Μπάιντεν: “Θα κερδίσουμε την κούρσα”
ΟAΣΕ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί Τραμπ για εκλογική απάτη
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ( ώρα Κύπρου) ότι θα κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεγαλώνει στις αμφίρροπες Πολιτείες.“ Οι αριθμοί μάς λένε (…) και είναι μια αρκετά πειστική ιστορία: θα κερδίσουμε την κούρσα”, τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η υποψήφιά του για την αντιπροεδρία Κάμαλα Χάρις και ο ίδιος ήδη συναντώνται με ειδικούς για να προετοιμαστούν για τον Λευκό Οίκο.
“ Έχει έρθει η ώρα να συσπειρωθούμε” για να “ ξεπεράσουμε την οργή”, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για να γιορτάσει τη νίκη του, όμως άλλαξε προσέγγιση καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής σε κάποιες αμφίρροπες πολιτείες.
Ωστόσο, το προβάδισμα του Μπάιντεν διευρύνεται έναντι του Τραμπ σε τέσσερις πολιτείες που θα είναι καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα: την Πενσιλβάνια, την Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Εξάλλου σε αριθμό ψήφων σε εθνικό επίπεδο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών βρίσκεται μπροστά από τον αντίπαλό του κατά 4,1 εκατομμύρια, σε σύνολο 147 εκατομμυρίων ψήφων, ένας αριθμός ρεκόρ.
“ Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει”, υπογράμμισε ο ίδιος. Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό. “ Κατέστησαν σαφές ότι θέλουν η χώρα να συσπειρωθεί, όχι να συνεχίσει να διχάζεται”, εκτίμησε.
Αν ο Μπάιντεν κερδίσει τους 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, θα συγκεντρώσει περισσότερους από τους 270 που χρειάζεται για να κερδίσει την προεδρία. Το ίδιο θα συμβεί κι αν ο Μπάιντεν κερδίσει σε δύο από τις τρεις άλλες πολιτείες (Τζόρτζια, Αριζόνα και Νεβάδα), όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση.
Ο Τραμπ εξακολουθεί να δηλώνει, χωρίς να δίνει στοιχεία για αυτό, ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές, ενώ Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν 60 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τις δικαστικές προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων. Ωστόσο κάποια μέλη του κόμματος χαρακτήρισαν τις νομικές αυτές προσπάθειες ανοργάνωτες, ενώ μέχρι στιγμής καμία προσφυγή δεν έχει γίνει δεκτή από τα δικαστήρια.
Οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί νοθείας και απάτης στην εκλογική διαδικασία με στόχο την στήριξη Μπάιντεν είναι αβάσιμοι ελλείψει στοιχείων, σύμφωνα με διεθνή αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) . Η προσπάθεια του Ντ. Τραμπ να αμφισβητήσει την αξιοπιστία και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας σε κρίσιμες πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν ή η Πενσυλβάνια κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, εκτιμούν ανεξάρτητοι αναλυτές. Σύμφωνα πάντως με τη διεθνή αποστολή εκλογικών παρατηρητών του OAΣΕ δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για νοθεία στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Η αποστολή του ΟΑΣΕ, αναφέρει η Deutsche Welle χαρακτήρισε την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας «ανταγωνιστική και με καλή διαχείριση» παρά τις «διοικητικές προκλήσεις» εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι οι επίμαχες δηλώσεις Τραμπ για ελλείμματα στο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν αβάσιμες και συνέβαλαν στη διάβρωση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία. Σύμφωνα μάλιστα με την προκαταρκτική έκθεση της αποστολής ο πρόεδρος Τραμπ «έδωσε την εντύπωση ότι αρνείται να αποδεχθεί μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».
Η πρέσβης Ούρσουλα Γκατσέκ, μία εκ των εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ανέφερε στην Deutsche Welle ειδικά για την Πενσυλβάνια: «Δεν συνάντησα ούτε ένα αντίστοιχο περιστατικό στην Πενσυλβάνια. Υπήρξε μόνο η περίπτωση ενός ταχυδρόμου, ο οποίος ενώ ήταν καθοδόν προς τα σπίτια ψηφοφόρων, πέταξε έναν ταχυδρομικό σάκο που περιείχε ψηφοδέλτια. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι δεν έχουμε βρει στοιχεία που να πιστοποιούν συστημικές παραβάσεις κατά την συλλογή και καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων».
102 εκλογικοί παρατηρητές από 39 χώρες
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται από δω και πέρα σε κάθε περίπτωση είναι αν το οριστικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών θα κριθεί από την συνολική καταμέτρηση των ψήφων, όταν ολοκληρωθεί ή θα προκύψει από δικαστική απόφαση. Η Ούρσουλα Γκατσέκ λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ιδέα. Όσο τραβήξει η διαδικασία, εμείς θα την παρακολουθούμε μέχρι τέλους». Αξίζει να σημειωθεί ότι αποστολή του ΟΑΣΕ, η οποία απέστειλε 102 εκλογικούς παρατηρητές από 39 χώρες, θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι να ολοκληρωθεί η συνολική καταμέτρηση των ψήφων.
