Ν. Δένδιας: “Δεν ήξερα ότι θα υπέγραφα”

Ν. Δένδιας: “Δεν ήξερα ότι θα υπέγραφα”

«Δεν ήξερα ότι θα υπέγραφα», φεύγοντας από την Αθήνα για το Κάϊρο, αποκάλυψε 0   υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος , Νίκος Δένδιας, αναφορικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, αποκάλυψε ότι έγινε   τηλεφώνημα από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ  Πομπέο προς τον Αιγύπτιο ομόλογο του κ. Σούκρι την ώρα των υπογραφών.

Σε συνέντευξή  στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» δήλωσε ότι τόσο η συμφωνία με την Αύγυπτο , όσο και η συμφωνία με την Ιταλία θα έρθουν σύντομα προς κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων. 

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η χθεσινή υπογραφή ήταν η κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας και μεγάλης προεργασίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρως έντονη, καθώς μόνο την προηγούμενη ημέρα υπήρξαν τέσσερις μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες.

Σημείωσε πως επελέγη η τμηματική οριοθέτηση, “διότι σε αυτή τη συγκυρία αυτό εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον”, ενώ τόνισε πως έτσι άλλωστε την αντιμετώπισε και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και στην πραγματικότητα σχεδόν το σύνολο των κομμάτων.

“Η μερική οριοθέτηση δεν αφήνει έξω κάτι, αλλά επιλύει ένα πρόβλημα σε μια περιοχή και συνεχίζεται η συζήτηση για να ολοκληρωθεί στο μέλλον”, σημείωσε. “Έχουμε αφήσει όλα τα στοιχεία τα οποία μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι το εξαιρετικό παράδειγμα που δώσαμε, τόσο με την Ιταλία, όσο και με την Αίγυπτο, μπορούμε να το συνεχίσουμε και στα ανατολικά μας και στα δυτικά μας”, είπε και εξήγησε: 

“Έχει ένα σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και επίσης πρόβλεψη για άλλες χώρες όπως την Κύπρο και αν κάποια στιγμή το επιθυμεί-δε το βλέπω βέβαια να είναι πολύ κοντινό, ιδίως αν κρίνω από τις αντιδράσεις τους- με την Τουρκία”.

Ανέφερε πως ο φάκελος με τα έγγραφα θα σταλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ επί του τρόπου διαπραγμάτευσης αυτής της συμφωνίας υπήρξε και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Είναι μια συμφωνία, δίκαιη, νόμιμη και αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει με τον πιο προφανή τρόπο στη διεθνή κοινότητα πόσο παράνομη, εξωπραγματική, εκτός διεθνούς δικαίου, εκτός δικαίου της θάλασσας ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο”, επεσήμανε και πρόσθεσε:

“Είναι δύσκολο να αντιπαραβάλεις μια νόμιμη, υπαρκτή, πραγματική, σοβαρή συμφωνία με ένα ανύπαρκτο νομικό κατασκεύασμα το οποίο δημιουργήθηκε υπό το κράτος πίεσης απέναντι στη διοίκηση της Τρίπολης από την Τουρκία. Μπορεί η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που έχει με την Τρίπολη είναι πραγματική συμφωνία, αλλά αυτό δεν αντέχει σε καμιά κριτική, δεν υπάρχει καμιά χώρα και καμιά αρχή του διεθνούς δικαίου, η οποία υποστηρίζει αυτό το οποίο η Τουρκία λέει. Η Τουρκία εδώ είναι η απόλυτη μειοψηφία του ενός”.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα ευθέως έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να υπερασπίσει τις θέσεις της σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο, όπως το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ενώ επεσήμανε πως “εάν η Τουρκία επιθυμεί υπό τους ίδιους όρους που έγινε αυτή η συμφωνία να συζητήσει μαζί μας, πολύ ευχαρίστως”.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία για το μοναδικό υπαρκτό θέμα που είναι η υφαλοκρηπίδα και πάνω από την υφαλοκρηπίδα οι θαλάσσιες ζώνες”, ανέφερε. 

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως “ενώ υπήρχε μια αρχική κατανόηση μεταξύ μας για έναρξη διερευνητικών, η Τουρκία απεσύρθη από αυτή την κατανόηση”. Επίσης, πρόσθεσε πως “θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”.

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έχει βρει σχετική προεργασία στο υπουργείο και είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει.

 

Share this post