Νέα επίθεση Τραμπ κατά της Κίνας
*«Θα κάνει ό,τι μπορεί» για να χάσει τις εκλογές τον Νοέμβριο, υποστήριξε
*Πάνω από 60 χιλιάδες οι νεκροί στις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ πέρασε ξανά στην επίθεση εναντίον της Κίνας, καταγγέλλοντας σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το Πεκίνο «θα κάνει ό,τι μπορεί» προκειμένου ο ίδιος να ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και χαρακτηρίζοντας απόδειξη των κινεζικών προθέσεων τον τρόπο που η κινεζική ηγεσία χειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού.
Ο Τραμπ είπε επίσης πως εξετάζει διάφορες «επιλογές» που έχει στην διάθεσή του προκειμένου να υπάρξουν «συνέπειες» για την Κίνα, λόγω των ευθυνών που της προσάπτει για την πανδημία. «Μπορώ να κάνω πολλά», διεμήνυσε .
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου κατηγορεί την Κίνα για την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή μέχρι χθες, Τρίτη, σε πάνω από 60.000 Αμερικανούς, ενώ ταυτόχρονα βύθισε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Η διπλή υγειονομική και οικονομική κρίση θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια του Τραμπ να εξασφαλίσει νέα τετραετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.
Υποστήριξε πως πιστεύει ότι το Πεκίνο θέλει να κερδίσει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν, για να χαλαρώσει η πίεση που του ασκεί η Ουάσινγκτον, ειδικά στο εμπόριο, καθώς και σε άλλα πεδία.
Ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί διαπίστωσε από την πλευρά του ότι η άτυπη «εκεχειρία» στον φραστικό πόλεμο μεταξύ του Τραμπ και του Σι, που είχε συμφωνηθεί στα τέλη του Μαρτίου, μάλλον παίρνει τέλος.
Οι δύο ηγέτες είχαν ανταλλάξει την υπόσχεση πως οι κυβερνήσεις τους θα έπρατταν το παν για να εντείνουν τη συνεργασία τους ώστε να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού.
Αντ’ αυτού, τις τελευταίες ημέρες Ουάσινγκτον και Πεκίνο επιδίδονται ξανά σε πικρές αντεγκλήσεις για την πανδημία, για τα αίτιά της, για την αντίδραση σε αυτήν.
Πάντως, ο Τραμπ και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του, παρότι κλιμακώνουν την αντικινεζική ρητορική τους, αποφεύγουν να στοχοθετήσουν προσωπικά τον πρόεδρο Σι, που ο νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος έχει αποκαλέσει επανειλημμένα «φίλο» του.
Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στην ημίωρη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς στο Οβάλ Γραφείο ότι η Νότια Κορέα δέχθηκε να καταβάλλει «πολλά περισσότερα χρήματα» στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη συνέχιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, χωρίς να αποκαλύψει κάποιο συγκεκριμένο ποσό.
«Μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία. Θέλουν να κλείσουμε συμφωνία. Συμφώνησαν να πληρώσουν πολλά χρήματα. Πληρώνουν πολλά περισσότερα χρήματα από όσα έδιναν όταν ήρθα εδώ», είπε, προφανώς αναφερόμενος στον Ιανουάριο του 2017, όταν αναλάμβανε την εξουσία στις ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν περίπου 28.500 στελέχη τους ανεπτυγμένα στη Νότια Κορέα, κάτι που αποτελεί κληρονομιά του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Η σύρραξη είχε τερματιστεί με ανακωχή και όχι με συμφωνία ειρήνης.
Ο Τραμπ ηγείται της προσπάθειας να τονωθεί η οικονομία των ΗΠΑ με ένα τεράστιο πακέτο δημοσίων δαπανών, επιδομάτων σε πρόσωπα και ενισχύσεων σε επιχειρήσεις, την ώρα που προτρέπει κυβερνήτες πολιτειών να επιτρέψουν να ξαναρχίσει η οικονομική δραστηριότητα καθώς τα νέα κρούσματα μόλυνσης μειώνονται. Εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο που ενεργούν πολλοί κυβερνήτες υπό την πίεση της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε πως κάποιοι πρέπει να βελτιωθούν. Δεν κατονόμασε κανέναν.
