Ναι μεν, αλλά από την Υπουργό Δικαιοσύνης για τον θεσμό επιτήρησης υποδίκων με ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Ναι μεν, αλλά από την Υπουργό Δικαιοσύνης για τον θεσμό επιτήρησης υποδίκων με ηλεκτρονικό βραχιολάκι

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , Στέφη Δράκου , ενοχλημένη και εκτεθειμένη  από τα δημοσιεύματα σχετικά με τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στις 20/10/2021, στην οποία , μεταξύ άλλων,  θέμα ήταν εισαγωγή του θεσμού επιτήρησης υποδίκων με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και στην οποία δεν επέτρεψε (γιατί άραγε) να προσέλθει η διευθύντρια των Φυλακών, εξέδωσε σήμερα γραπτή δήλωση σε μια προσπάθεια να “εξωραΐσει” την στάση της. Σημειώνεται ότι στη δήλωση της η Υπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να τονίσει ότι “όχι μόνο δεν φιμώνει, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και την κατάθεση εισηγήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κατά τη διαμόρφωση πολιτικής”.

*Παρατίθεται αυτούσια η δήλωση

“Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επιθυμεί να αναφέρει τα ακόλουθα:

Υποστηρίζει απόλυτα την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την εισαγωγή του θεσμού επιτήρησης υποδίκων με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μέτρο το οποίο εντάσσεται στα βήματα εκσυγχρονισμού που πρέπει να ακολουθεί το ποινικό και σωφρονιστικό μας σύστημα.

Εντούτοις, το κατά πόσο το μέτρο αυτό θα έπρεπε να εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις ατόμων που κατηγορούνται για εκμετάλλευση ή και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, για αδικήματα βίας κατά των γυναικών, για εμπορία ναρκωτικών και για φόνο, ήταν κάτι που προβλημάτισε έντονα τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο.

Μετά από διαβούλευση τόσο με τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και με τη Διεύθυνση των Φυλακών, το Υπουργείο κατέληξε στη θέση ότι οι πιο πάνω περιπτώσεις θα πρέπει να τυγχάνουν εξαίρεσης από τη δυνατότητα εφαρμογής του θεσμού, γιατί ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους.

Η Υπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι όχι μόνο δεν φιμώνει, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την ελεύθερη έκφραση και την κατάθεση εισηγήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κατά τη διαμόρφωση πολιτικής. Την ίδια στιγμή, σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει στο έργο της Βουλής με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, πέραν του να συμβάλλει εποικοδομητικά στο έργο της καταθέτοντας απόψεις.

Το παρόν ζήτημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, χρήζει σκέψης και προβληματισμού, και αναμένουμε ότι μέσα από τη συζήτηση, με τη συμμετοχή και άλλων εμπλεκόμενων φορέων όπως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και τα Δικαστήρια, η Βουλή θα καταλήξει στην ορθότερη λύση. 

Στόχος όλων μας παραμένει η ασφάλεια και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών”.

Share this post