Νέα ‘Αστανά’ στην Τουρκία

Νέα ‘Αστανά’ στην Τουρκία

Ενέργεια, αμυντική συνεργασία και Ιντλίμπ, στην ατζέντα

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Επιτυχείς χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα οιν επαφές του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δυο άνδρες είχαν συνομιλία για μία ώρα και είκοσι λεπτά και ακολούθησαν επαφές μεταξύ των δύο αποστολών.
Μετά τις διμερείς επαφές τους και τη λήξη της αεροναυπηγικής έκθεσης MAKS-2019 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Zhukovsky της Μόσχας ‒την οποία παρακολούθησε η τουρκική αποστολή και στην οποία μίλησαν οι κ.κ. Ερντογάν και Πούτιν‒ οι δύο πρόεδροι έκαναν δηλώσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι με τον κ. Ερντογάν συζήτησαν το ενδεχόμενο συμπαραγωγής των ρωσικών μαχητικών Sukhoy-35, μαζί με άλλα αμυντικά συστήματα: «Οι προσκεκλημένοι μας από την Τουρκία καθίστανται κοινωνοί των επιτευγμάτων της Ρωσίας στον αεροναυτικό τομέα. Παρακολούθησαν το πρόγραμμα και έγινε μια γνωριμία με τα πολυ-λειτουργικά SU-35 και τα μαχητικά πέμπτης γενιάς SU-57», είπε μεταξύ άλλων ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε τη συνεργασία των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα, με το σχέδιο κατασκευής σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Άκκουγιου να προχωρά και τον αγωγό TurkStream να είναι σχεδόν έτοιμος «με εργασίες που γίνονται στο υψηλότερο δυνατό οικολογικό και οικονομικό επίπεδο».
Ο ρώσος πρόεδρος εξήρε, παράλληλα, τη συνεργασία στον τουρισμό, με τον αριθμό ρεκόρ των 6 εκ. ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία και υπενθύμισε ότι προ λίγων εβδομάδων η Ρωσία ανέστειλε την υποχρέωση θεώρησης για τα τουρκικά ‘ειδικά’ διαβατήρια (τα λεγόμενα πράσινα και γκρι).
Αναφορικά με το θέμα του Ιντλίμπ τόνισε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί από τις εγγυήτριες χώρες νέα σύνοδος στην Άγκυρα για τη Συρία (στα πρότυπα της ‘Διαδικασίας Αστανά’). Με τον κ. Ερντογάν, πρόσθεσε, συζητήθηκε και η θέσπιση της Επιτροπής για το νέο Σύνταγμα (της Συρίας) και η έναρξη της λειτουργίας της.
Από πλευράς του ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του που συμμετάσχει στην ρωσική έκθεση αεροναυπηγικής και προσκάλεσε την ρωσική πλευρά να συμμετάσχει στην παρόμοιας φύσεως έκθεση της Τουρκίας ‘Teknofest 2019’ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας μεταξύ 17-22 Σεπτεμβρίου.
Αναφορικά με τη Συρία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις του καθεστώτος σε αστικές υποδομές στο Ιντλίμπ διαταράσσουν την γαλήνη για την οποία έχουμε εργαστεί στην περιοχή. Οι επιθέσεις του καθεστώτος, πρόσθεσε, έχουν γίνει αιτία πάνω από 500 αθώοι πολίτες να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Βρισκόμαστε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, αντιμέτωποι με μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή για 3,5 εκ. Σύρους.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, είπε ακόμη ο κ. Ερντογάν, να χρησιμοποιεί το καθεστώς την δικαιολογία της μάχης κατά της τρομοκρατίας και να σκοτώνεται πλήθος αμάχων. Η είδηση για τον θάνατο αμάχων, είπε εξάλλου, προκαλεί τα ριζοσπαστικά στοιχεία στην περιοχή.

 


Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον συριακό στρατό σε σημεία όπου διαθέτει παρουσία ο τουρκικός στρατός. «Εξέφρασα στον φίλο μου κ. Πούτιν την αποφασιστικότητα της χώρας μας όσον αφορά την χρήση του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα, ιδιαίτερα στην περιοχή των συνόρων. Πρέπει να προχωρήσουμε στο Ιντλίμπ στο πνεύμα της [Διαδικασίας της] Αστανά. Μιλήσαμε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Κασμίρ», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ασφαλή ζώνη που συμφώνησε η Τουρκία με τους Αμερικανούς, ο κ. Ερντογάν απάντησε «Φυσικά. […] Εμείς ζητούμε [από τις ΗΠΑ] να υλοποιήσουν μια ώρα αρχύτερα την υπόσχεση που μας έδωσαν. Θέλουμε να εγκαταλείψουν την περιοχή οι τρομοκράτες. Θέλουμε να υλοποιηθεί η υπόσχεση για την ασφαλή ζώνη. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που συνεχίζονται οι παρενοχλήσεις».
Στην ίδια ερώτηση ο ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι η Τουρκία φέρει ένα πολύ μεγάλο βάρος από τα προσφυγικά κύματα και «γνωρίζουμε πως αυτή τη στιγμή θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της τα νότια σύνορά της. […] Μια ασφαλής ζώνη στα νότια σύνορά της είναι σημαντική και από την άποψη της συριακής εδαφικής ακεραιότητας. Ως εκ τούτου είναι κάτι που και εμείς στηρίζουμε».
Σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια νέα συμφωνία για αμυντική συνεργασία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι οι δυο χώρες έφθασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο μέσα σε πολύ μικρή περίοδο και πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε μόνο ο αμυντικός τομέας αλλά και η πολιτική αεροπορία. «Ο αξιότιμος κ. Πρόεδρος είπε ότι του άρεσε. Δείξαμε και τα μικρότερα σκάφη που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Έγινε αναφορά και στον τομέα της αεροδιαστημικής και ενδεχομένως για ένα νέο αεροσκάφος. Είδαμε ότι οι τούρκοι εταίροι μας έδειξαν ενδιαφέρον για μια σειρά θεμάτων, όχι μόνο για πώληση αλλά και για συμπαραγωγή».
Από πλευράς του ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αμύνης θα παραμείνει στη Ρωσία και θα κάνει τις απαραίτητες επαφές. «Το θέμα της συμπαραγωγής είναι πολύ σημαντικό. Ειπώθηκαν πολλά και για τους S-400. Σήμερα ξεκίνησε και το δεύτερο φορτίο. Το πιο σημαντικό θέμα εδώ είναι το πνεύμα αλληλεγγύης, το οποίο θα διευρύνουμε».

Share this post