Νέα μάχη την Κυριακή για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης

Νέα μάχη την Κυριακή για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης

*Πολιτικός με χιούμορ και αυτοσαρκασμό ο Γιλντιρίμ

*Προβάδισμα δίνουν τουρκικές δημοσκοπήσεις στον Ιμάμογλου, αλλά ο Ερντογάν δηλώνει ότι είναι πληρωμένες

 Κρίστιαν Μπουτκεράιτ (ARD, Κων/πολη)*

Λίγο πριν τη νέα αναμέτρηση της Κυριακής για το δήμο της Κων/πολης μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP Εκρέμ Ιμάμογλου, η σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Konda δίνει προβάδισμα μεγαλύτερο του 8% στον Ιμάμογλου.

Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο πρόεδρος Ερντογάν ωστόσο μιλά για «χειραγωγούμενες και πληρωμένες δημοσκοπήσεις» και ελπίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί τη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Πόλη το Μάρτιο και θα νικήσει τελικά τον Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα ο Εκρέμ Ιμάμογλου κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κινητοποιήσει και να συσπειρώσει τους οπαδούς τους ΑΚΡ στην Κων/πολη: «Θα τους τιμωρήσουμε στην κάλπη στις 23 Ιουνίου, έτσι δεν είναι; Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να νικήσουμε. Δεν θα αποδεχθώ δικαιολογίες. Θα προστατεύσουμε τις κάλπες και δεν θα επιτρέψουμε καμία παρατυπία».

  Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο Γιλντιρίμ θεωρείται ένα από τα πιο αφοσιωμένα στελέχη του κυβερνώντος ΑΚΡ και έμπιστος του προέδρου Ερντογάν. Διετέλεσε επί μια δεκαετία υπουργός Συγκοινωνιών και πρωθυπουργός έως ότου το 2017 η Τουρκία μετατράπηκε σε προεδρική δημοκρατία με την οποία καταργήθηκε το αξίωμά του. Ο πρόεδρος Ερντογάν, τον «αποζημίωσε» με την προεδρία της Βουλής και στη συνέχεια του ανέθεσε την αποστολή να εκλεγεί δήμαρχος Κων/πολης. Στα πλεονεκτήματα του Γιλντιρίμ είναι το χιούμορ του, που εκτιμούν ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι: «Λίγο πριν από τις εκλογές του 2007 ρωτούσα μια γριούλα σε κάποιο χωριό της Ανατολής αν χρειάζεται κάτι, διηγείται ο πρώην πρωθυπουργός. Και η γιαγιά απάντησε: “Όχι παιδί μου έχουμε τα πάντα: ρεύμα, νερό, άσφαλτο, μόνο ADSL δεν έχουμε”. Τι είναι αυτό; ρωτώ τη γιαγιούλα: Και εκείνη λέει: “Μπορεί να έγινες υπουργός αλλά έμεινες στούρνος”».
Ο αυτοσαρκασμός ενδέχεται να αποδειχθεί χρήσιμος για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ την ερχόμενη Κυριακή, αν τελικά ηττηθεί από τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πηγή: Deutsche Welle

Share this post