Νέα ισχυρότερη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Σιβηρία

Νέα ισχυρότερη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Σιβηρία

Εθνική Αναφορά σχετικά με τους θανάτους από την πανδημία.- Αρχίζει η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca

Επιστήμονες από το τμήμα της Σιβηρίας στη Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημόνων έχουν εντοπίσει αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 που «εξουδετερώνουν» τον SARS-CoV-2 , ισχυρότερα από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε , σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ακαδημίας. Επιστημών,  Αλεξάντερ Σεργκέεφ. «Μία από τις οδηγίες για τη δημιουργία φαρμάκων κατά του COVID-19 ήταν η αναζήτηση των λεγόμενων εξουδετερωτικών αντισωμάτων – μορίων που παράγονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ως απόκριση στην είσοδο του ιού στο σώμα. Οι ερευνητές προσπαθούν να τα συνδυάσουν σε φαρμακευτικά κοκτέιλ.

Τρία αντισώματα έχουν πλέον αναγνωριστεί από ολόκληρο το μεγάλο φάσμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα σταθερής δέσμευσης (με ιικά σωματίδια) μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες τιμές στα δύο πρώτα αμερικανικά φάρμακα που έχουν ήδη καταχωριστεί από τον Regeneron», δήλωσε ο Ρώσος Ακαδημαϊκός.

Στον Καναδά δοκιμάζεται εμβόλιο από ζωντανά φυτά

Το εμβόλιο CoVLP SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί ζωντανά φυτά ως βιοαντιδραστήρες για την παραγωγή μη μολυσματικών εκδόσεων ιών (που ονομάζονται σωματίδια τύπου ιού ή VLP). Τα VLP μιμούνται την αρχιτεκτονική ενός ιού αλλά δεν είναι μολυσματικά. Η τεχνολογία Proficia® χρησιμοποιεί φυτά N. benthamiana, το οποίο είναι ο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενος πειραματικός ξενιστής στη ιολογία των φυτών, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού ιών που μπορούν να το μολύνουν με επιτυχία. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα, το αποτέλεσμα φυσικών γενετικών αλλαγών εδώ και χιλιετίες, σημαίνει ότι το γενετικό υλικό μπορεί να φιλοξενηθεί με επιτυχία από το φυτό και να μην απορριφθεί. Τα VLP παρουσιάζουν αντιγόνα στο ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου με έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο, προκαλώντας μια προστατευτική και μακροχρόνια ανοσοαπόκριση.

Το εμβόλιο COVID-19 με βάση τα φυτά μπαίνει σε δοκιμές Φάσης Ι Το εμβόλιο που περιέχει ανασυνδυασμένα σωματίδια που μοιάζουν με ιό κορανοϊού (CoVLP) θα εξεταστεί σε τρεις διαφορετικές δόσεις και με δύο διαφορετικά ανοσοενισχυτικά. σωματίδιο που μοιάζει με ιό κορανοϊού Η Medicago ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε δοκιμές Φάσης Ι για το φυτικό της εμβόλιο COVID-19. Η εταιρεία, η οποία χρησιμοποιεί σωματίδια που μοιάζουν με ιούς (VLPs) στα εμβόλια της, παρά ζωικά προϊόντα ή ζωντανούς ιούς, έχει χορηγήσει τον πρώτο υγιή εθελοντή. Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα VLP έχουν έναν πολυτροπικό μηχανισμό δράσης που λειτουργεί διαφορετικά για τα απενεργοποιημένα εμβόλια, ενεργοποιώντας τόσο τις αντισώσεις όσο και τις κυτταρικές μεσολαβούμενες αποκρίσεις. Ο υποψήφιος για το εμβόλιο COVID-19 στις δοκιμές, ένας ανασυνδυασμένος VLP κοροναϊού (CoVLP), θα εξεταστεί σε μια τυχαιοποιημένη, μερικώς τυφλή μελέτη 180 φυσιολογικών υγιών ατόμων ηλικίας 18-55. Θα αξιολογήσει τρεις δόσεις – 3,75, 7,5 ή 15 μικρογραμμάρια και το εμβόλιο θα χορηγηθεί είτε από μόνο του είτε με ένα ανοσοενισχυτικό σε ένα σχήμα πρώτης ενίσχυσης

Την Εθνική Αναφορά σχετικά με τους θανάτους από την πανδημία του κορωνοϊού μέχρι και την 3η Φεβρουαρίου 2021, παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας. 

Σύνοψη

• Η περίοδος ανάλυσης των δεδομένων αφορά τον Μάρτιο 2020 με Φεβρουάριο του 2021.

• Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2021, έχουν δηλωθεί 247 θάνατοι ατόμων, που διαγνώστηκαν με COVID-19. Το 68% αφορά άντρες (ν=168 θάνατοι) και το υπόλοιπο 32% αφορά γυναίκες (ν=79 θάνατοι).

• Από τους 247 θανάτους οι 204 (83%), είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19.

• Το 67% του συνολικού αριθμού θανάτων με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19, αφορά άντρες (ν=137 θάνατοι) και το υπόλοιπο 33% αφορά γυναίκες (ν=67 θάνατοι).

• Η μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών (26% του συνολικού αριθμού θανάτων, ν=63).

• Τον μήνα Ιανουάριο 2021 έχει καταγραφτεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων ατόμων θετικών στη νόσο COVID-19, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με το ποσοστό να φτάνει στο 35% του συνολικού αριθμού θανάτων (ν=86).

