Μπουρλά: Φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας

Μπουρλά: Φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας

Έφτασε σήμερα στην Ελλάδα η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech

«Μπορεί να πάρει κάποιο καιρό, αλλά αυτή τη στιγμή οι λύσεις που έχουμε στα χέρια μας είναι τόσο αποτελεσματικές που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουμε στο τέλος» της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά.

Μιλώντας από τα γραφεία της εταιρείας στο Κονέκτικατ, ο Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε την ελπίδα σε επιστροφή στην κανονικότητα αρκετά σύντομα, απευθύνοντας παράλληλα την παράκληση πως μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, «φοράτε τις μάσκες, τηρείτε τις οδηγίες που σας δίνουν οι υγειονομικές αρχές». «Είμαστε στο τελευταίο στάδιο, θα ήτανε κρίμα κάποιοι να υποστούν περιπέτειες υγείας και να χάσουν ανθρώπους επειδή δεν πρόσεξαν τις τελευταίες μέρες» επισήμανε περαιτέρω.

Ερωτηθείς πόσες δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες για την Ελλάδα, απάντησε πως αναλογούν στη χώρα μας περίπου 2 εκατομμύρια, από τις 200 εκατ. που θα διατεθούν συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη του ιού, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε πως για να καταλάβουμε πόσο επικίνδυνη είναι, θα πρέπει να περάσει λίγος χρόνος και δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά και σε αυτό το στέλεχος». Ωστόσο, προσέθεσε πως δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα και σημείωσε ότι θα έχουμε οριστικά στοιχεία αν τα εμβόλια είναι το ίδιο ή περισσότερο αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος σε περίπου δύο εβδομάδες. «Σε περίπου δυο εβδομάδες θα έχουμε αρκετά στοιχεία από την ολοκλήρωση των πειραμάτων που κάνουμε αυτή τη στιγμή για να δούμε εάν είναι το ίδιο αποτελεσματικό, ή περισσότερο, ή λιγότερο, το εμβόλιο μας κατά αυτού του νέου ιού» συμπλήρωσε.

 

Περαιτέρω, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε περήφανος για την καταγωγή του από τη Θεσσαλονίκη. «Είναι η πατρίδα μου, είναι το μέρος που έχω όλους τους καλούς μου φίλους. Οι καλοί μου φίλοι είναι από τα χρόνια του λυκείου, είναι το μέρος που έχω τους συγγενείς μου, την αδερφή μου, τα ανίψια μου. Είναι η πόλη που αγαπώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, του ψηφιακού ερευνητικού κέντρου, είπε πως είναι πολύ σημαντική για την εταιρεία και προσέθεσε: «Η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε όχι γιατί θέλουμε να κάνουμε το χατίρι κάποιου. Αλλά διότι πιστεύουμε ότι με το σπαθί της θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ απαιτητικές, στις πολύ μεγάλες απαιτήσεις που έχουμε από έναν τέτοιο κόμβο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δεύτερη επένδυση της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στη δημιουργία ενός κέντρου παροχής υπηρεσιών ενδοεταιρικά, υπηρεσιών για την Pfizer που θα δίνονται από τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο. Όπως ανέφερε, το δεύτερο κέντρο θα απασχολήσει τουλάχιστον 350 άτομα.
Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια

Έφτασε σήμερα στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech και αναμένεται πλέον να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί. Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  πρώτοι θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας και όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές.

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι να μας παραδοθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Share this post