Νέα αναβολή των συνεδρίων της ΕΔΕΚ, μετά την απόφαση του Δικαστηρίου
Σημερινή λακωνική ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει: “Μετά και τη χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το Καταστατικό και το Τακτικό Συνέδριο της 11ης και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης”.
Σχολιάζοντας το νέο δικαστικό διάταγμα ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε : «Αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση αρχίζει να γελοιοποιείται. Το να έχουμε μέσα σε 15 -20 μέρες 4 διατάγματα για να αποτρέψουμε δημοκρατικές διαδικασίες, διαφανείς διαδικασίες και κυρίως εκλογικές διαδικασίες και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της εκλογικής συντριβής την οποία είχαν κάποιοι στις επαρχιακές συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν και μπροστά στο φάσμα να έχουν και μια τελική εκλογική συντριβή εις το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, αντί να αποδεχτούν την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση των μελών της ΕΔΕΚ όπως την έχετε δει, προτιμούν να καταφεύγουν στις αστυνομίες και στα δικαστήρια. Θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζουν το κόμμα. Δεν εξευτελίζουν το κόμμα, εξευτελίζουν τον εαυτό τους, στο τέλος αυτό θα συνειδητοποιήσουν. Τώρα αν κάποιοι θέλουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος να μας καταστήσουν αιώνια ηγεσία του κόμματος, είναι θέμα που αφορά τους ίδιους.»
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας μετά από μονομερή αίτηση των Μιχάλη Θεοδόλου, Λουΐζας Μαυρομμάτη και Γιάννη Πιερίδη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στην ΕΔΕΚ και/ή αντιπροσώπους τους και/ή στους αξιωματούχους τους και/ή στους υπαλλήλους και/ή όργανα της να δώσουν οδηγίες και/ή να κηρύξουν την έναρξη και/ή διεξάγουν το καταστατικό Συνέδριο, το οποίο ορίστηκε για σήμερα, μέχρι την τελική εκδίκαση της παρούσας αγωγής και/ή μέχρι νεωτέρας διαταγής του δικαστηρίου.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, απαγορεύει στην ΕΔΕΚ και σε όλους τους πιο πάνω να δώσουν οδηγίες και/ή να κηρύξουν την έναρξη και/ή διεξάγουν τακτικό Συνέδριο των εναγόμενων (ΕΔΕΚ) το οποίο ορίστηκε για τις 11 Νοεμβρίου και την εκλογική διαδικασία, η οποία ορίστηκε για τις 14 Νοεμβρίου, μέχρι την τελική εκδίκαση της παρούσας αγωγής και/ή μέχρι νεωτέρας διαταγής του Δικαστηρίου.
Η πρόταση Νόμου Σιζόπουλου
ΕΞΑΛΛΟΥ, παράταση στη συζήτηση της πρότασης νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου για να εξαιρούνται από τον δικαστικό έλεγχο οι πολιτικές αποφάσεις των κομμάτων, που βασίζονται στις πρόνοιες του Καταστατικού τους, έδωσε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.
Όπως λέχθηκε χθες εντός της Επιτροπής, η Νομική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησαν χρόνο για να τοποθετηθούν και θα επανέλθει το θέμα στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής.
Η μη κατάληξη στην Πρόταση Νόμου δεν αλλάζει τα δεδομένα σε σχέση με τις διαδικασίες στην ΕΔΕΚ, δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Μιλώντας μετά τη συνεδρία και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Πρόταση Νόμου που υπέβαλε, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως αυτή αποσκοπεί στο να επαναφέρει μια πρόνοια που υπήρχε στη νομοθεσία όπως ψηφίστηκε το 2012 και η οποία προνοεί όπως αποφάσεις των κομμάτων που λαμβάνονται από τα συλλογικά τους όργανα στη βάση των προνοιών του Καταστατικού τους, να μην τίθενται υπό τον έλεγχο των Δικαστηρίων.
Όπως εξήγησε, από τη στιγμή που δεν έχει κριθεί από το Δικαστήριο ως παράνομη ενδεχομένως η συγκεκριμένη πρόνοια του Καταστατικού, θα δημιουργούνταν συνεχόμενα προβλήματα στη λειτουργία των κομμάτων και θα επιδεινωνόταν η απαξίωση των πολιτών απέναντι στα κόμματα.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η Greco στην εισήγηση που είχε κάνει περιοριζόταν στο να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των κομμάτων και σε αυτό «είμαστε απόλυτα σύμφωνοι πως πρέπει να υπάρχει ισχυρός έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων σε όλες τις διαστάσεις».
Είπε πως η ΕΔΕΚ δεν έχει διστάσει να ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οικονομικοί έλεγχοι να γίνονται όχι μόνο στη βάση της κρατικής χορηγίας αλλά ακόμα και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του κόμματος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνταγματικότητα της Πρότασης Νόμου, είπε πως δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας και διερωτήθηκε αν ήταν αντισυνταγματική γιατί έγινε αποδεκτή από το 2012 ώς το 2015, σημειώνοντας πως τότε αφαιρέθηκε για να γίνει εναρμόνιση με τις υποδείξεις της GRECO, οι οποίες ωστόσο αφορούσαν τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και σε αποφάσεις που έχουν σχέση με τα οικονομικά και όχι με το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων των κομμάτων.