Ν.Κοτζιάς: «Ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

Ν.Κοτζιάς: «Ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

Ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ απάντησε με τον στίχο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου.

Δεν θα γίνει ανεκτή καμία διγλωσσία και καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε, δήλωσε ο Α. Τσίπρας

Για απόφαση με πολλαπλά μηνύματα μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωσή του μετά την αποδοχή σήμερα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «θερμά και ειλικρινώς» τον κ. Κοτζιά για την «πολύτιμη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας». Σημείωσε ότι η επιλογή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών για το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητά του να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η απόφαση του να αποδεχθεί την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνηση του. Σημείωσε ότι σηματοδοτεί την απόφασή του να μην ανεχτεί από εδώ και το εξής καμία διγλωσσία καμία προσωπική στρατηγική από οποιονδήποτε. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενθάρρυνε τους γείτονες να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος στις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, «διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία».


Αναλυτικά, στη δήλωση του ο πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγο και λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη του την παραίτηση του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών.
«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολής του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια. Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το Υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του», είπε, προσθέτοντας: «Δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας».
«Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά αλλά και η απόφαση μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μια απόφαση με πολλαπλά μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό, και προς την κυβέρνηση μου θα έλεγα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Σηματοδοτεί την απόφασή μου να μην ανεχτώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμιά προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας και ταυτόχρονα να μην ανεχτώ από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα-, να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία 8 χρόνια».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει ταυτόχρονα να στείλει «και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών». «Θέλω να τους ενθαρρύνω», είπε, «να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα -θέλω να το δηλώσω για άλλη μια φορά- δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Θέλω λοιπόν να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», σημείωσε και τους διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις».

Η αντίδραση Κοτζιά
Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, έδωσε  τη δική του  αιχμηρή απάντηση.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Ο πρόεδρος. Αναστασιάδης, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζει την λύπη του για «την παραίτηση του φίλου υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, τον οποίο και ευχαριστώ για την αγαστή, εξαίρετη συνεργασία όλο αυτό το διάστημα».
Μπροστά στις προκλήσεις που οι δύο χώρες μας αντιμετωπίζουν, «προσβλέπουμε στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο κ. Αναστασιάδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης , σε ανάρτηση στο tw αναφέρει:
«Ευχαριστώ θερμά τον φίλο @NikosKotzias για την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία τόσο στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού όσο και στις κοινές πρωτοβουλίες σε διεθνές, ευρωπαικό και περιφερειακό επίπεδο».

Κυβερνητικές πηγές στην Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται απόψε η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου στην ηλεκτρονική της έκδοση, θεωρούν «πλήγμα» την παραίτηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και εντοπίζουν ως προς το Κυπριακό «την ανάγκη στο ζήτημα να συνεχίσει απρόσκοπτα η μέχρι σήμερα ενασχόληση και κοινή πορεία». Πάντως, σημειώνεται πως το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ «είχε καταφέρει όχι μόνο ν’ αναπτύξει ένα πολύ ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τους ομολόγους του, αλλά και να πρωτοστατεί, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό, μέχρι και το Κρανς Μοντάνα».
Στο ίδιο δημοσίευμα καταγράφεται πως υπάρχει και η ανάγνωση πως «η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος ξεπερνά τα πρόσωπα και πως οι σχέσεις δεν δύνανται να αλλοιωθούν με την όποια αλλαγή προσώπων σε θεσμικές θέσεις».

O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε, από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι ο πρωθυπουργός “απέπεμψε τον θερμότερο υποστηρικτή της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτόχρονα κράτησε στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο”.
Κατά την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά. Είπε ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχθεί καμία διγλωσσία στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Απέπεμψε, δηλαδή, τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της συμφωνίας και ταυτόχρονα κράτησε μέσα στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, ο οποίος έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηριζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της.
Νομίζω ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι απλά ένας αδύναμος πρωθυπουργός, είναι ένας εκβιαζόμενος πρωθυπουργός. Και όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Η Ελλάδα, ειδικά σήμερα, σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες, χρειάζεται μία κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μία φωνή και στο εσωτερικό και  στο εξωτερικό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί τον Ν. Κοτζιά για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, τονίζοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.
«Παρακολουθούμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη ‘Μακεδονία’ να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Καθώς το κοινοβούλιο της ‘Μακεδονίας΄ συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

Η παραίτηση Κοτζιά γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά θέματα.

