Νέα κυβέρνηση στην Παλαιστίνη με πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ τον δρα. Muhammad Mustafa

Νέα κυβέρνηση στην Παλαιστίνη με πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ τον δρα. Muhammad Mustafa

 Απίστευτη καταστροφή στο ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa αποκάλυψε η  απόσυρση του στρατού του Ισραήλ. -Abdallah Attari: Οι Παλαιστίνιοι “Θα αναστηθούν, όπως ο Χριστός στη γη της Παλαιστίνης”. 
Ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου Mahmoud Abbas η δέκατη ένατη παλαιστινιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) τον Δρα Muhammad Mustafa.
Το πρόγραμμα της κυβέρνησης τονίζει ότι “η πολιτική αναφορά της βασίζεται σε αυτήν της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στις διεθνείς δεσμεύσεις της και στην επιστολή ανάθεσης που απευθύνθηκε από τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς προς την κυβέρνηση”.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα σε ανθρωπιστικά ζητήματα, που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια και άμεση βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και προσπάθειες ανάκαμψης και ανοικοδόμησης τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη. Επίσης, επικεντρώνεται στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των οικονομικών της επιπτώσεων.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος (δ) και ο νέος πρωθυπουργός (α)
Επιπλέον, το πρόγραμμα περιλαμβάνει σχέδια για τη μεταρρύθμιση, την αναδιάρθρωση και την ενοποίηση των θεσμών, την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη βελτίωση των υπηρεσιών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενοποίηση των θεσμών τόσο της Δυτικής Όχθης όσο και της Λωρίδας της Γάζας.
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για το κράτος δικαίου, ενισχύοντας την ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης του δικαστικού σώματος, της ενίσχυσης της ασφάλειας και της διασφάλισης των δημοσίων ελευθεριών. Επίσης, περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, την κοιλάδα του Ιορδάνη και περιθωριοποιημένες περιοχές, τη συνέχιση της εργασίας για τη διατήρηση των χριστιανικών και ισλαμικών ιερών στην Ιερουσαλήμ και την ανάπτυξη σχεδίων και προγραμμάτων για την επανασύνδεση της πόλης με ολόκληρη την παλαιστινιακή κοινότητα
Ο Δρ Muhammad Mustafa κατείχε   τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Palestine Investment Fund.  Έχει μεγάλη εμπειρία εργασίας σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα στην Παλαιστίνη, στην αραβική περιοχή και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  Muhammad Mustafa, σκίτσο από economist.com
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για Οικονομικές Υποθέσεις και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εθνικής Οικονομίας την περίοδο 2013-2015. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Muhammad Mustafa  έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έναρξη του προγράμματος ανασυγκρότησης της Λωρίδας της Γάζας το 2014. Επίσης, στο παρελθόν κατείχε ανώτερες θέσεις, όταν εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον για περισσότερα από 15 χρόνια, όπου το έργο του επικεντρώθηκε στους τομείς της διακυβέρνησης, δημόσιες πολιτικές για την ανάπτυξη, τη θεσμική οικοδόμηση και την ανάπτυξη υποδομών. Επιπλέον, ο Δρ. Mustafa διετέλεσε σύμβουλος του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, σύμβουλος οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην κυβέρνηση του Κουβέιτ και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο George Washington.   Ο Δρ. Mustafa   ξεκίνησε πολλές κορυφαίες παλαιστινιακές και αραβικές εταιρείες όπως: Palestine Telecommunications Company (PALTEL), Wataniya Mobile Company, “Masdar Company for Natural Resources Development and Infrastructure Projects”, Ammar Real Estate Investment Company, Sanad Construction Resources Company, Palestine Electricity Generating Company, και η Saudi Telecom Company και η Orange Jordan. Επίσης, ηγήθηκε της διαδικασίας ίδρυσης ενός αριθμού επενδυτικών κεφαλαίων, όπως το Ταμείο «Rasmala Palestine» και το «Sharakat» Fund for Small and Medium Enterprises, εκτός από τον ενεργό ρόλο του στην οικοδόμηση και ανάπτυξη του ισλαμικού τραπεζικού τομέα στην Παλαιστίνη. Γεννήθηκε στην Παλαιστίνη το 1954. Είναι κάτοχος διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου στη διοίκηση επιχειρήσεων και στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο George Washington των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.
Τα άλλα μέλη της νέας κυβέρνησης είναι:
