Μπεν Γουάλας: “Να κάνουμε την Ουκρανία ικανή για αντεπίθεση”

Μπεν Γουάλας: “Να κάνουμε την Ουκρανία ικανή για αντεπίθεση”

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, θεωρεί ότι είναι καιρός να χτυπηθεί εις βάθος η Ρωσία, όχι απαραιτήτως με Typhoons και F-16, αλλά με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι HIMARS. Χαρακτήρισε τον Πούτιν αδιάφορο για τη σφαγή 188.000 στρατιωτών του . Είναι ο ευρωπαίος υπουργός Άμυνας που έχει δώσει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Ο Γουάλας είναι ο δημοφιλέστερος των Τόρις και φημολογείται ότι θα γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Είναι ο άνθρωπος που μετέφερε το φέρετρο της Λαίδης Νταϊάνα από το Παρίσι στο Λονδίνο και συνόδευσε το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στο Γουέστμινστερ Χολ»: έτσι συνέστησε στο κοινό της η Repubblica τον βρετανό υπουργό Αμυνας , με τον οποίο συνομίλησε εφ’ όλης της ύλης του Ουκρανικού.

Ο Γουάλας, πρώην στρατιωτικός, είπε ότι η Βρετανία ενδιαφέρεται μεν να πουλήσει πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, αλλά η πώληση δεν θα γίνει τώρα. Μίλησε για «μακροπρόθεσμο εξοπλισμό» της Ουκρανίας, δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Το τεχνικό, ας πούμε, επιχείρημά του για τη μη άμεση αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο αφορούσε τη φύση των Typhoons, «τα οποία είναι αεροσκάφη αναχαίτισης, ενώ η Ουκρανία αυτή τη στιγμή χρειάζεται υποστήριξη στο πεδίο». Ο Γουάλας παραδέχθηκε, πάντως, ότι οι Βρετανοί έχουν καταστρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων. Λονδίνο: Τριάντα τεθωρακισμένα έχασαν οι Ρώσοι στο Βουχλεντάρ.   

Προοπτική νίκης των Ουκρανών ο Γουάλας βλέπει υπό προϋποθέσεις, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή  της συνεχούς αποστολής Δυτικών όπλων στο Κίεβο και της μεγάλης προθυμίας των Ανατολικοευρωπαίων. «Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο μόνο με συνδυασμένες κινήσεις». Η βασικότερη από αυτές είναι τα «εις βάθος πλήγματα στον εχθρό, κάτι που μπορεί να γίνει χωρίς Typhoons ή F-16, αλλά με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως οι HIMARS και υποστήριξη του στρατού από drones». Δηλαδή, ο Γουάλας υποστηρίζει τα πλήγματα εντός του ρωσικού εδάφους, ακόμη και «με τανκς που παρέχουν η Πολωνία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία».

Πυραυλοί HIMARS

Ο Γουάλας απέφυγε να προσδιορίσει τη λήξη του πολέμου, αποδίδοντας την ασάφεια περί του ζητήματος στον Πούτιν: «Δεν ενδιαφέρεται για τους συμπατριώτες του που σκοτώθηκαν στη μάχη. Εχει ήδη χάσει 188.000 στρατιώτες και χιλιάδες μισθοφόρους της Βάγκνερ. Θα τον πειράξει να θυσιάσει άλλους 100.000 στρατιώτες; Επομένως, είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Σε έναν κανονικό κόσμο, απώλειες άνω των 180.000 στρατιωτών θα σταματούσαν τα πάντα σε οποιαδήποτε χώρα. Αλλά με τον Πούτιν δεν βρισκόμαστε σε έναν κανονικό κόσμο. Πρέπει, λοιπόν, το διεθνές μέτωπο να είναι ισχυρό και ενωμένο. Ο Πούτιν φοβάται την ενότητά μας».

Εξειδικεύοντας τις απώλειες των Ρώσων, ο Γουάλας είπε ότι στα ουκρανικά μέτωπα ξεκληρίστηκαν οι μονάδες του Καλίνινγκραντ και του Μουρμάνσκ και ότι άλλες ρωσικές μονάδες, «που εστάλησαν ακόμη και από το Βλαδιβοστόκ» στην Ουκρανία, «έχουν χάσει το 80% των ανδρών τους». Ο Βρετανός δήλωσε ότι «πλέον δεν υπάρχει ζωή στον αρκτικό κύκλο», πλην όμως «του Πούτιν δεν του καίγεται καρφάκι». Απέκλεισε πάντως την περίπτωση της πυρηνικής κλιμάκωσης. Συμπλήρωσε ότι «τώρα είναι η ευκαιρία να καταστήσουμε την Ουκρανία ικανή να επιτεθεί και να ανακτήσει έδαφος», διαφορετικά «ο πόλεμος θα ‘‘παγώσει’’ και η Μόσχα θα επωφεληθεί και θα ανασυντάξει τις δυνάμεις της». Ο Γουάλας είπε επίσης ότι η Βρετανία είναι αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αν και η Γαλλία και η Γερμανία είναι πιο επιφυλακτικές.

Πηγή: Protagon.gr

Share this post