Μπορέλ: ” ΗΑγκυρα διευρύνει το χάσμα, που την χωρίζει από την Ε.Ε.”

Μπορέλ: ” ΗΑγκυρα διευρύνει το χάσμα, που την χωρίζει από την Ε.Ε.”

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου όπου αναμένονται αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έστειλε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ σημείωσε  πως «ο χρόνος τελειώνει, πλησιάζουμε σε ένα σημείο-ορόσημο» στη σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας. Συμπλήρωσε δε πως η συμπεριφορά της Αγκυρας «διευρύνει το χάσμα» που την χωρίζει από την Ένωση.

«Για να επιστρέψουμε στην θετική ατζέντα, όπως ευχόμαστε, θα απαιτήσουμε θεμελιώδη αλλαγή της τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας» σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δώσει «τις κρίσιμες κατευθύνσεις τον επόμενο μήνα».

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ αρνητικά γεγονότα» αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια, ενώ εξέφρασε εκ νέου «την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι κοινή διαπίστωση κατά τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν ότι με τη συμπεριφορά της η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε από την ΕΕ, εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , κατά τη σύνοδο τονίστηκε επίσης το απαράδεκτο και παράνομο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αμμόχωστο και πως αυτή συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση τρεχουσών υποθέσεων με αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας και η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι δημόσιες αναφορές του σε άλλη μορφή λύσης στο Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και της Ελλάδα. Αναφορές με κριτική προσέγγιση προς την Τουρκία έγιναν σε σχέση με αριθμό θεματικών που ήταν στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου που αφορούν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό και την Αμμόχωστο, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διατλαντικές σχέσεις, τις εξελίξεις στο Νακόρνο Καραμπάχ και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος Γαλλίας και Αυστρίας.

Σχετικές αναφορές έγιναν στις παρεμβάσεις σημαντικού αριθμού Υπουργών και κατά τη συζήτηση επισημάνθηκε πως η ΕΕ πρότεινε δυο οδούς για τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, μια θετική, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μια που οδηγεί στην υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων από πλευράς της ΕΕ στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει να συμπεριφέρεται προκλητικά, με τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα και πλήττει τα συμφέροντα των κρατών μελών αλλά και της ίδιας της Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνέλθει τον Δεκέμβριο θα συζητήσει τις εξελίξεις και θα λάβει αποφάσεις με βάση τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, οι πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι κατά τη συζήτηση επαναβεβαιώθηκε από όλους η προσήλωση της ΕΕ στη συμφωνημένη βάση λύσης, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ τονίστηκε το απαράδεκτο και παράνομο της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο και πως αυτή συνιστά ξεκάθαρη πρόκληση.

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.  «Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα σε Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο», αναφέρει ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Τwitter.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, πριν τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ,. αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής οι κυρώσεις θα βρίσκονται στο τραπέζι.

«Ως Προεδρία ΕΕ, και λόγω της ιδιαίτερης μας σχέσης με την Τουρκία, έχουμε προβεί, τους τελευταίους μήνες, σε έντονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στην ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπήρξε κάποια αισιοδοξία, με τις απευθείας επαφές των περασμένων μηνών, ταυτόχρονα όμως υπήρξαν και νέες προκλήσεις, όπως αυτή (σσ αναφορικά με την επιστροφή του Όρουτς Ρέις στο Αιγαίο), καθώς και πιο πρόσφατα, η επίσκεψη Ερντογάν στην ‘βόρεια Κύπρο’. Εξαρτάται από την Τουρκία- εάν δεν υπάρξουν θετικά βήματα μέχρι τον Δεκέμβριο-, τότε θα έχουμε μια δύσκολη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Τουρκία έχει πολλές επιλογές προκειμένου να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο», σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση κατά πόσο η «δύσκολη συζήτηση» συνεπάγεται κυρώσεις, ο Χάικο Μαας ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες ορισμένα κράτη μέλη έθεσαν αυτό το ζήτημα στο τραπέζι.

«Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης μέχρι τότε, ναι, οι κυρώσεις θα είναι στο τραπέζι», σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών.

Share this post