Shurahbil Al-Zaeem – Υπουργός Δικαιοσύνης, Ziad Hab Al-Reeh – Υπουργός Εσωτερικών,Omar Al-Bittar – Υπουργός Οικονομικών,Wael Zaqqout – Υπουργός Σχεδιασμού και Διεθνούς Συνεργασίας, Sami Hajjawi – Υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Majid Abu Ramadan – Υπουργός Υγείας, Amjad Barham – Υπουργός Παιδείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Enas Dahadha – Υπουργός Εργασίας, Mohammad Mustafa Najem – Υπουργός Awqaf και Θρησκευτικών Υποθέσεων, Αραφάτ Ασφούρ – Υπουργός Βιομηχανίας, Mohammad Al-Amour – Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Abdel Razzaq Natsheh – Υπουργός Επικοινωνιών και Ψηφιακής Οικονομίας, Ahed Bseiso – Υπουργός Δημοσίων Έργων και Στέγασης, Samah Hamad – Υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης, Rizk Sulaimiyya – Υπουργός Γεωργίας, Hani Al-Hayek – Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Ashraf Al-Awar – Υπουργός Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ, Emad Al-Din Hamdan – Υπουργός Πολιτισμού, Tareq Zarab – Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Mona Al-Khalili – Υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων, Varsen Aghabekian – Υπουργός  Ομογενών,Basil Al-Kafarna – Υπουργός Επικρατείας για Υποθέσεις Αρωγής.
Η απίστευτη καταστροφή στο ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa μετά την απόσυρση του κατοχικού στρατού.
 Εκατοντάδες πτώματα σκοτωμένων πολιτών βρέθηκαν στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa και τα περίχωρά του, δυτικά της πόλης της Γάζας, μετά την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από το συγκρότημα και τις γύρω περιοχές , επιβεβαίωσαν σήμκερα (1.4.2024)  ιατρικές πηγές.  Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυνάμεις κατοχής αποσύρθηκαν πλήρως από το εσωτερικό του νοσοκομείου Al-Shifa και τις γύρω κατοικημένες γειτονιές νωρίτερα τη Δευτέρα προς τις περιοχές νότια της συνοικίας Tal Al-Hawa, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η απόσυρση αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις κατοχής έκαψαν όλα τα κτίρια του νοσοκομείου Al-Shifa και το έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας. Ιατρικές πηγές εξήγησαν ότι ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς τους ορόφους στο κτίριο των εξειδικευμένων ιατρείων και έκαψε το υπόλοιπο κτίριο και το κύριο κτίριο υποδοχής και έκτακτης ανάγκης και κατέστρεψε δεκάδες από τα δωμάτιά του και όλο τον ιατρικό εξοπλισμό σε αυτό. Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαψαν επίσης τα νεφρικά και μαιευτήρια, τα νεκροτομεία, τις εγκαταστάσεις ψύξης για καρκίνο και εγκαύματα και κατέστρεψαν το κτίριο των εξωτερικών ιατρείων. Δεκάδες σκοτωμένοι Παλαιστίνιοι βρέθηκαν στο ιατρικό συγκρότημα Al-Shifa και στους δρόμους των Omar Al-Mukhtar, Izz Al-Din Al-Qassam, Abu Hasira, Bakr και Haboush, όλοι γύρω από το νοσοκομείο. Οι πηγές εξήγησαν ότι ο στρατός κατέστρεψε το προσωρινό νεκροταφείο που είχαν στήσει οι πολίτες στο Ιατρικό Συγκρότημα, έβγαλε τα πτώματα των μαρτύρων και των νεκρών από αυτό και τα πέταξε σε διάφορους χώρους του νοσοκομείου. Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις κατοχής έκαψαν ή κατέστρεψαν πολλά σπίτια και κτίρια κατοικιών στην περιοχή του Ιατρικού Συγκροτήματος Al-Shifa, το οποίο περιλαμβάνει χιλιάδες οικιστικές μονάδες.
Τα πληρώματα πολιτικής άμυνας στη Γάζα δήλωσαν ότι η κατοχή κατέστρεψε όλα τα τμήματα, τα κτίρια και τις υποδομές στο συγκρότημα Al-Shifa, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός των σκοτωμένων αμάχων, ειδικά επειδή κατέστρεψε τους δρόμους και έθαψε τα πτώματα μέσα και γύρω από το συγκρότημα . Ο στρατός κατέστρεψε επίσης όλους τους τάφους γύρω από το συγκρότημα και έβγαλε τα πτώματα από το έδαφος. Οι πηγές πρόσθεσαν ότι όλοι όσοι είχαν λάβει προηγουμένως εκκλήσεις ανακούφισης βρέθηκαν σήμερα να σκοτώθηκαν στο συγκρότημα. Οι δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν και πολίτες με χειροπέδες. Πριν από 14 ημέρες, οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο Ιατρικό Συγκρότημα Al-Shifa και στις γύρω περιοχές και πραγματοποίησαν μια μαζική στρατιωτική επιχείρηση εκεί, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας και κρατώντας εκατοντάδες. Είναι η δεύτερη φορά που οι δυνάμεις κατοχής εισβάλλουν στο νοσοκομείο από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023. Νωρίτερα,  εισέβαλαν, στις 16 Νοεμβρίου 2023, αφού το πολιορκούσαν για μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας καταστράφηκαν οι αυλές του, τμήματα των κτιρίων του, ιατρικός εξοπλισμός και η γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας
Πηγή-ΦΩΤΟ: Wafa News Agency
*************************
Η Πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης στη Λευκωσία, σε ανακοίνωσή της για την 30η Μαρτίου, που ήταν  αφιερωμένη στον αγώνα των Παλαιστινίων να διατηρήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα, καλεί τη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων και “να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για εγλήματα πολέμου και αρπαγή της παλαιστινιακής γης”.
Σε εκδήλωση στην Λευκωσία, που οργάνωσε το  ΠΣΕ, ο Παλαιστίνιος πρέσβης , Abdallah Attari, τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι “Θα αναστηθούν, όπως ο Χριστός στη γη της Παλαιστίνης”. 