Η εφημερίδα των Αθηνών “Η ΚΑΗΜΕΡΙΝΗ” δημοσιεύει την ακόλουθη ανάλυση:

“Η Συμφωνία των Πρεσπών με τη FYROM έχει αρχίσει να «μπάζει νερά», η Τουρκία κινείται δυναμικά/επιθετικά στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχετικές με την ενέργεια διεργασίες μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου εντείνονται, οι διαβουλεύσεις με την τελευταία για την (τμηματική) οριοθέτηση ΑΟΖ έχουν φουντώσει, οι ελληνορωσικές σχέσεις παραμένουν παγωμένες, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία είχαν περίπου καταλήξει σε συμφωνία (η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω των αντιδράσεων για τη συμφωνία με τη FYROM), ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ είναι έτοιμος να ξεκινήσει, ενώ βρίσκονται στα σκαριά ανακατατάξεις στα Βαλκάνια.
Ως προς τη συμφωνία με την πΓΔΜ, η κυβερνητική πολιτική δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θεωρεί τις Πρέσπες πολιτική του παρακαταθήκη, ενώ έχει αναλάβει και σχετικές δεσμεύσεις προς συγκεκριμένους εταίρους μας ότι θα κυρώσει η παρούσα βουλή τη συμφωνία, προσβλέποντας σε ανταλλάγματα σε άλλα πεδία, ακόμη και της οικονομίας. Ενδιαφέρον θα έχει αν ο κύριος Κοτζιάς στο μέλλον λάβει αποστάσεις από κάποιες αποφάσεις ή βρει αδυναμίες επί παραδείγματι στα πορίσματα της μεικτής επιτροπής για τα σχολικά βιβλία ή αργότερα για τα εμπορικά σήματα.
Ομοίως, με τις ΗΠΑ, ο πρώην πλέον υπουργός εξωτερικών είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με το περιβάλλον Τραμπ αλλά και τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον. Όμως, η στροφή προς τις ΗΠΑ ήταν μία κυβερνητική πολιτική που είχε την έγκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε έχει πολύ καλές επαφές με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ούτε εδώ αναμένεται κάποια ουσιαστική αλλαγή, αν και ο επικείμενος στρατηγικός διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ απαιτεί σοβαρή επεξεργασία και ολοκληρωμένο σχέδιο από πλευράς μας αντί επιπόλαιων πυροτεχνημάτων, όπως αυτά που «εκτοξεύτηκαν» την περασμένη εβδομάδα από πλευράς του υπουργού άμυνας.
Από την άλλη, από τη στιγμή που στον απόηχο της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Αθήνα θεωρούνταν από ορισμένους ενεργούμενο της Ουάσιγκτον, υπάρχει πλέον το περιθώριο αυτή η εικόνα να ανατραπεί. Και ένα πεδίο που θα κριθεί κατά πόσον ο κύριος Κοτζιάς είχε υιοθετήσει μία ατζέντα που δεν απηχούσε απαραίτητα τις απόψεις του πρωθυπουργού, μα κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι ολοένα και στενότεροι δεσμοί με το Ισραήλ (η πολιτική του ΥΠΕΞ κρίνονταν ως ιδιαίτερα φιλοϊσραηλινή για τα γούστα της Κουμουνδούρου).
Εδώ, ίσως η πολιτική μας καταστεί πιο ισορροπημένη σε σχέση με το παλαιστιανιακό στοιχείο, αλλά και το Ιράν, αν και αυτό είναι αμφίβολο υπό το πρίσμα των ενδυναμωμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ (δεδομένων των σκληρών θέσεων του Λευκού Οίκου).
Σε σχέση με τη Ρωσία, οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης θα γίνουν υπό σαφώς ευνοϊκότερες προϋποθέσεις λόγω του ότι η αντιπαράθεση με τη Μόσχα είχε λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά, με τον πρώην υπουργό εξωτερικών στο επίκεντρο αυτής. Θα ήταν, πάντως, σώφρων, η επίσκεψη του κυρίου Καμμένου στα τέλη του μήνα να μεταφερθεί ώστε να μην προγηθεί αυτής του πρωθυπουργού.
Από εκεί και πέρα, ο κύριος Κοτζιάς είχε υιοθετήσει το δόγμα της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ως προς τούτο είχε επιδείξει μία αξιοπρόσεκτη κινητικότητα. Ενδεικτικά, είχε επιχειρήσει –όχι πάντα επιτυχώς- να διαμορφώσει πολυμερή σχήματα, είτε με τους βόρειους/βαλκάνιους γείτονες μας, είτε με σειρά κρατών μέσω της Διάσκεψης για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή αλλά και του Φόρουμ για τους αρχαίους πολιτισμούς. Λογικά, η εξωτερική πολιτική θα γίνει πιο στατική και συντηρητική σε σχέση με τα τελευταία 3 ½ χρόνια.
Επίσης, η αδιαμφισβήτητη συγκρότηση, το «εκτόπισμα» του κυρίου Κοτζιά και το ταμπεραμέντο του είχαν καταστήσει τη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αξιοσημείωτα προσωποπαγή και αυτοτελή. Ανάμεσα στα πλείστα παραδείγματα, κορυφαίο είναι η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρώην ΥΠΕΞ στον Ερντογάν για επίσκεψη στην Ελλάδα εν αγνοία του κυρίου Τσίπρα. Πλέον, με τον πολυάσχολο πρωθυπουργό (τυπικά;) στο τιμόνι του, παρέχεται η ευκαιρία η λειτουργία του υπουργείου εξωτερικών να καταστεί πιο θεσμική, αν και σύντομα θα διαπιστώσουμε κατά πόσο θα δημιουργηθεί ένα παράλληλος ή συμπληρωματικός μηχανισμός περί την εξωτερική πολιτική εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Εξίσου, η ιδιοσυγκρασία του πρώην υπουργού εξωτερικών και η στοχοποίησή του από την αντιπολίτευση (ήδη αρκετά πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών) δεν επέτρεπαν την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων. Μπορεί το πολωτικό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην αφήνει πολλά περιθώρια εξεύρεσης κοινών παρονομαστών, ωστόσο, ανοίγει υπό προϋποθέσεις μία πόρτα συνεννόησης, τουλάχιστον με την ελάσσονα αντιπολίτευση. Άλλωστε, ο παράγοντας Καμμένος δεν είναι τόσο κερδισμένος όσο φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση από την παραίτηση Κοτζιά, ώστε να επηρεάσει προς τούτο τις εξελίξεις.
Εν τέλει, θα διαπιστώσουμε τις επόμενες εβδομάδες αν η παραίτηση Κοτζιά αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο ρευστό πολιτικό σκηνικό, καθώς και πως θα κινηθεί ο τελευταίος, απελευθερωμένος πλέον από τις δεσμεύσεις του υπουργού. Θα δοθεί άραγε συνέχεια στην κόντρα με τον Πάνο Καμμένο, θα κινηθεί συγκρουσιακά απέναντι στον πρωθυπουργό (θεωρώντας εαυτόν ξένο σώμα μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο) ή θα συμβιβαστεί βρισκόμενος στα έδρανα της συμπολίτευσης; Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του κυρίου Κοτζιά και η εύλογη πίκρα του ίσως μας επιφυλάσσουν μεγαλύτερες εκπλήξεις από τη σημερινή”.

