Ν. Νουρής: Αλλότρια και ύποπτα τα κίνητρα του Al Jazeera
*Η κυβέρνηση βλέπει τουρκικό δάκτυλο δια του φιλοτουρκιού Κατάρ
*Επικρίνεται και το ΑΚΕΛ, το οποίο απαντά «Τα ψέματα δεν μπορούν να καλύψουν την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης».
Δύο κυρίως επιχειρήματα πρόταξε η κυβέρνηση στην συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) , Νίκου Νουρή για να απαντήσει στον νέο σάλο, που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών του κρατικού δικτύου του Κατάρ, Al Jazeera, για το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.
Α) Τουρκικός δάκτυλος: «Την ώρα που η χώρα μας απειλείται με στοχευμένη και οργανωμένη δημογραφική αλλοίωση με κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές, το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, που εδρεύει σε μια χώρα, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοτουρκικές της θέσεις και η οποία μόλις πρόσφατα στήριξε με 15 δισεκατομμύρια την οικονομία της Τουρκίας, επιχειρεί να πλήξει με διαστρεβλωμένες και παραπλανητικές πληροφορίες την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει μια ξεκάθαρη προσπάθεια να πληγεί η Κύπρος λίγο πριν τη σημαντική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για θέματα μετανάστευσης και παραχώρησης ευρωπαϊκής υπηκοότητας».
Β) Διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων Η έρευνα και οι οδηγίες που έχουν δοθεί αφορούν όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαχείριση και διακίνηση των συγκεκριμένων εγγράφων. Η κυβέρνηση θα αναμένει τα πορίσματα αυτών των ερευνών.
Από τις επικρίσεις της κυβέρνησης δεν διέφυγαν πολιτικά κόμματα. Ο ΥΠΕΣ, χωρίς να προσδιορίζει τα κόμματα στα οποία αναφέρεται, εξέφρασε τη λύπη του για την κριτική που ασκείται στο εσωτερικό προκειμένου να κερδίσουν πρόσκαιρους πόντους, είτε ενόψει βουλευτικών εκλογών, κατά την έκφραση του. Εν αντιθέσει με τον κ. Νουρή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος αναφέρθηκε στο ΑΚΕΛ και στον γ.γ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.
Ματαιοπονούν είπε ο κ. Κούσιος «εάν νομίζουν ότι με αφορμή την καλά οργανωμένη, συντονισμένη και ξεκάθαρα στοχευμένη επίθεση που δέχεται αυτή την ώρα, για συγκεκριμένους και σαφείς λόγους η χώρα μας από το ελεγχόμενο κανάλι Al Jazeera και σε καιρούς μάλιστα που η Κύπρος δέχεται πολλαπλές επιθέσεις από την Τουρκία, θα κερδίσει πόντους η ηγεσία του ΑΚΕΛ με στόχο να αναρριχηθεί στην εξουσία, μετερχόμενη τέτοιες μεθόδους. Ο λαός και μνήμη έχει και κρίση διαθέτει για να καταδικάσει τις μεθόδους που μετέρχεται το ΑΚΕΛ για αναρρίχηση στην εξουσία». ( Αυτούσια η εναρκτήρια τοποθέτηση και οι απαντήσεις του ΥΠΕΣ στην συνέντευξη τύπου στο τέλος)
Τηλεφώνημα Αναστασιάδη στον Εμίρη
Την ενασχόληση της κυβέρνησης από τα δημοσιεύματα του Al Jazeera με τις κυπριακές πολιτογραφήσεις φέρεται να εξέφρασε τηλεφωικώς ο πρόεδρος Αναστασιάδης στον Εμίρη του Κατάρ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση, αν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και τον Εμίρη του Κατάρ, είπε ότι προ “κάποιων εβδομάδων υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, την περίοδο που απλώς υπήρχε πληροφόρηση ότι το Al Jazeera διερευνούσε το θέμα και πιθανώς να προέβαινε σε δημοσίευση για αυτό”. Ωστόσο, ο κ. Κούσιος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για το Α ΚΕΛ απάντησε ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του κόμματος , Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζοντας: «Τα ψέματα δεν μπορούν να καλύψουν την αδιέξοδη πολιτική τους».
ΕΔΕΚ : Πλήρης διερεύνηση
Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα του αραβικού πρακτορείου ειδήσεων Al- Jazeera η ΕΔΕΚ , σε ανακοίνωση της , επαναλαμβάνει πως “αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι πλήρης διερεύνηση όλων των περιπτώσεων που αναφέρονται ότι έλαβαν κυπριακό διαβατήριο και αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν παρατυπίες από οποιουσδήποτε, τότε θα πρέπει να κατονομαστούν και να αποδοθούν ευθύνες”.
Την ίδια στιγμή χρειάζεται, προστίθεται, “να γίνει πλήρης και εξονυχιστική διερεύνηση για αυτούς που σκόπιμα έκαναν τη διαρροή στην προσπάθειά τους να πλήξουν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την υπονομεύσουν”.
Al Jazeera: Πως οι Ρώσοι μετέτρεψαν την Κύπρο σε «Μόσχα της Μεσογείου»
Περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι υπήκοοι απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο μέσω του προγράμματος πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει σε νέο δημοσίευμα το ειδησεογραφικό δίκτυο ο Al Jazeera.
Η αποκάλυψη, που το αραβικό δίκτυο ονομάζει , «The Cyprus Papers» (Τα Κυπριακά Έγγραφα), αποτελούνται από 1.471 αιτήσεις πολιτογράφησης, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα της χώρας, που περιέχουν τα ονόματα 2.544 ατόμων τα οποία έλαβαν Κυπριακό διαβατήριο από τα τέλη του 2017 έως τα τέλη του 2019.