Οι χειρισμοί του Τραμπ μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού διχάζουν την κοινή γνώμη. Μόλις το 43% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο που αντιμετώπισε την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του Ρόιτερς την 27η και την 28η Απριλίου.
Πάντως ο πρόεδρος θεωρεί πως υπάρχουν καλά νέα, καθώς η εταιρεία Gilead Sciences ανακοίνωσε πως το πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη μοιάζει υποσχόμενο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός.
Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο την Τρίτη.
Εξάλλου ο Τραμπ είπε πως θέλει να επιταχυνθεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη εμβολίου. «Νομίζω πως τα πράγματα προχωράνε πολύ ωραία» στον συγκεκριμένο τομέα έρευνας, δήλωσε.
Πάνω από 224.00 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 224.402 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, με περισσότερα από 3.141.250 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη. Τουλάχιστον 889.200 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει.
Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και θανάτων . Τουλάχιστον 116.776 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν η Ιταλία (27.682 θάνατοι σε σύνολο 203.591 κρουσμάτων), η Βρετανία (26.097 θάνατοι, 165.221 κρούσματα), η Ισπανία (24.275 θάνατοι, 212.917 κρούσματα) και η Γαλλία (24.087 θάνατοι, 168.935 κρούσματα).
Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι εκείνη που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 65 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (52), η Ιταλία (46), η Βρετανία (38) και η Γαλλία (37).Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.858 κρούσματα (22 νέα) και 4.632 θανάτους (κανέναν το τελευταίο 24ωρο). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 77.578.
ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών πάνω από 2.500 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ως χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα· σήμερα στις 03:30 ώρα Ελλάδας).
Έπειτα από δύο ημέρες επιβράδυνσης, την Κυριακή και τη Δευτέρα, η νέα αλματώδης αύξηση των θανάτων (+2.502) ανέβασε τον αριθμό των θυμάτων σε 60.853, σύμφωνα με τα δεδομένα της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς.
Μακράν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν προχθές Τρίτη το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μόλυνσης και πλέον στη χώρα αυτή εντοπίζεται το ένα τρίτο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στον πλανήτη.
Ο κορονοϊός «θα φύγει», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τετάρτη στον Λευκό Οίκο. «Θα φύγει, θα εξαλειφθεί», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου, χωρίς να διευκρινίσει πώς.
Γερμανία
Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 173, στα 6.288, το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, το οποίο είναι ειδικευμένο στις μολυσματικές ασθένειες. Ο απολογισμός νεκρών της περασμένης ημέρας είναι ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (202).
Εξάλλου το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.478 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 159.119, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (1.304).
Τουρκία
Νέα μείωση του αριθμού των θυμάτων της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, καταγράφηκε στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, με 89 θανάτους και 2.939 νέα κρούσματα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας. Στον αντίποδα, οι ασθενείς που ανάρρωσαν το προηγούμενο 24ωρο ξεπέρασαν και πάλι τους 5 χιλιάδες (5.231). Συνολικά ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 3.081 και τα κρούσματα στα 117.589 από την αρχή της κρίσης. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά η Τουρκία βρίσκεται στην κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού. Ο ίδιος εκτίμησε ότι διαπιστώνεται καθοδική τάση ωστόσο, όπως προειδοποίησε, «αν δεν υπάρξει συμμόρφωση στα μέτρα ενδέχεται νέο κύμα της επιδημίας».
Μιλώντας έπειτα από την συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής υγείας, ο τούρκος υπουργός είπε ότι το ποσοστό των ασθενών που πεθαίνουν από κορονοϊό στην Τουρκία έχει μειωθεί κατά 10% και των διασωληνωμένων κατά 14%. «Μέχρι στιγμής το ποσοστό θανάτων στην Τουρκία είναι 2,58%. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην ογδοηκοστή θέση στον κόσμο. Αυτό αποτελεί μια επιτυχία της τουρκικής ιατρικής», ανέφερε.