Ο Γερμανικός τύπος

Η παραίτηση Κοτζιά προκάλεσε ποικίλα σχόλια στον Γερμανικό τύπο. Το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται στην παραίτηση αλλά και το ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες πολιτικοί στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ: «Εξαιτίας αντιπαράθεσης αναφορικά με το όνομα «Μακεδονία» ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Φαίνεται πως ο ίδιος αισθανόταν ότι δεν είχε την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα.
Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών. Αυτό ανακοίνωσε το γραφείο του. Λίγο νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Αφορμή για την παραίτηση είναι προφανώς ένας διαπληκτισμός στο υπουργικό συμβούλιο για την ονομασία «Μακεδονία». Ο Κοτζιάς είχε σφοδρή λογομαχία με τον δεξιό, λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο αναφορικά με τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων που αφορά στη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα Μακεδονία.
Ο Κοτζιάς κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι υπονομεύει τη συμφωνία. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας. Ωστόσο ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος δεν δέχεται τη συμπεφωνημένη μετονομασία της Μακεδονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.
«Αλιεύει συστηματικά σε εθνικιστικά νερά και σε κάθε περίπτωση θέλει να αποτρέψει τη γειτονική χώρα από το να φέρει υπό οποιαδήποτε μορφή το όνομα Μακεδονία».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει: «Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών στη Αθήνα ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός είναι ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος με τους δέκα βουλευτές του μικρού δεξιού κόμματος ΑΝΕΛ εξασφαλίζει στον Τσίπρα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Για τον Τσίπρα δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτικός κυβερνητικός εταίρος».

Η Neue Zürcher Zeitung αναφέρει για το θέμα: «Στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη όσον αφορά την προτεινόμενη λύση της σύγκρουσης που κρατά εδώ και δεκαετίες για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Οι ρωγμές γίνονται όλο και βαθύτερες. Η διένεξη εντός της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον συμβιβασμό για το όνομα προκάλεσε το πρώτο επώνυμο θύμα. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Το μακεδονικό ζήτημα δίχασε ακόμη περισσότερο τους ούτως ή άλλως τόσο διαφορετικούς εταίρους. Παρ’ όλα αυτά είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν μέχρι τις επόμενες εκλογές του χρόνου τυχόν επεισόδια και να επιδείξουν ενότητα. Προκειμένου να συνδράμει στην επίτευξη λύσης για το ονοματολογικό, το οποίο κινδυνεύει και εξαιτίας του αποτυχημένου δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει στο εξής και το υπουργείο Εξωτερικών».
Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραιτήθηκε ξαφνικά την Τετάρτη. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο. Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Κοτζιά και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσωπεί τον δεξιό λαϊκιστικό εταίρο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».

Πηγή:   ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” Αθηνών , Deutsche Welle

Share this post