Τα έγγραφα που ελήφθησαν από την Ερευνητική Μονάδα του Al Jazeera κατέδειξαν ότι σχεδόν οι μισές από τις αιτήσεις προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία.
Ως εκ τούτου, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, «η ρωσική πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει δισεκατομμυριούχους αλλά και εγκληματίες, αγόρασε την “θέση” της στην Ε.Ε. Αποτέλεσμα είναι τα άτομα αυτά να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να προβαίνουν σε οικονομικές συναλλαγές σε ολόκληρη την Ε.Ε.».
Σημειώνεται επίσης ότι οι περισσότεροι επενδυτές για να γίνουν αποδεκτοί στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΚΔ, επένδυσαν ποσά ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά ακινήτων της χώρας.
Ταυτόχρονα το Al Jazeera αναφέρει πως είναι εμφανές το πόσο σημαντική είναι η Ρωσία για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της ΚΔ, καθώς κατά την άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός διαφημιστικών πινακίδων στα ρωσικά που προσφέρουν επενδυτικές ευκαιρίες, πολυτελή ακίνητα και πληροφορίες για πολλούς πράκτορες οι οποίοι θα μπορούσαν να χειριστούν μια αίτηση υπηκοότητας στο νησί.
Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει πως αρκετοί από τους Ρώσους που υπέβαλαν αίτηση για κυπριακή ιθαγένεια, συγκέντρωσαν τον πλούτο τους λόγω των σχέσεων τους με την ρωσική κυβέρνηση, ενώ αρκετοί επίσης από αυτούς υπήρξαν ή εξακολουθούν να είναι Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ).
Μεταξύ εκείνων που αναφέρει το δίκτυο είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Igor Reva και ο Vadim Moshkovich. Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη τον πρώην υπεύθυνο της θυγατρικής των κρατικών σιδηροδρόμων, Vitaly Evdokimenko, όπως επίσης και τον Vladimir Khristenko, που προέρχεται από μια οικογένεια πολιτικών, με την θετή του μητέρα να υπηρετεί ως νυν αντιπρόεδρος της Ρωσίας.
Ο λόγος, όπως αναφέρει στο Al Jazeera ο Nigel Gould-Davies, ειδικός επί Ρωσικών θεμάτων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (IISS), που αρκετά ΠΕΠ έχουν στο στόχαστρο το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα και κατ ‘επέκταση, την ΕΕ, είναι επειδή φοβούνται ότι τα υπάρχοντά τους ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Παράλληλα, το αραβικό δίκτυο αναφέρει πως οι Ρώσοι επενδυτές βλέπουν πρόσφορο έδαφος στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απόκτηση υπηκοότητας και ως ένα τρόπο για την παράκαμψη των κυρώσεων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι Ε.Ε. στη Ρωσία. Τέτοια παραδείγματα είναι η παροχή ιθαγένειας από την Κύπρο σε τρία ανώτερα στελέχη της λεγόμενης «Τράπεζας του Κρεμλίνου», VTB, τους Βικτόρια Βανουρίνα, Βιτάλι Μπουζορέβια και Αλεξέι Γιακοβίτσκι, τον Μάιο του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των 1.000 ρωσικών ονομάτων βρίσκονται μερικοί από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας, με το Al Jazeera να προσδιορίζει τουλάχιστον εννέα ολιγάρχες, με προσωπικό πλούτο περισσότερων από $1 δισ. δολαρίων έκαστος. Το δίκτυο αναφέρει ακόμη ότι περισσότεροι από δώδεκα συγγενείς τους είναι πλέον Κύπριοι πολίτες, που μπορούν να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο, με τις συναλλαγές τους να έχουν λιγότερες πιθανότητες για να επισημανθούν ως «υψηλού κινδύνου», επειδή είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιήσουν την ιθαγένεια της ΕΕ.
Το Al Jazeera αναφέρει ότι από το 2013, η ΕΕ επέκρινε τακτικά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως «κερκόπορτα» για εγκληματικές δραστηριότητες στην υπόλοιπη ΕΕ.
«Οι εγκληματίες θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης ή έχουν σκοπό να κάνουν ξέπλυμα χρήματος εδώ», δήλωσε η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018. «Δεν θέλουμε Δούρειους Ίππους στην Ένωση».
Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ΚΔ να αλλάξει τους κανόνες για το πρόγραμμα το 2019 και πιο πρόσφατα τον Ιούλιο του 2020, σημειώνει το αραβικό δίκτυο. Αυτό επιτρέπει στη χώρα να αποσύρει την ιθαγένεια που δόθηκε σε οποιονδήποτε θεωρείται πλέον επιβλαβής για το εθνικό συμφέρον της Κύπρου και της Ε.Ε.
Σε επιστολή της προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Sophie in’t Veld, δήλωσε ότι είναι «καιρός να προχωρήσει η Επιτροπή σε μια πιο αποφασιστική δράση σε αυτό το θέμα». «Είναι σαφές ότι η κατάσταση έχει καταστεί μη βιώσιμη και ανεξήγητη για τους πολίτες της Ένωσης οι οποίοι αγωνίζονται για την ισότητα και κατά της διαφθοράς», αναφέρει στην επιστολή της η in’t Veld. «Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως ένα φιλόδοξο κανονιστικό πλαίσιο από πλευράς Ε.Ε. “
*Αναλυτικά η συνέντευξη τύπου του ΥΠΕΣ, Ν. Νουρή