Νέα αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Νέα αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Απαγόρευση στην μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α).

Νέα αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μία εβδομάδα μετά τον περιορισμό την κυκλοφορίας, ο οποίος εξαγγέλθηκε  την περασμένη Δευτέρα με το  διάγγελμα του προέδρου πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκου  Αναστασιάδη.

Ο υπουργός δήλωσε ότι, ασκώντας τις εξουσίες από τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020, θα εκδοθεί αργότερα  διάταγμα με το οποίο καθορίζονται τα εξής:
1. Δικαίωμα εισόδου στη Δημοκρατία,  χωρίς την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικό εξέτασης του κορονοϊού θα έχουν:
*Όσοι έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους, μαζί με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση ή τη νοσηλεία τους.
*Είναι φοιτητές που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σε σχέση με τον κορωνοϊό, βάσει του Ανακοινωθέντος του Υπουργείου Υγείας, ημερ. 16 Μαρτίου 2020.
*Όσοι μετέβησαν για ιατρικούς λόγους αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας
*Όσοι είναι φοιτητές και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κατέχουν ειδική βεβαίωση που θα εκδίδεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης των προαπαιτούμενων ιατρικών πιστοποιητικών από τριμελές Ιατροσυμβούλιο. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο [email protected].
2. Εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.
3.Όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους και εμπίπτουν στην κατηγορία 1 που προανέφερα. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους. Νοείται ότι, με την είσοδό τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υποβάλλονται σε υποχρεωτική εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 και ακολούθως θα ακολουθούνται οι πρόνοιες του σχετικού ιατρικού πρωτοκόλλου.
4.Επιπλέον, από αύριο, 31 Μαρτίου 2020, στις 6 π.μ.:
Απαγορεύεται η σύναξη προσώπων στην όποια οικία πέραν των μόνιμα διαμενόντων προσώπων.
5.Απαγορεύεται η όποια μετακίνηση προσώπων από τις 9.00 μ.μ. μέχρι τις 06.00 π.μ., πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α). Η χρήση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης του όποιου προσώπου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Εντύπου Β, περιορίζεται σε μια μόνο φορά την ημέρα, με εξασφάλιση άδειας μέσω της αποστολής μηνύματος SMS στο 8998. Έγγραφη δήλωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Εντύπου Β, θα χρησιμοποιείται μόνο από πρόσωπα άνω των 65 ετών.
6.Οι ακόλουθες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα παραμένουν κλειστές κάθε Κυριακή:
*Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγορές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταρίες, κάβες).
Νοείται ότι της απαγόρευσης εξαιρούνται τα περίπτερα, νοουμένου ότι δεν θα εμπορεύονται προϊόντα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
7.Από αύριο Τρίτη στις 6 το πρωί αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των πιο κάτω:
*Τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.
*Υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, εξαιρουμένου αυτών που αφορούν την εξυπηρέτηση των πτήσεων που κατ’ εξαίρεση εγκρίνονται από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καθώς και των πτήσεων που αφορούν την μεταφορά εμπορευμάτων (cargo flights).
*Ο αριθμός προσώπων, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού, κατά τη διάρκεια μετακινήσεων με ταξί, ιδιωτικά ή/και άλλα οχήματα δεν θα υπερβαίνει τα τρία άτομα.
*Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να οφείλουν να προβούν σε όλες τις αναγκαίες σηματοδοτήσεις, έτσι ώστε να υπάρχει 2 μέτρα απόσταση από τους πολίτες τόσο εντός όσο και εκτός της επιχείρησης (δηλαδή εντός των καταστημάτων/επιχειρήσεων και στις ουρές αναμονής εκτός των καταστημάτων/επιχειρήσεων).
*Επιπλέον, οι πολίτες όταν προσεγγίζουν χώρο που έχει πρόσβαση το δημόσιο, θα πρέπει να μεριμνούν όπως τηρούν απόσταση 2 μέτρων από άλλους συμπολίτες τους.
Πέραν του διατάγματος  έχουν  αποφασιστεί από την διυπουργική επιτροπή τα ακόλουθα μέτρα:
*Αύξηση της ποινής του εξώδικου από 150 σε 300 ευρώ.
*Κάθετη αύξηση ελέγχων στα οδοφράγματα.
*Αξιοποίηση των παρατηρητών της γειτονιάς.
*Θα γίνουν συστάσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για έκδοση πιστωτικών καρτών στους δικαιούχους με βάση τις καταθέσεις τους και τρόποι προστασίας των πελατών που προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών από αυτόματες ταμειακές μηχανές.
*Προς περιορισμό της διακίνησης των όσων έχουν διακριβωθεί ως θετικοί στον κορονοϊό και βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, το Υπουργείο Υγείας μελετά τον τρόπο έτσι ώστε να επιβάλλεται ηλεκτρονική κατ’ οίκον επιτήρηση.