Τρεις μέρες μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με το ιστορικό ποσοστό συμμετοχής μέχρι τα ξημερώματα σήμερα ( ώρα Κύπρου) οι Αμερικανοί και ο υπόλοιπος πλανήτης εξακολουθεί να μην γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη και αν ο Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται, με βάση τα τελευταία δεδομένα, να βρίσκεται πολύ κοντά στην επικράτησή του έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί αυτή η αναμονή για την ανακοίνωση του νικητή;
Αυτή η καθυστέρηση του τελικού αποτελέσματος , σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλιμάκωσε τις εντάσεις σε μια χώρα ήδη βαθιά διχασμένη, και με τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει, χωρίς καμία απόδειξη, «κλοπή» στις εκλογές, απειλώντας από την πρώτη νύκτα μετά την ψηφοφορία ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να εξηγήσει επί ποίας βάσεως θα το κάνει αυτό. Ωστόσο, οι αμερικανικές πολιτείες, που εποπτεύουν την κατά τόπους εκλογική διαδικασία, από εβδομάδες προειδοποιούσαν ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αργήσει να γίνει γνωστό.
Μόλις λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στην Καλιφόρνια το βράδυ της Τρίτης, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κήρυξαν νικητή τον Τζο Μπάιντεν σε αυτήν την προοδευτική πολιτεία, των σχεδόν 40 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ωστόσο, τέτοιου είδους προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης δεν αποτελούν επίσημο αποτέλεσμα και σε πολιτείες που είναι βαθιά διχασμένες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, όπου το περιθώριο λάθους στην εκτίμηση είναι μεγάλο, το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να βγει ακόμη και σε περιοχές με πολύ λιγότερους κατοίκους.
«Όσο πιο αμφίρροπη είναι η εκλογική μάχη, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται», δήλωσε η Κάθι Μπούκβαρ, πολιτειακή υπουργός Εξωτερικών της Πενσιλβανίας, υπεύθυνη για την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας στην πολιτεία που ενδέχεται να κρίνει τον νικητή των εκλογών της Τρίτης.
Πολιτείες των ΗΠΑ θέτουν διαφορετικούς κανόνες αναφορικά με τις προθεσμίες παραλαβής των επιστολικών ψήφων που εστάλησαν ταχυδρομικώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποστέλλονται από στρατιωτικό προσωπικό και άλλους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.
Η Βόρεια Καρολίνα είναι ένα μια ακόμη πολιτεία που το αποτέλεσμα αλλάζει από το ένα κόμμα στο άλλο και η έκβαση παραμένει μετέωρη. Ωστόσο, σταμάτησε να καταμετρά τουλάχιστον 171.000 “προσωρινούς ψήφους” ή εκείνα τα ψηφοδέλτια που έφτασαν μέσω ταχυδρομείου και μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα.
Γιατί; Η Βόρεια Καρολίνα θα δεχτεί όλες τις ψήφους που θα φτάσουν μέσω ταχυδρομείου έως τις 12 Νοεμβρίου, αρκεί να έχουν αποσταλεί έως την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ορισμένες τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν πώς θα πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση, προτιμούν να περιμένουν έως ότου φτάσουν όλα τα ψηφοδέλτια πριν ξεκινήσουν την καταμέτρηση.
Στη Νεβάδα, μια άλλη κρίσιμη πολιτεία, όπου η μάχη είναι αμφίρροπη, τα ψηφοδέλτια που φτάνουν έως τις 10 Νοεμβρίου θα καταμετρηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί έως τις 3 Νοεμβρίου.
Οι αποκαλούμενοι «προσωρινοί» ψήφοι προκαλούν επίσης καθυστερήσεις. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.
“Χιονοστιβάδα” επιστολικών ψήφων
Λόγω της πανδημίας Covid-19, πολιτείες που δεν είχαν συνηθίσει να επεξεργάζονται ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικώς, έλαβαν μια χιονοστιβάδα αυτών από πολίτες που επέλεξαν να αποφύγουν να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα.
Από τους 160 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν στις εκλογές της Τρίτης, ένα ρεκόρ 65,2 εκατομμυρίων το έπραξαν ταχυδρομικώς, σύμφωνα με μια εκτίμηση του US Elections Project.
Στην Πενσιλβάνια, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία στην πολιτειακή βουλή. Απέρριψαν μια πρόταση να επιτρέψουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων πριν την ημέρα των εκλογών, σε αντίθεση με άλλες πολιτείες.
Και η κατάσταση είναι ακόμη περίπλοκη σε ορισμένες κομητείες, όπως το Τσάταμ, στην πολιτεία της Τζόρτζιας, όπου η μάχη μεταξύ του Μπάιντεν-Τραμπ δίνεται στήθος με στήθος: δύο διαφορετικές αρχές πρέπει να εποπτεύουν τη διαδικασία καταμέτρησης.
Ένδικα μέσα
Το επιτελείο Τραμπ καταγγέλλει αυτές τις καθυστερήσεις και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες όπου εμφανίζεται να χάνει από τον Τζο Μπάιντεν, ιδίως στην Πενσιλβάνια όπου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει στραφεί ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούσαν επί μήνες να εμποδίσουν την Πενσιλβανία να λαμβάνει υπόψη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ψηφοδέλτια που ταχυδρομήθηκαν έως την ημέρα των εκλογών, αλλά παραλήφθησαν μέχρι και χθες Παρασκευή.
Στο Ουισκόνσιν, όπου ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μετρηθούν μόνο τα ψηφοδέλτια που έφτασαν πριν τις 3 Νοεμβρίου.
Τέλος, οι περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν στα κόμματα να εποπτεύουν την καταμέτρηση, αλλά οι αγωγές καθυστέρησαν επίσης τη διαδικασία.
Στη Φιλαδέλφεια ειδικότερα, οι υποστηρικτές του μεγιστάνα προέδρου απαίτησαν να μπορούν να πλησιάζουν πιο κοντά από το όριο απόστασης των 4,5 μέτρων, που έχει οριστεί λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19.