Νέα κυβέρνηση στην Παλαιστίνη με πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ τον δρα. Muhammad Mustafa
Το παρών τους έδωσαν πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΑΚΕΛ, νυν βουλευτές και στελέχη, η ΓΓ και μέλη της ΠΕΟ, μέλη της ηγεσίας του Κινήματος Οικολόγων, εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων και απλοί πολίτες που κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης και πλακάτ με συνθήματα κατά της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή την 30η Μαρτίου, που εορτάζεται ως η μέρα της παλαιστινιακής γης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης στο χαιρετισμό του είπε ότι συγκεντρωθήκαμε στη πλατεία Ελευθερίας για να ενώσουμε τις φωνές μας με όσους διεθνώς καταδικάζουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από το Ισραήλ, με τα εκατομμύρια των ανθρώπων στην Ευρώπη και σε όλο τον πλανήτη που δεν θέλουν οι κυβερνήσεις τους να στηρίζουν αυτούς που δολοφονούν καθημερινά αθώους.
Κάποιοι, είπε, ήταν συγκλονισμένοι γιατί σκοτώθηκαν 30 παιδιά από την επίθεση της Χαμάς, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθόλου όταν μετράμε ως τώρα πάνω από 13,000 παιδιά δολοφονημένα, δεν συγκινούνται από το γεγονός ότι ισοπεδώθηκε η Γάζα και ότι ο δολοφονικός αποκλεισμός οδηγεί σε λιμοκτονία.
Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι είναι ντροπή όσοι στην Κύπρο, «ξεκινώντας από την Κυβέρνηση και πηγαίνοντας στον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ ως τώρα δεν άρθρωσαν λέξη για τη γενοκτονία του Ισραήλ».
Ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε ψήφισμα στη Βουλή και αυτοί έφεραν το δικό τους που «χαϊδεύει το κράτος του Ισραήλ». Επέκρνε επίσης το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, με στήριξη από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ απάντησε αρνητικά σε απαίτηση του ΑΚΕΛ να φωταγωγηθεί το κτίριο της Βουλής με τα χρώματα της Παλαιστίνης προς στήριξη στον παλαιστινιακό λαό, ενώ το είχαν πράξει για την Ουκρανία.
Ο κ. Λουκαϊδης διερωτήθηκε πώς γίνεται οι ζωές των 30 παιδιών που σκότωσε η Χαμάς να είχαν αξία και δικαίως, αλλά όχι των 13,000 παιδιών που δολοφονήθηκαν ως τώρα στην Παλαιστίνη.
Είπε ότι δεν του προκαλεί καμία έκπληξη η στάση της Βουλής και διερωτήθηκε πού είναι η αξιοπιστία μας όταν εμείς ακόμη ζούμε με τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Για τον θαλάσσιο διάδρομο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε αν έχει έννοια και αποτέλεσμα ένας διάδρομος αν δεν απαιτήσουμε τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και χερσαία μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι εκφράζουμε την αγανάκτηση και την καταδίκη μας για την άδικη, αδικαιολόγητη και εγκληματική στάση του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι εμείς που ζούμε την κατοχή, έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να σταθούμε αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουμε την αποχώρηση των στρατευμάτων και την άμεση επίτευξη ειρήνης.
Ο Λάρκος Λάρκου, πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚ είπε ότι είμαστε εδώ για την καταδίκη ενός διεθνούς εγκλήματος με 32,000 νεκρούς και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη εκεχειρία και άμεση και ανεμπόδιστη βοήθεια στους Παλαιστινίους. Ανέφερε ακόμη ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Επέκρινε επίσης την Κυπριακή Δημοκρατία για μονόπλευρη στάση που υπονομεύει την δική της αξιοπιστία.
Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Αμπντάλα Ατάρι εξέφρασε λύπη γιατί μετά από 32,000 νεκρούς κάποιοι ακόμη μιλούν για πράξη αυτοάμυνας του Ισραήλ. Είπε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα ξεκίνησε από το 1948 και πρόσθεσε ότι με τα όσα διαδραματίζονται και σήμερα, “ξεσκεπάζεται το κράτος-απαρτχάϊντ που είναι το Ισραήλ που θέλει να καταστήσει τη Γάζα μη κατοικήσιμη και να διώξει το λαό από τη γη του”.
Ανέφερε ότι την ίδια ώρα “μεγαλώνει και η υποκρισία και ανικανότητα των μεγάλων δυνάμεων παγκόσμια”.
«Εμείς θα ξαναζήσουμε και θα σηκωθούμε και θα κτίσουμε τη Γάζα και θα αναστηθούμε. Ο Χριστός γεννήθηκε και αναστήθηκε στην παλαιστινιακή γη, αλλά αμφιβάλλουμε για την ανάσταση της συνείδησης της διεθνούς κοινότητας».