Πέραν των πιο πάνω και ανεξάρτητα του σημερινού Διατάγματος, ο υπουργός Υγείας , Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε:
“Επειδή τις τελευταίες μέρες γίνεται ιδιαίτερη συζήτηση για το θέμα της επάρκειας σε ατομικό εξοπλισμό και άλλων αναλωσίμων ειδών για τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, θέλω με υπεύθυνο τρόπο να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Αυτή τη στιγμή έχουμε επαρκείς ποσότητες που μας καλύπτουν για τις επόμενες μέρες. Όπως έχω πει πολλές φορές μεριμνήσαμε εγκαίρως για να έχουμε τις απαραίτητες ποσότητες, αλλά λόγω της παγκόσμιας έλλειψης η προμήθεια είναι δύσκολη. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουμε έχουν αποδώσει και όπως πληροφορήθηκα πριν από λίγο, το Σάββατο θα έρθει από την Κίνα το πρώτο μεγάλο φορτίο των αναλωσίμων που παραγγείλαμε, με την ειδική πτήση που παραχωρεί η Aegean σε συνεργασία με την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς. Με το φορτίο αυτό που θα αγοράσουμε καλύπτουμε τις ανάγκες μας για όλο το κρίσιμο διάστημα. Επιπλέον έχουμε προβλέψει και παραγγείλαμε επιπλέον ποσότητες και εάν χρειαστεί θα ναυλωθεί και δεύτερη πτήση. Ευχαριστούμε επίσης την Κυβέρνηση της Κίνας για τη βοήθεια και τη συμβολική προσφορά μέρους των αναλωσίμων.
Έχω ξεκαθαρίσει τα πιο πάνω με την προσδοκία ότι αυτή την κρίσιμη ώρα θα επικεντρωθούμε όλοι στη μεγάλη προσπάθεια, αντί να αναζητούμε αφορμές για αχρείαστες αντιπαραθέσεις.
Το δεύτερο θέμα, στο οποίο επιθυμώ να αναφερθώ είναι η ετοιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων για αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού, αλλά και ευρύτερα. Κάνουμε τα πάντα ώστε να θωρακίσουμε τα νοσοκομεία μας και τους επαγγελματίες υγείας. Υπάρχει σχεδιασμός, ο οποίος τροποποιείται αναλόγως των εξελίξεων. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κανένα νοσοκομείο σε καμιά χώρα δεν έχει την επάρκεια να ανταποκριθεί σε μαζικά περιστατικά. Για αυτό έχουμε δημιουργήσει τρεις γραμμές άμυνας για τη θωράκιση των νοσοκομείων μας ως εξής:
Όποιος πολίτης δεν αισθάνεται καλά να επικοινωνεί με τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα τον παραπέμψει στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε πόλη λειτουργούν αυτή τη στιγμή από δύο Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, στα οποία παραπέμπονται οι ασθενείς με πιθανά συμπτώματα κορονοϊού. Μέχρι να διευκρινιστεί εάν ένας ασθενής είναι θετικός στον ιό, οδηγείται στο Ιατρείο Βραχείας Νοσηλείας, που έχουμε δημιουργήσει στα νοσοκομεία, ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα στα νοσοκομεία.
Περισσότερα για το σχέδιο δράσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τη διεύθυνση και διοίκηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας”.

