Ν. Δένδιας: Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός

Ν. Δένδιας: Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εξηγεί , γιατί έκανε καταρχήν δεκτή την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση των δύο στην ‘Αγκυρα στις 14 Απριλίου.

“Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο, αντιθέτως, έχει ταχθεί πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση θεμελιωδών αρχών, όπως είναι το Διεθνές Δίκαιο”, υπογραμμίζει ο υπουργός Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα Νέα” των Αθηνών , στην οποία αναλύει τους λόγους ,για τους οποίους έκανε καταρχήν δεκτή την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση των δύο στην ‘Αγκυρα στις 14 Απριλίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Δένδιας, η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις, τις οποίες υποστηρίζει και προσθέτει: “Θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις”.

Ο υπουργός Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί “εφόσον επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες”. Η προαναγγελία της έγινε προκειμένου “να υπάρχει διαφάνεια ως προς τις προθέσεις”, ενώ “η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε, τη στιγμή που τουρκική αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Αθήνα, είχε τον δικό της συμβολισμό”.

Επισημαίνει ακόμη ότι “το κλίμα έχει βελτιωθεί, έστω και μερικώς, ούτως ώστε να επιτρέψει την επανάληψη των επαφών υψηλού επιπέδου”, όμως ξεκαθαρίζει “ότι εάν επαναληφθούν οι προκλήσεις, το κλίμα αυτό μπορεί να ανατραπεί”.

Αναφερόμενος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι αυτό “δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος για αυτές τις σχέσεις. Το ζήτημα της Τουρκίας θα παραμείνει στο τραπέζι”.

“Το επίπεδο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας εξαρτάται από την τουρκική στάση”, σημειώνει και προσθέτει πως η Ελλάδα αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση που θα υποβάλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ υπενθυμίζει πως οι αποφάσεις εντός της ΕΕ λαμβάνονται με ομοφωνία.

“Η πάγια θέση μας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχει μια διττή προσέγγιση προς την Τουρκία: Με θετική ατζέντα, αλλά και με προτάσεις για συγκεκριμένες συνέπειες εις βάρος της, ανάλογα με τη συμπεριφορά της”.

Από την άλλη, υπογραμμίζει πως παράλληλα με τη θετική ατζέντα, η ΕΕ “οφείλει να καταστήσει σαφές ότι η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή επιτήρηση και ότι στην περίπτωση διολίσθησης σε παραβατικές πράξεις θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα”.

Η προοπτική λήψης μέτρων θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά τον Μάρτιο. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, δεν δίνουμε «άφεση αμαρτιών» στην Τουρκία, τονίζει ο κ. Δένδιας.

*Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Συνέντευξη Νίκου Δένδια by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post