Το παρών τους έδωσαν πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΑΚΕΛ, νυν βουλευτές και στελέχη, η ΓΓ και μέλη της ΠΕΟ, μέλη της ηγεσίας του Κινήματος Οικολόγων, εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων και απλοί πολίτες που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και πλακάτ με συνθήματα κατά της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την 30η Μαρτίου, που εορτάζεται ως η μέρα της παλαιστινιακής γης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης στο χαιρετισμό του είπε ότι συγκεντρωθήκαμε στη πλατεία Ελευθερίας για να ενώσουμε τις φωνές μας με όσους διεθνώς καταδικάζουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από το Ισραήλ, με τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη που δεν θέλουν οι κυβερνήσεις τους να στηρίζουν αυτούς που δολοφονούν καθημερινά αθώους.

Κάποιοι, είπε, ήταν συγκλονισμένοι γιατί σκοτώθηκαν 30 παιδιά από την επίθεση της Χαμάς, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου όταν μετράμε ως τώρα πάνω από 13,000 παιδιά δολοφονημένα, δεν συγκινούνται από το γεγονός ότι ισοπεδώθηκε η Γάζα και ότι ο δολοφονικός αποκλεισμός οδηγεί σε λιμοκτονία.

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι είναι ντροπή όσοι στην Κύπρο, «ξεκινώντας από την Κυβέρνηση και πηγαίνοντας στον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ως τώρα δεν άρθρωσαν λέξη για τη γενοκτονία του Ισραήλ».

Ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή και αυτοί έφεραν το δικό τους που «χαϊδεύει το κράτος του Ισραήλ». Επέκρνε επίσης το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, με στήριξη από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ απάντησε αρνητικά σε απαίτηση του ΑΚΕΛ να φωταγωγηθεί το κτίριο της Βουλής με τα χρώματα της Παλαιστίνης προς στήριξη στον παλαιστινιακό λαό, ενώ το είχαν πράξει για την Ουκρανία.

Ο κ. Λουκαϊδης διερωτήθηκε πώς γίνεται οι ζωές των 30 παιδιών που σκότωσε η Χαμάς να είχαν αξία και δικαίως, αλλά όχι των 13,000 παιδιών που δολοφονήθηκαν ως τώρα στην Παλαιστίνη.

Είπε ότι δεν του προκαλεί καμία έκπληξη η στάση της Βουλής και διερωτήθηκε πού είναι η αξιοπιστία μας όταν εμείς ακόμη ζούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Για τον θαλάσσιο διάδρομο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν έχει έννοια και αποτέλεσμα ένας διάδρομος αν δεν απαιτήσουμε τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και χερσαία μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι εκφράζουμε την αγανάκτηση και την καταδίκη μας για την άδικη, αδικαιολόγητη και εγκληματική στάση του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι εμείς που ζούμε την κατοχή, έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουμε την αποχώρηση των στρατευμάτων και την άμεση επίτευξη ειρήνης.

Ο Λάρκος Λάρκου, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι είμαστε εδώ για την καταδίκη ενός διεθνούς εγκλήματος με 32,000 νεκρούς και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη εκεχειρία και άμεση και ανεμπόδιστη βοήθεια στους Παλαιστινίους. Ανέφερε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.

Επέκρινε επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία για μονόπλευρη στάση που υπονομεύει την δική της αξιοπιστία.

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Αμπντάλα Ατάρι εξέφρασε λύπη γιατί μετά από 32,000 νεκρούς κάποιοι ακόμη μιλούν για πράξη αυτοάμυνας του Ισραήλ. Είπε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα ξεκίνησε από το 1948 και πρόσθεσε ότι με τα όσα διαδραματίζονται και σήμερα, “ξεσκεπάζεται το κράτος-απαρτχάϊντ που είναι το Ισραήλ που θέλει να καταστήσει τη Γάζα μη κατοικήσιμη και να διώξει το λαό από τη γη του”.

Ανέφερε ότι την ίδια ώρα “μεγαλώνει και η υποκρισία και ανικανότητα των μεγάλων δυνάμεων παγκόσμια”.

«Εμείς θα ξαναζήσουμε και θα σηκωθούμε και θα κτίσουμε τη Γάζα και θα αναστηθούμε. Ο Χριστός γεννήθηκε και αναστήθηκε στην παλαιστινιακή γη, αλλά αμφιβάλλουμε για την ανάσταση της συνείδησης της διεθνούς κοινότητας».

Share this post