Νέα αντιπαράθεση σε ψηλούς τόνους κυβέρνησης -ΑΚΕΛ

Νέα αντιπαράθεση σε ψηλούς τόνους κυβέρνησης -ΑΚΕΛ

Η επετειακή ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία των 60χρονων της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκάλεσε νέα αντιπαράθεση σε ψηλούς τόνους με την κυβέρνηση.  Ο Άντρος Κυπριανού με την ομιλία του (σ.σ: το πλήρες κείμενο στο τέλος) επέκρινε αυστηρά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς τόσο σ’ ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας όσο και στο Κυπριακό. Έντονη ήταν η αντίδραση προεδρικού και ΔΗΣΥ. 

 Σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ,  Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε: «Οι συμπολίτες μας χρειάζονται σταθερότητα, πολιτικές αξιοπιστίας, πολιτικές συνέπειας και σοβαρότητας και πολύ φοβάμαι δεν είναι αυτή η πολιτική που εκφράζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε προσηλωμένοι στις πολιτικές εκείνες που εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας, χωρίς την άγονη αντιπαράθεση και τις αχρείαστες εντάσεις».

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος,  έκανε για λόγο για «πρωτόγνωρα διχαστική ομιλία» από μέρος του ΓΓ ΑΚΕΛ, τον οποίο κατηγόρησε ότι «παρέχει ελαφρυντικά άλλοθι» στην Τουρκία.

Ο Κυριάκος Κούσιος υποστήριξε πως ο Άντρος Κυπριανού  οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες κατά πόσο «είναι η πολιτική Αναστασιάδη που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία μόλις πριν μερικές εβδομάδες στο χείλος του πολέμου» και «επέτρεψε στην Τουρκία να διεκδικεί με πολεμικά μέσα το δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοικτά της Κρήτης και του Καστελόριζου».

 Ακολούθως διερωτήθηκε, αν «είναι η πολιτική Αναστασιάδη που παρείχε το άλλοθι στην Τουρκία να υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και να παρεμβαίνει ένοπλα στην κρίση της Λιβύης» και «επιτρέπει στην Τουρκία να εισβάλλει στο Ιράκ, τη Συρία και σήμερα ακόμη να παρεμβαίνει με στρατιωτικά μέσα στην πολεμική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

 Επίσης, έθεσε το ερώτημα «ποια διαπίστωση ισχύει πραγματικά;», εάν είναι «αυτή που στην πρωινή δήλωση μιλά για ‘τουρκική επίδειξη μιλιταρισμού και σοβινισμού που προκαλεί τα κράτη και τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου ή η βραδινή απαξιωτική δήλωση του κ. Κυπριανού που αναφέρει ότι ‘στη διχοτόμηση οδηγεί η πολιτική των μαθητευόμενων μάγων’».

Στα κυβερνητικά πυρά απάντησε εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου,  ο οποίος  εξέφρασε συμφωνία ως προς τη θέση των κυβερνώντων πως «ο τόπος και οι πολίτες χρειάζονται πολιτικές αξιοπιστίας, πολιτικές συνέπειας και σοβαρότητας» για να υποδείξει πως «είναι ακριβώς αυτό που δεν διαθέτει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ».

Συνεχίζοντας ο Στέφανος Στεφάνου κατηγόρησε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας : «Με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στο Κυπριακό, η κυβέρνηση κατόρθωσε –γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να αποενοχοποιήσει την Τουρκία για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά. Με τους πολιτικούς ακροβατισμούς της η κυβέρνηση κατόρθωσε να θεωρείται συνυπεύθυνη η ελληνοκυπριακή πλευρά για το πρωτόγνωρα παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αυτά διαπιστώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις του”.

 

Απάντηση στον Στ.Στεφάνου έδωσε ο Κυρ. Κούσιος , υποστηρίζοντας πως “ η ηγεσία του ΑΚΕΛ καθιστά το κόμμα τη μόνη πολιτική δύναμη του τόπου που επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά αντί στην τουρκική».  Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «το δυστύχημα για τον τόπο είναι πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ εξακολουθεί να επιμένει, νομίζοντας ότι έτσι εξυπηρετεί το κομματικό της συμφέρον, να κατηγορεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις επεκτατικές, έκνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας, της Συρίας, της Λιβύης στην  Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως κατά της Αρμενίας, στον Καύκασο».

Ο Κ. Κούσιος ανέφερε ότι «κατά την άποψη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή φταίει η στασιμότητα στο Κυπριακό για την οποία αποδίδει ευθύνες στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κλείνοντας ηθελημένα τα μάτια μπροστά στα πραγματικά γεγονότα που βοούν και καταμαρτυρούν το αντίθετο».

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας Άντρου Κυπριανού είναι το ακόλουθο

Ομιλία για επέτειο 1ης Οκτω… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Share this post