«Μύλος» γύρω από το θέμα συνάντησης Οζερσάϊ με την ΕΝΙ.

«Μύλος» γύρω από το θέμα συνάντησης Οζερσάϊ με την ΕΝΙ.

Το τουρκικό πρακτορείο  “NΤΟΓΑΝ”λέει ότι συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρό της, ενώ η εταιρεία, χωρίς να εκδώσει ανακοίνωση, λέει ότι δεν υπήρξε συνάντηση με στελέχη της

Παρόλο, που η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, δεν έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ότι η εταιρεία ενημέρωσε την κυπριακή πρεσβεία στην Ρώμη πως δεν έγινε – όπως είχε μεταδώσει το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν» – συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα, του «υπουργού  εξωτερικών της ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ»), Κουτρέτ Οζερσάϊ, με τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, «ούτε με άλλα στελέχη της εταιρείας».

Εξάλλου, εκπρόσωπος της εταιρείας, κληθείς επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες, ανέφερε πως «δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο».

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντογάν και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, μετέδωσαν νωρίτερα πως ο Οζερσάϊ είχε μυστικές επαφές με την ηγεσία της ΕΝΙ, «η οποία τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει άλλο βήμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, και πως η εταιρεία θέλει να επιλέξει το δρόμο του συμβιβασμού». Η συνάντηση φέρεται να έγινε χθες, ημέρα κατά την οποία η ‘Αγκυρα ανανέωσε την παράνομη Navtex μέχρι τις 10 Μαρτίου. Η Τουρκία με τις ενέργειες της, δεν επιτρέπει εδώ και 13 μέρες στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» να κινηθεί από το τεμάχιο 6 στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για ερευνητική γεώτρηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, η ΕΝΙ είχε αρχικά ζητήσει συνάντηση με την ‘Αγκυρα, η οποία την παρέπεμψε στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Ακολούθησε πρόσκληση προς τον Οζερσάϊ, ο οποίος μετέβη στην Ρώμη την Δευτέρα και φέρεται να είχε συναντήσεις την Τρίτη

Νεώτερο τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ – βράδυ Τετάρτης-από την ανταποκρίτριά του στην Κωνσταντινούπολη, ‘Αννα Ανδρέου, αναφέρει ότι το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ντογάν» μετέδωσε απόψε ότι ο Οζερσάϊ συναντήθηκε τελικά με τον αντιπρόεδρο της ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, πρώην υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, και όχι με τον εκτελεστικό πρόεδρο , Κλαούντιο Ντεσκάλτσι.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, που επικαλείται το τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου, ο Κουντρέτ Οζερσάι είχε μυστικές επαφές με τον Λάπο Πιστέλι στην Ιταλία, και φέρεται να πήρε διαβεβαιώσεις από την ΕΝΙ, ότι «δεν θα γίνει βήμα αν δεν υπάρξει διπλωματική λύση στο νησί» και πως η ιταλική εταιρεία «θέλει να επιλέξει τον δρόμο του συμβιβασμού».

Ο ίδιος ο Οζερσάϊ, μιλώντας  στον ανταποκριτή της εφημερίδας «Καθημερινή» Κύπρου στην Κωνσταντινούπολη, Νίκο Στέλγια, επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε επαφές με διεθνείς παράγοντες για το ζήτημα της ΑΟΖ, ωστόσο απέφυγε να κατονομάσει εταιρία και χώρα.

Τι λέει επί του θέματος ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης; Αν Αληθεύουν οι πληροφορίες , τότε είναι πολιτικά εκτεθειμένος και πρέπει να απαντήσει , αν  ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΝΙ για την συμπεριφορά και τις ενέργειες της “πίσω από την πλάτη” της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επί πλέον , νοουμένου ότι ισχύουν τα όσα μετέδωσε το Τουρκικό Πρακτορείο , τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς την ΕΝΙ. 

Ανεξαρτήτως αυτών, η κυβέρνηση και ο κ. Λακκοτρύπης πρέπει να εξηγήσουν την επιμονή για γεώτρηση στο τεμάχιο 3. 