Επίσης , ο υπουργός τόνισε ότι “αυτή την κρίσιμη ώρα στηριζόμαστε στους επαγγελματίες υγείας, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς ίχνος υπερβολής είναι οι φύλακές μας. Τους ευχαριστώ και πάλι. Τους ευγνωμονώ για μια ακόμη φορά, εκ μέρους της Κυβέρνησης, της πολιτείας, του κάθε πολίτη. Ως Υπουργός Υγείας, τους υπόσχομαι και μπορώ να τους διαβεβαιώσω ότι θα είμαι προσωπικά δίπλα τους, μαζί τους και δεν πρόκειται να τους αφήσουμε απροστάτευτους. Είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση αυτή της κρίσης. Είναι η αρχή και το τέλος της προσπάθειάς μας και δεν περισσεύει κανένας τους. Τους καλώ να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση και η πολιτεία θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατέψει, να τους στηρίξει και να τους ανταμείψει”.

Για το θέμα των φαρμάκων ο υπουργός είπε  ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Εξήγησε ότι τα φάρμακα ,  που χρησιμοποιούνται στα νοσηλευτήρια του δημόσιου τομέα, η Επιτροπή Φαρμάκων, που είναι το αρμόδιο θεσμικό σώμα για την έγκριση πρωτοκόλλων φαρμάκων αποφάσισε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση ικανοποιητικών ποσοτήτων των φαρμάκων που προτείνει η συμβουλευτική επιτροπή των επιστημόνων για τον κορονοϊό. Τα φάρμακα αυτά, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων χρόνιων παθήσεων, “υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες”, διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι  λεπτομέρειες για τα φαρμακεία στα οποία θα υπάρχουν τα εν λόγω φάρμακα θα ανακοινωθούν σύντομα.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Ο υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, που του υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.
Σε ερώτηση,  πώς θα γίνεται ο έλεγχος ότι στις οικείες είναι μόνο τα άτομα που διαμένουν μόνιμα εκεί, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «θα γίνεται δειγματοληπτικά τόσο από τους παρατηρητές της γειτονιάς όσο και από την Αστυνομία. Αλλά εδώ να επαναλάβω αυτό που λέμε συνεχώς κι εγώ αλλά και τα άλλα μέλη της Κυβέρνησης ότι όποια μέτρα κι αν πάρουμε, αν ο κόσμος δεν συνειδητοποιήσει και δεν υιοθετήσει αυτά τα μέτρα, η Αστυνομία και οποιοσδήποτε κληθεί να επιβλέψει την επιτήρηση, δεν μπορούν να είναι πανταχού παρόντες. Άρα όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε τα μέτρα».

 

