημένα περιστατικά της νόσου COVID-19, που εντοπίστηκαν , ένοιωσε την ανάγκη να απευθυνθεί  εκ νέου στους δημοσιογράφους για να κάνει γνωστές τις  ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας, της κυβέρνησης και τις δικές του. 

Ο υπουργός τόνισε : “προετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και για τα χειρότερα. Ως Υπουργείο, παραγγείλαμε έγκαιρα το εμβόλιο της Γρίπης Α για κάλυψη των ευάλωτων ομάδων, αξιοποιήσαμε τον κοινό μηχανισμό της ΕΕ για φαρμακευτική αγωγή θεραπείας του ιού, συμμετέχουμε στη Κοινή Διαδικασία Διαπραγμάτευσης για να έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρης εξασφάλισης του εμβολίου COVID-19 για εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού της Κύπρου, που δυστυχώς όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις δεν θα είναι διαθέσιμό πριν τις αρχές του 2021″.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό για περιορισμό της διασποράς του ιού, αποφασίστηκαν στη σημερινή σύσκεψη με την επιδημιολογική ομάδα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα ακόλουθα συμπληρωματικά μέτρα, που ισχύουν σε παγκύπρια βάση και ενεργοποιούνται από σήμερα τα μεσάνυχτα:

  1. Καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους (π.χ. εμπορικά κέντρα, τράπεζες, υπεραγορές, νοσηλευτήρια, εκκλησίες, κοκ) με ποινή €300.
  2. Αυξάνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια από 600 την ημέρα σε 1,000, με έμφαση σε Κύπριους που επιστρέφουν από ταξίδια αναψυχής (διακοπές), αφού έχει διαφανεί ότι μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων προέρχεται από Κύπριους με ταξιδιωτικό ιστορικό.
  3. Συστήνεται στα νοσηλευτήρια, ιδιωτικά και δημόσια, και στους οίκους ευγηρίας η αυστηρή τήρηση των επισκεπτηρίων και εάν είναι εφικτό ο περιορισμός τους στο ελάχιστο δυνατό.
  4. Εντατικοποιείται ο έλεγχος από την Αστυνομία των ατόμων που οφείλουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό όταν έρχονται από χώρες της Κατηγορίας Γ, ή όταν είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές θα πραγματοποιείται καθημερινά έλεγχος συμμόρφωσης στα άτομα αυτά.
  5. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και η επιτήρηση σε επιχειρήσεις, χώρους εστίασης και άλλα υποστατικά από τις αρμόδιες Αρχές με ρητές οδηγίες για μηδενική ανοχή.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην Λεμεσό και μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, στην προσπάθεια περιορισμού των εστιών και διάσπασης των αλυσίδων μετάδοσης που εντοπίστηκαν, αποφασίστηκαν και τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα και τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων των 10 ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις.
  2. Επαναφορά του περιορισμού του μέγιστου αριθμού ατόμων στα υποστατικά εστίασης σε 75 πρόσωπα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, ανεξαρτήτως των τετραγωνικών μέτρων.
  3. Στις εκκλησίες καθορίζεται η παρουσία ατόμων στη βάση των τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το πρωτόκολλο, η οποία ανεξαρτήτως αυτού δεν θα υπερβαίνει τα 75 άτομα.
  4. Επαναφέρεται ο περιορισμός της πληρότητας στο 50% στα Μέσα Μαζικών Μεταφορών (λεωφορεία).

