N. Κατσουρίδης: Έχει καταρρεύσει ο δικομματισμός

N. Κατσουρίδης: Έχει καταρρεύσει ο δικομματισμός

“Το κύριο μήνυμα που έστειλαν οι βουλευτικές εκλογές είναι ότι οι ψηφοφόροι αναμένουν από τα κόμματα συγκεκριμένες λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα, και όχι να εξαντλείται η συζήτηση στα θέματα της επικαιρότητας ή στο θέμα, το οποίο εξ αντικειμένου είναι το κύριο την περίοδο που διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές”.

Του Άγγελου Νικολάου

Τα πολιτικά μηνύματα της κάλπης που έστειλαν οι ψηφοφόροι ανέλυσε στον «Φιλελεύθερο» ο Νίκος Κατσουρίδης*. Το πρώτο μήνυμα είπε είναι της αποχής που ξεπέρασε το 34%, ποσοστό πρόσθεσε που αυξάνεται από εκλογές σε εκλογές. Χαρακτήρισε την αποχή ως μήνυμα απόρριψης του συνολικού τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Ο Νίκος Κατσουρίδης που έμαθε να μην μασάει τα λόγια του, αναφέρθηκε ως δεύτερο μήνυμα στο γεγονός ότι έχει κουραστεί σοβαρή μερίδα των ψηφοφόρων από τα πιο παραδοσιακά κόμματα, που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη, από τη στιγμή που λειτουργούν τόσα χρόνια. 

Αυτό το γεγονός, πρόσθεσε, όπως και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τουλάχιστον τις τελευταίες δυο δεκαετίες και στον τρόπο ζωής στην Κύπρο, αλλά και τα διάφορα φαινόμενα που απασχόλησαν τον τόπο ιδιαίτερα μέσα στην προεκλογική, που αυξήθηκαν, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση η οποία αντιμετωπίστηκε ως ένα βαθμό, εκείνη του ‘13 και επανήλθε μέσω της πανδημίας και η ίδια η πανδημία, δημιούργησαν νέα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα και ο ψηφοφόρος δεν πείστηκε ότι οι λύσεις που του προτείνουν τα παλιά κόμματα είναι ικανοποιητικές.

Εξαιτίας των πιο πάνω, είπε, οι ψηφοφόροι αναζήτησαν νέα σχήματα. Το φαινόμενο αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο επόμενο ουσιαστικό αποτέλεσμα των εκλογών, που είναι η αισθητή μείωση του κοινού ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων. «Έχει καταρρεύσει ο δικομματισμός. Μόλις υπερβαίνει το 50% ενώ στις βουλευτικές του 2001 είχαν μαζί 70%», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι η τάση που πήγαινε να δημιουργηθεί, να υπάρχουν τρεις πόλοι και που πριν μερικά χρόνια συγκέντρωναν 84%, σήμερα με βάση τα αποτελέσματα της Κυριακής συγκεντρώνουν 62% και οι τρεις μεγάλοι μαζί», ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως «μεγάλη ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό».

O ίδιος θεωρεί  εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός αυτό τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα επικοινωνιακής πολιτικής ή τακτικής ή προσώπων που τα κόμματα δεν κατόρθωσαν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους και πολύ περισσότερο δεν έπεισαν τις νέες γενιές. «Οι προτάσεις τους, ούτε πειστικές ήταν, αλλά ούτε και συζητήθηκαν αναλύθηκαν σωστά ώστε ο ψηφοφόρος να τις κρίνει», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις δημοκοπήσεις του τελευταίου μήνα και συγκεκριμένα στα ερωτήματα που αφορούν πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά θέματα, θα εντοπίσει ότι σχεδόν σε όλα τα κόμματα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια των ψηφοφόρων τους που υιοθετούν θέσεις αντίθετες με τις επίσημες θέσεις των κομμάτων. Άρα, είπε, έχει επέλθει και μια διαφοροποίηση στο ισοζυγίων των τάσεων όχι μόνο εκτός ή και μεταξύ των κομμάτων, αλλά και εντός των κομμάτων.

Κατά συνέπεια το κύριο μήνυμα που έστειλαν οι βουλευτικές εκλογές κατά τη γνώμη του κ. Κατσουρίδη, είναι ότι οι ψηφοφόροι αναμένουν από τα κόμματα συγκεκριμένες λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα, και όχι να εξαντλείται η συζήτηση στα θέματα της επικαιρότητας ή στο θέμα το οποίο εξ αντικειμένου είναι το κύριο την περίοδο που διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα δεν είχαν προτάσεις να πείσουν τον κόσμο, αλλά ούτε και φρόντισαν όπως οι προτάσεις τους να συζητηθούν. Για παράδειγμα, σημείωσε, δεν φρόντισαν να συζητηθεί μια θεματική συζήτηση για τα θέματα της παιδείας. Γινόταν για παράδειγμα ο χαμός για μερικές ημέρες για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας και μετά ξεχνιέται το θέμα. Πρόσθεσε ότι είχαμε προεκλογική και δεν φρόντισαν να γίνει ένας ωραίος διάλογος με προτάσεις και αντιπροτάσεις είτε για το θέμα της παιδείας, είτε για το περιβάλλον, είτε για την οικονομία. «Όλες οι συζητήσεις, 10 λεπτά μετά που ξεκινούσαν κατέληγαν στο θέμα της διαφθοράς», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τον τρόπο επικοινωνίας των κομμάτων. «Δηλαδή, υπήρξε και τοξικότητα, υπήρξε και ισοπέδωση, υπήρξαν χαρακτηρισμοί και επίθετα πρωτοφανή. Ακόμα και μετά το ‘74 οι χαρακτηρισμοί ήταν πολιτικοί, έστω και αν δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται κάποιοι από αυτούς. Τώρα ήταν προσωπικοί χαρακτηρισμοί».

Επίσης, είπε, κλείστηκαν πολύ στον εαυτό τους τα κόμματα. Τους απασχολούν σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με το παρελθόν τα εσωτερικά τους, ο τρόπος λειτουργίας τους, ο τρόπος να επιλεγούν για τη μία ή την άλλη εργασία. Ο χρόνος που διαθέτουν για να ασχοληθούν με θέματα που η κοινωνία θεωρεί σημαντικά δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε. «Δεν μπορεί να θέλει το πολιτικό σύστημα να καθορίζει την ημερήσια διάταξη των ζητημάτων, αγνοώντας αρκετές φορές τι ζητούν οι πολίτες μέσα από διάφορες δραστηριότητές τους». 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, αυτό που αλλοιώνει την πορεία της ψηφοφορίας, τις κατευθύνσεις του κόσμου την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και προκαλεί ανατροπές στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είναι το γεγονός ότι επιμένουν ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και σχηματισμοί να εμπλέκουν συνήθως προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας, τη διαδικασία των βουλευτικών με τη διαδικασία των προεδρικών. Όταν το μετατρέπεις σε θέμα, τότε οδηγείς σοβαρή μερίδα των ψηφοφόρων να ψηφίζει κόμμα, αλλά με κριτήριο και το μυαλό στραμμένο στις προεδρικές. 

Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην μέλος του Π.Γ. της Γραμματείας και της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ/  Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post