ΦΩΤΟ: ΓΤΠ
Κληθείς να πει πώς θα επιτηρούνται οι επιχειρήσεις ότι εφαρμόζουν της σημάνσεις των 2 μέτρων, ο κ. Ιωάννου είπε ότι θα γίνονται επιτόπιες επισκέψεις από την Αστυνομία και από Υγειονομικούς Λειτουργούς των Δήμων και του Υπουργείου Υγείας και προέτρεψε τους πολίτες  εκεί και όπου παρατηρεί ότι δεν εφαμρόζονται τα μέτρα των διαταγμάτων, να προβαίνει σε καταγγελίες.
Εξηγώντας πώς θα γίνεται η κατ’ οίκον ηλεκτρονική επιτήρηση, ως μέτρο που αξιολογείται για τα άτομα που είναι θετικά στον κορονοϊό,  δήλωσε: «θα γίνεται με βραχιολάκι, ούτως ώστε να παρακολουθούμε τις κινήσεις τους. Ευκαιρίας δοθείσης να διευκρινίσω κάτι που παρεξηγήθηκε με τις χθεσινές δηλώσεις, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες λόγω επαφών, δεν ήταν από άτομα που ήταν θετικά με κορονοϊό, αλλά άτομα που είχαν έρθει από το εξωτερικό, τους είχε ζητηθεί να αυτοπεριοριστούν, δεν είχαν τα συμπτώματα. Είναι εις γνώσιν μας δύο συγκεκριμένα για άτομα τα οποία αντί να αυτοπεριοριστούν, κυκλοφορούσαν, είχαν αρκετές επαφές, εκ των υστέρων επιβεβαιώθηκαν σαν θετικά κρούσματα και αυτό αντιλαμβάνεστε ότι κάνει το έργο της ιχνηλάτησης πιο δύσκολο αλλά και επιπλέον έχουν μολύνει κάποια άλλα άτομα με αυτή την απερίσκεπτη ενέργειά τους».
Σε ερώτηση σχετικά με τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, αλλά αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί.
Κληθείς να πει εάν η Αστυνομία και ο παρατηρητής της γειτονιάς θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στις κατοικίες για να πραγματοποιούν τους ελέγχους ότι τα άτομα που βρίσκονται εκεί είναι οι νόμιμα διαμένοντας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «φαντάζομαι πως για να μπορεί κάποιος να διαπιστώνει ότι όντως ισχύει αυτό, θα πρέπει να μπορεί να εισέρχεται εντός των κατοικιών. Επαναλαμβάνω ότι στόχος των μέτρων αυτών είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα και να υιοθετήσει αυτά τα μέτρα. Εάν ο καθένας μας αναμένει από την Αστυνομία ή τους παρατηρητές της γειτονιάς να είναι παρόντες ή να διευκρινίζουν ή να κάνουν ελέγχους σε όλα τα σπίτια, αυτό είναι αδύνατο. Άρα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε τα μέτρα».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις τα άτομα που εντοπίζονται θετικά στον κορωνοϊό να μεταφέρονται σε υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχειακές μονάδες όπως συνέβη και με τους ταξιδιώτες, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι δεν γίνονται τέτοιες σκέψεις και αυτή η πρακτική δεν συμβαίνει σε καμία χώρα. «Βάσει πρωτοκόλλου, όσα άτομα είναι θετικά και δεν έχουν συμπτώματα παραμένουν στην οικεία τους, θα εφαρμόζουμε και μέτρο που εξετάζουμε για κατ’ οίκον ηλεκτρονικής επιτήρηση, είναι σε παρακολούθηση από τους Προσωπικούς του Ιατρούς και εάν και εφόσον παρουσιάσουν συμπτώματα, τότε σε συνεννόηση με τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, μπορεί να μεταβούν είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που είναι για ήπια περιστατικά, ή στις ΜΕΘ των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού».

Η ΕΔΕΚ ζητά θεραπεία Υδροξυχλωροκίνης και Αζιθρομυκίνης

Να ξεκινήσει άμεσα και χωρίς δισταγμούς η εφαρμογή της θεραπείας Υδροξυχλωροκίνης και Αζιθρομυκίνης, ζητά η ΕΔΕΚ. Σε ανακοίνωση αναφέρει:
“Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι η κορύφωση της επιδημίας στην πατρίδα μας έπεται. Είναι γι’ αυτό το λόγο που θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα παρεμπόδισης και εξάπλωσης.
Η ΕΔΕΚ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε σειρά μέτρων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και της παρεμπόδισης της διασποράς αλλά και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των θετικών περιπτώσεων. Κάποια από αυτά υιοθετήθηκαν, έστω και αργοπορημένα, κάποια άλλα όχι.
Με τα δεδομένα που υπάρχουν θεωρούμε επιβεβλημένο να ξεκινήσει αύτη τη στιγμή άμεσα και χωρίς δισταγμούς η εφαρμογή της θεραπείας Υδροξυχλωροκίνης και της Αζιθρομυκίνης δεδομένου ότι όπως έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες ενώ παρουσιάζει, σε πολύ υψηλό ποσοστό, σημαντική βελτίωση της βαρύτητας των συμπτωμάτων των θετικών περιπτώσεων στον κορωνοϊό. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι η θεραπεία δεν λειτουργεί προληπτικά.
Τέλος, καλούμε για ακόμα μια φορά τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να μείνουν περιορισμένοι στο σπίτι τους”.

Share this post