Ν. Αναστασιάδης: Να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη, τις αρχές και τις αξίες του Μ. Τόκα

Ν. Αναστασιάδης: Να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη, τις αρχές και τις αξίες του Μ. Τόκα

Χαιρετισμός του Προέδρου  Αναστασιάδη
στη συναυλία για τον Μάριο Τόκα
Κηποθέατρο Λεμεσού, Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά αλλά και συγκίνηση που παρευρίσκομαι για άλλη μία χρονιά μαζί σας σε αυτό το ξεχωριστό μουσικό ταξίδι, αφιερωμένο στην αξιομνημόνευτη μορφή του δικού μας Μάριου Τόκα.

Ένα μουσικό ταξίδι με τις δικές του αγαπημένες μελωδίες αλλά και τις ξεχωριστές ερμηνείες σημαντικών συνθετών και καλλιτεχνών και στιχουργών που συνέβαλαν σημαντικά ώστε ο Μάριος μελοποιώντας τους στίχους να χαρίσει σε ολόκληρο τον Ελληνισμό τις μελωδίες που τραγουδούν και θα τραγουδούν πολλές γενιές.

Ένα ταξίδι, μέσω του οποίου θα αναβιώσουμε μνήμες και εικόνες της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και τη μεγάλη και ανεκτίμητης αξίας πρόσφορά του Μάριου στον πολιτισμό του τόπου μας.

Αναντίλεκτα, το παραδειγματικό ήθος και η σεμνότητα του Μάριου Τόκα, η καταξιωμένη του πορεία ως σπουδαίου συνθέτη, αλλά και η τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω του, αποτελεί σημείο αναφοράς, έμπνευσης και δύναμης για κάθε γενιά.

Προπάντων, όμως, η μουσική αυτή κληρονομιά διαποτισμένη σε μεγάλο της μέρος από τον πόθο της ελευθερίας, συνιστά για τον καθένα από εμάς υπενθύμιση και παρακαταθήκη του αγώνα του Μάριου Τόκα ως γνήσιου και ευαίσθητου πατριώτη για την επανένωση του νησιού μας.

Ο Μάριος Τόκας, ένθερμος υπερασπιστής των εθνικών δικαίων του λαού μας, φανερά επηρεασμένος από την κυπριακή τραγωδία, αλλά και την επιδίωξη της ειρηνικής συμβίωσης στη δοκιμασμένη μας πατρίδα, ταυτίζοντας μέσω του δημιουργικού του ταλέντου την ελπίδα για τον τόπο μας καλλιέργησε την ελπίδα για τον τόπο μας, ενότητα, την πίστη, τον αγώνα, τη φιλία, την αγάπη.

Είναι ηθική υποχρέωση και καθήκον μας, καθήκον απέναντι στον τόπο και τις μέλλουσες γενεές να διαφυλάξουμε, να αξιοποιήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη, τις αρχές και τις αξίες του Μάριου Τόκα, το μουσικό του έργο, τον πολιτιστικό αυτό θησαυρό, αλλά και τη φορτισμένη με αγάπη λαχτάρα του να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης σ’ αυτή την πολύπαθη πατρίδα.

Αυτό είναι, άλλωστε, το όραμα της διάδοσης και περαιτέρω ανάδειξης του έργου του ως μέσου πνευματικής καλλιέργειας των νέων μας που υπηρετούν οι ποικίλες στοχευμένες δράσεις, με επίκεντρο τη δημιουργία του Μάριου Τόκα που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας, ιδιαιτέρως μέσα από το θεσμό των Μουσικών Σχολείων.

Το κατάμεστο απόψε Κηποθέατρο Λε.μεσού «Μάριος Τόκας», πέραν της φανερής αγάπης και εκτίμησης στην προσφορά του στην πατρίδα και τον πολιτισμό, δεν αποτελεί παρά απτή επιβεβαίωση ότι ο Μάριος Τόκας διατηρεί και θα διατηρεί αναλλοίωτο το αποτύπωμα του στις καρδιές μας.
Σε ευχαριστούμε Νίκο και Σκεύη που κάθε χρόνο μάς δίδεται αυτή την εξαίρετη ευκαιρία.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post