Όλα τα πιο πάνω μέτρα όσον αφορά στην Λεμεσό θα έχουν ισχύ τρεις εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Λεμεσό και κληθείς να πει εάν αυτό αναμενόταν, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι ο ιός είναι απρόβλεπτος και δεν μπορεί κανείς να περιμένει κάτι, «είναι ύπουλος, είναι αόρατος, μπορεί αν συμβεί σε οποιαδήποτε πόλη. Δεν συμβαίνει κάτι άλλο στη Λεμεσό. Ο εφησυχασμός και η χαλάρωση των μέτρων έφερε μια δραματική χαλάρωση». Σημείωσε, επίσης, πως όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε όλη την ΕΕ και στην Κύπρο υπάρχει έξαρση σε άτομα νεαρής ηλικίας μέχρι 40 ετών. «Οι πλείστοι δεν αναπτύσσουν συμπτώματα, δεν λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι ωρολογιακή βόμβα και συμβαίνει σε όλη την Κύπρο και όχι μόνο στη Λεμεσό», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στις πύλες εισόδου και σε σχέση με κάποια περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι άτομα από χώρες της Κατηγορίας Γ δεν παραμένουν σε καραντίνα, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι «οι έλεγχοι που γίνονται στα λιμάνια και στα αεροδρόμια είναι ουσιαστικοί. Στην Μαρίνα δεν επιτρέπεται η αποβίβαση εάν δεν γίνει έλεγχος από τους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας για τα πιστοποιητικά που κατέχουν. Αυτό γίνεται και ελέγχεται. Όσον αφορά στα αεροδρόμια και εκεί γίνεται ουσιαστικός έλεγχος. Το λέω αυτό διότι ακούω κόσμο που λέει ότι άνοιξαν τα αεροδρόμια και αφήσατε τον κορωνοϊό να μπει στην Κύπρο. Από τις χιλιάδες ελέγχους που κάνουμε, δεν έχει βρεθεί θετικός κάποιος τουρίστας. Τον τελευταίο μήνα το 60% των επιμολύνσεων είναι εγχώρια και αυτά που έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό είναι Κύπριοι και μόνιμα διαμένοντες, οι οποίοι είτε επαναπατρίζονται είτε πάνε ταξίδια και έρχονται πίσω. Είμαστε η χώρα που κάνουμε τους πιο αυστηρούς ελέγχους».

Αναφερόμενος στην κατηγοριοποίηση των χωρών, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι χωρίζονται οι χώρες από όπου απαιτείται πιστοποιητικό με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής μοριακής εξέτασης. Επιπλέον, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και σήμερα αποφασίστηκε η αύξηση των ελέγχων από 600 άτομα σε 1,000.

«Είναι πολύ απλά τα πράγματα. Να φοράμε μάσκα εκεί που δεν μπορούμε να κρατάμε αποστάσεις, να πλένουμε τα χέρια μας, να είμαστε προσεκτικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας. Επιπλέον, σε αναφορά του σε φαινόμενα απειθαρχίας από άτομα που έρχονται στην Κύπρο από χώρες της Κατηγορίας Γ και πρέπει υποχρεωτικά να παραμένουν σε καραντίνα, μίλησε συγκεκριμένα για άτομο που ήρθε από τις ΗΠΑ και την 3η ημέρα παραβίασε τα Διατάγματα και την καραντίνα και «δεν έμεινε περιοχή της Κύπρου που δεν έχει επισκεφθεί».

Κληθείς να πει κατά πόσον εξετάζεται η χρήση «έξυπνων» εφαρμογών σε κινητά για τον εντοπισμών ατόμων που πρέπει να βρίσκονται σε καραντίνα, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αυτές οι εφαρμογές έχουν μειονεκτήματα αν και χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό. «Το GPS, αν εγώ έχω το κινητό στο σπίτι και φύγω ποιος θα με ελέγξει; Έχει και θέματα προσωπικών δεδομένων. Είναι και θέμα προσωπικής υπευθυνότητας. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους έχω έρθει σε συνεννόηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης, αυξάνουμε τους ελέγχους και από τις υπηρεσίες υγείας διότι και εδώ υπήρξε εφησυχασμός, πρέπει να το παραδεχτούμε, σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και επιπλέον οι οδηγίες είναι για μηδενική ανοχή», τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Εξηγώντας το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις όπου επιβάτες προσκόμισαν ως όφειλαν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακής εξέτασης, στη συνέχεια σε ιδιωτικό έλεγχο που υποβλήθηκαν, το αποτέλεσμα ήταν θετικό, και απαντώντας αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πιστοποιητικά, ο κ. Υπουργός είπε πως «όταν προσκομίζεται πιστοποιητικό από πιστοποιημένο εργαστήριο του εξωτερικού εμείς δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Υπάρχει, ναι, η πιθανότητα όταν έκανε κάποιος το τεστ το ιικό φορτίο να μην ήταν μεγάλο και να μην μπορούσε να το εντοπίσει το τεστ. Διότι μπορεί ένας να κόλλησε τον ιό δύο μέρες πριν ταξιδέψει, το τεστ ήταν αρνητικό και μετά το τεστ όταν γίνει να βγαίνει θετικό. Ένα από τα χθεσινά έκανε δύο αρνητικά τεστ και μετά βγήκε θετικό».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, εξήγησε ότι πρόκειται για «τα λεγόμενα λανθασμένα αρνητικά άρα μπορεί το δείγμα να βγει αρνητικό ή μπορεί να μολυνθεί κατά τη διάρκεια του ‘παραθύρου’, δηλαδή να μολυνθεί πριν βγει το αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση σχετικά με τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στο θεραπευτικό πρωτόκολλο και αν αυτά έχουν διαφοροποιηθεί, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «το θεραπευτικό πρωτόκολλο καθορίζεται από την αρμόδια Αρχή. Προς το παρόν δεν επικαιροποιήθηκε, διότι δεν προέκυψε κάποιο φάρμακο που να φανεί ότι έχει ουσιαστική επίδραση».

Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων να αντιμετωπίσουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο στόχος είναι να διατηρηθεί στα νοσοκομεία η υποδομή που είχε στηθεί κατά την κορύφωση της πανδημίας. «Όπως ξέρετε έχω ορίσει δύο Λοιμωξιλόγους και στην τελευταία συνάντηση που είχα μαζί τους τη Δευτέρα, με ενημέρωσαν ότι υπάρχει η υποδομή και οι διαδικασίες και έχω τη διαβεβαίωση ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την τιμή πώλησης των μασκών, δεδομένου ότι πλέον καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τους σε συγκεκριμένους χώρους από τον γενικό πληθυσμό, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε αρχικά ότι η τιμή των €35 αφορά τις μάσκες κατηγορίας 2 όπου υπάρχει πλαφόν. «Θα επιτραπεί η χρήση απλών μασκών ακόμα και ρούχινων, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι οι χειρουργικές. Άρα όσον αφορά στο κόστος αντιμετωπίζεται με αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Από πλευράς της, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά πρόσθεσε ότι θα εκδοθεί πρωτόκολλο όσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αναφέροντα πως «δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση διότι θα υπάρχουν οδηγίες και για το πλύσιμο. Από εκεί και πέρα, ναι, χρειάζεται εκπαίδευση».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως η Ρωσία είναι στην Κατηγορία Γ και κατ’ εξαίρεση δίνεται άδεια εισόδου για επαγγελματικούς σκοπούς και όχι για διακοπές. «Αν κάποιοι ξεγελούν τις Αρχές, δεν το αποκλείω να συμβαίνει. Αλλά από κατηγορία Γ κανένας δεν μπορεί να έρθει για αναψυχή. Αν έχει κυπριακό διαβατήριο και είναι μόνιμα διαμένοντας δικαιούται να έρθει είτε είναι Ρώσσος είτε είναι Κύπριος», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι γενικότερα παρατηρήθηκε παρακοή από κάποιους και αυτός ήταν ο λόγος που θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Κάλεσε δε τους πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες εάν εντοπίζουν άτομα που παραβιάζουν τα Διατάγματα.  

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με δηλώσεις του για διαχωρισμό περιοχών της Ελλάδας που πιθανόν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες, ο κ. Κωστρίκης είπε η εισήγησή του κατατέθηκε επίσημα στο Υπουργείο Υγείας και αξιολογείται και ανάλογα θα υπάρξει απόφαση.

Ερωτηθείς εάν το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας στους χώρους που θα καθοριστούν στο Διάταγμα επωμίζεται ο πολίτης που δεν εφαρμόζει την πρόνοια ή ο υπεύθυνος του υποστατικού, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η καταγγελία θα γίνεται στον πολίτη και το πρόστιμο θα το πληρώνει ο πολίτης και σε καμία περίπτωση η επιχείρηση. Οι διαχειριστές των υποστατικών, επεσήμανε, έχουν ευθύνη για την τήρηση των μέτρων από τους εργαζομένους τους.

Διευκρινίζοντας ότι η ισχύς των νέων μέτρων καθορίστηκε στις τρεις εβδομάδες για εκείνα που αφορούν στην Λεμεσό, αλλά δεν έχει οριστεί χρονικό περιθώριο για εκείνα που πρέπει να εφαρμόζονται παγκύπρια, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι «θα ξεπερδέψουμε όταν υπάρξει εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι τότε, που μιλάμε για μήνες, θα υπάρχουν περιορισμοί».