Στο μεταξύ, για το φυσικό αέριο και για το Κυπριακό ενημέρωσε  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.
Σε δηλώσεις, μετά τις συναντήσεις, ο κ. Ακιντζί εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά της ελληνοκυπριακής πλευράς για το φυσικό αέριο. «Οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα της απροθυμίας της στο να διαμοιραστεί τον φυσικό πλούτο της νήσου», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά δυστυχώς οι εκκλήσεις μας δεν εισακούστηκαν».
Για το Κυπριακό ανέφερε ότι θα γίνει βολιδοσκόπηση από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακής πλευράς ο κ. Ακιντζί δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, αρνητικός να συμμετάσχει σε δείπνο με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ για τις «τουρκικές προκλήσεις» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των εργασιών του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τη μορφή γεύματος εργασίας, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Επίσης, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και ανάμεσα σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Η πρέσβειρα τον ΗΠΑ στην Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, μετά την  συνάντηση της με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε «Συζητήσαμε τα άμεσα ζητήματα και θα δούμε τι θα γίνει». Αυτή ήταν η απάντηση της στην ερώτηση, αν υπάρχει προβληματισμός ενόψει της έλευσης, την ερχόμενη βδομάδα, ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕΧΧΟΝ Mobil στην ΑΟΖ. Η γεώτρηση της εταιρείας είναι προγραμματισμένη στο τεμάχιο 10 για τον προσεχή Οκτώβριο.
Η κ. Ντόχερτι είπε ότι μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».
Οι ΗΠΑ, όπως είπε η κ. Ντόχερτι, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και ο υπουργός Εξωτερικών των , Ρεξ Τίλερσον, έθεσε το θέμα στους Τούρκους κατά την επίσκεψή του στη χώρα.
Επίσης, εξέφρασε την ευχή σύντομα το ζήτημα να επιλυθεί και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη Αναστασιάδη-πολιτικών αρχηγών, τόνισε: «Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία (σ.σ.: ΕΝΙ). Κάντε υπομονή».
Σε ερώτηση, αν έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης απάντησε: «Όχι δεν έχει λήξει τίποτα, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Μένω ως εδώ».
Οι  αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι οποίοι (21.2.2018)  είχαν σύσκεψη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη , δεν έκαναν δηλώσεις και παρέπεμψαν στην κοινή ανακοίνωση, που θα ακολουθούσε. Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Ομόφωνα το Συμβούλιο Αρχηγών καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών της σχεδιασμών». Επίσης , αναφέρεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από κ. Αναστασιάδη για τις «παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης για τις μέχρι σήμερα ενέργειες, αλλά και τις περαιτέρω προθέσεις της κυβέρνησης για διαχείριση της διαμορφωθείσας κατάστασης πραγμάτων». Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προστίθεται, εξέφρασαν τις απόψεις τους και τοποθετήθηκαν συγκεκριμένα τόσο για τη διαμορφωθείσα κατάσταση όσο και για τις ενέργειες, στις οποίες θεωρούν ότι θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα κόμματα «διατηρούν τις απόψεις τους σε σχέση με τον τρόπο και τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
Πριν αρχίσει η κοινή σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «σε σχέση με το ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να υφίσταται η σύγκλιση, που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ», η οποία προνοεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη) ως αυτές ορίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο». Η σύγκλιση αυτή, σημειώνει, «επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων και ουδέποτε αμφισβητήθηκε από την τουρκική πλευρά».
Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης , η κυβέρνηση έχει προβεί σε ένα σημαντικό βήμα, «που αποδεικνύει με απτό τρόπο τη δέσμευσή της στην αρχή ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού ανήκει στο Κράτος και σε όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι στόχος μας είναι η πλήρης αξιοποίηση της προοπτικής, που διαφαίνεται ότι υπάρχει στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το σύνολο του Κυπριακού λαού».

Προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτει, η κυβέρνηση έχει προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη σύσταση κρατικού ταμείου για τη διαχείριση των όποιων μελλοντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα υφιστάμενων και μελλοντικών γενεών όλων των Κυπρίων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, όπως επίσης διεθνώς αναγνωρισμένων αρχών και βέλτιστων πρακτικών.

Συνεπώς, τονίζει ο κ. Αναστασιάδης, το περιεχόμενο των δηλώσεων και η ρητορική που αναπτύσσεται από πλευράς Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων «ούτε δικαιολογείται, ούτε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, και ούτε εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κυπριακού λαού».
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαιώνει, «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχισθούν κανονικά».
Ο Νίκος Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να ανταποκριθούν άμεσα στην θέση του για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «νοουμένου ότι θα προηγηθεί ο τερματισμός της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post