• Κατά την 4 η εβδομάδα του 2021 ο αριθμός θανάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την 3η εβδομάδα του 2021 (ν=16 θάνατοι την w4/2021).

• Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ατόμων θετικών με την νόσο COVID-19, με υποκείμενη αιτία θανάτου την νόσο COVID-19, αφορά άτομα με μόνιμη διαμονή την Επαρχία Λευκωσίας (ν=75, 37%) και ακολούθως την Επαρχία Λεμεσού (ν=61, 30%).

Ανάλυση θανάτων ατόμων με COVID-19 για όλους τους θανάτους


Ανάλυση θανάτων ατόμων με COVID-19 με υποκείμενη αιτία θανάτου την νόσο COVID-19

Ανάλυση θανάτων για τον μήνα Ιανουάριο 2021

EuroMOMO (Εuropean Mortality Monitoring)

Ο στόχος του δικτύου EuroMOMO (ευρωπαϊκή παρακολούθηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας [excess mortality]) είναι η λειτουργία συντονισμένης έγκαιρης παρακολούθησης της θνησιμότητας και αναλύσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα είναι συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών, σε περιόδους πανδημίας και άλλες λοιμώξεις που έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία π.χ πανδημία γρίπης, κύματα θερμότητας.

Η Κύπρος είναι μέλος του δικτύου EuroMOMO από τις 28/10/2020. Στο δίκτυο συμμετέχουν 26 χώρες.

Για την Κύπρο δεν παρουσιάζεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα κατά την περίοδο της πανδημίας (μέχρι και την 4 η εβδομάδα ανάλυσης των δεδομένων θνησιμότητας για το έτος 2021).

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε  ότι σήμερα, 5 Φεβρουαρίου,  δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 210.  113 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση.Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 30,333 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).133 (ποσοστό θετικότητας: 0,44%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 31,512.

 

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Τα δύο άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε:

– Άντρα, ηλικίας 88 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

– Γυναίκα, ηλικίας 54 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 210, εκ των οποίων:

– 141 άντρες (67%), και

– 69 γυναίκες (33%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 113 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 34 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 21 είναι διασωληνωμένοι, οι δύο νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 11 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

 

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 30,333 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1,872 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 28,461 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 133 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

• 32 κρούσματα από 249 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
• 23 κρούσματα από 1,021 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 10 κρούσματα από 307 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 68 κρούσματα από 28,461 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

• 260 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 35 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

AstraZeneca

Στο πλαίσιο της αδειοδοτησης του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και ενόψει της έναρξης παραδόσεων από την παρασκευάστρια εταιρεία, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, με 7,200 δόσεων, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό εισηγήθηκε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ηλικιακό όριο, ως η απόφαση του ΕΜΑ, αρμόδια Αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων και αδειοδότησης φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι λόγοι που λήφθηκαν υπόψη κατά τη λήψη απόφασης της ΣΕΕ ήταν τα επιστημονικά δεδομένα και οι πρόσφατες δημοσιεύσεις που είχε ενώπιον της τη δεδομένη στιγμή και αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και την ανάγκη για μεγιστοποίηση του οφέλους και της αποδοτικότητας του Πλάνου Εμβολιασμού, ακολουθώντας την επίσημη σύσταση του ΕΜΑ.

Συγκεκριμένα, λήφθηκαν υπόψη:

  1. Οι αναφορές ερευνητών του Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 56 ετών δεν αντιπροσωπεύτηκε επαρκώς στην μελέτη, ώστε να συλλεχθούν αρκετά δεδομένα κλινικής αποτελεσματικότητας για μεγαλύτερες ηλικίες, αντιτάσσοντας όμως το γεγονός ότι η ανοσολογική αντισωματική ανταπόκριση στη φάση 1 και 2 ήταν σχεδόν εξίσου καλή στα άτομα άνω των 70 με τα νεότερα άτομα. Τα δεδομένα αυτά λήφθηκαν υπόψη και από τον ΕΜΑ, ώστε να μην υποβληθεί ηλικιακό όριο ως περιορισμός στη χορήγησή του.
  2. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο εμβόλιο που με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας ίσως μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού.
  3. Ο ταχύτερος εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω καθώς και των ευάλωτων ομάδων, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα μειώσει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα, με αποτέλεσμα την μείωση των νοσηλειών και της επιβάρυνσης στο Σύστημα Υγείας.

Επιπρόσθετα, υιοθετήθηκε η σύσταση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως η 2η δόση του εμβολίου χορηγηθεί τη 12η εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη προδημοσίευση μελέτης στο Lancet, με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική. Στην εν λόγω μελέτη σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου μετά τη 12η βδομάδα αυξάνεται κατά μέσο όρο στο 82%, συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της πρώτης δόσης όπου για περίοδο μικρότερη των 6 βδομάδων η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 55% και μεταξύ 6ης και 8ης βδομάδας στο 60%.

 

Με την εισήγηση αυτή, η οποία έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται απρόσκοπτα το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού όπως έχει σχεδιαστεί εξ αρχής, διαδικασία η οποία θα επιτρέψει την εμβολιαστική προστασία με γρηγορότερο ρυθμό περισσότερων ατόμων, ιδιαίτερα πληθυσμιακών ομάδων με χρόνιες παθήσεις που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Share this post