Σχετικά με τη διενέργεια συναυλιών, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι και τώρα μπορούν να γίνουν συναυλίες με αυστηρά πρωτόκολλα. Υπογράμμισε εκ νέου ότι «τα πρωτόκολλα υπάρχουν. Είναι σημαντικό και οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων να τα τηρούν, αλλά και εμείς, και αυτά θα είναι μέρος της καθημερινότητάς μας μέχρι να βρεθεί εμβόλιο. Είναι μαραθώνιο που έχουμε μπροστά μας και κακώς μεταφέρθηκε η εντύπωση στον κόσμο ότι δεν έχουμε κορωνοϊό τόσες εβδομάδες».

Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας, σε σχέση με την ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα στην Λεμεσό, εξήγησε ότι αν φανεί τις επόμενες ημέρες από τους επιπλέον δειγματοληπτικούς ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα «και αυτό όχι για τη Λεμεσό αλλά για όλες τις Επαρχίες. Πήραμε αυτά τα μέτρα και θα τα επαναξιολογήσουμε, αλλά στο τέλος της ημέρας εάν δεν υπακούσουμε εμείς στα μέτρα τότε τα μέτρα δεν θα βοηθήσουν σε κάτι».

Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είμαστε σε κομβικό σημείο. Αυτά τα μέτρα που πήραμε και θα ισχύουν μέχρι 15 Σεπτέμβρη, θα ισχύον και για πολύ πιο μετά οπόταν όλοι να το ξέρουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους».

Σε ερώτηση εάν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, ο κ. Ιωάννου δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τόνισε ότι δεν υπάρξει συμμόρφωση θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, αν και ήδη οι ποινές είναι πολύ ψηλές.

Ερωτηθείς για την έλλειψη αντιδραστηρίων στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι υπάρχει μεν πρόβλημα σε κάποια από τα δημόσια νοσηλευτήρια, ωστόσο αυτό θα λυθεί εντός των ημερών με την προμήθεια αντιδραστηρίων. Ωστόσο, είπε, η διενέργεια των τεστ γίνεται από διάφορους χώρους, έχουμε και τα ιδιωτικά εργαστήρια.

Αναφορικά με τα ασυμπτωματικά άτομα και κατά πόσον αυτό ανησυχεί τις Αρχές, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου εξήγησε ότι «τον τελευταίο καιρό έχουμε και συμπτωματικούς. Έχουμε παρατηρήσει ότι αφορούν νεαρούς, οι οποίοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, έχουμε όμως και κάποια περιστατικά με συμπτώματα τα οποία είναι ακόμα πιο σοβαρά».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι «η αιτία είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή, πιθανότατα όμως να υπάρχουν κάποιοι γενετικοί παράγοντες στο στέλεχος του ιού. Αυτό αξιολογείται. Το εργαστήριό μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει πάρει τα περισσότερα δείγματα και τα διερευνάμε αυτή τη στιγμή. Μπορεί να δημιούργησε ο ιός κάποιους πολυμορφισμούς και μπορεί να γίνει αυτό και να προκαλεί σε κάποιους ανθρώπους περισσότερα συμπτώματα από κάποιους άλλους».

Δήλωση Αναστασιάδη

Γραπτή δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει:  Με μεγάλο προβληματισμό, η Κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα συμπληρωματικά μέτρα για αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

 

Η διεθνής αναγνώριση ότι η χώρα μας αντιμετώπισε την πανδημία με επιτυχία ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο των μέτρων που η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα είχε λάβει, αλλά και της υπευθυνότητας και της συνεργασίας των πολιτών.

Τα καλά αποτελέσματα, δυστυχώς, παρά τις κατ΄επανάληψη αναφορές τόσο της Κυβέρνησης όσο και της επιστημονικής ομάδας πως ο ιός παραμένει ανάμεσά μας, οδήγησαν σε εφησυχασμό, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μια επικίνδυνη έξαρση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η μη τήρηση των μέτρων που η Κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα θα έχει ως συνέπεια την ανεπιθύμητη από όλους λήψη περαιτέρω αυστηρών μέτρων, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία των πολιτών με επικίνδυνες ωστόσο οικονομικές συνέπειες.

Απευθύνω έκκληση προς όλους να σεβαστούμε τα όσα με τις θυσίες του ο λαός μας έχει επιτύχει, να τηρούμε με υπευθυνότητα τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, που στηρίζονται στις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, καθώς και της άριστης επιστημονικής ομάδας που συμβουλεύει την Κυβέρνηση”.

 

ΦΩΤΟ; Χρ. Αβρααμίδης

 

Share this post