Μπάιντεν: Από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα η πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία

Μπάιντεν: Από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα η πυραυλική έκρηξη στην Πολωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο της G20, ότι είναι “απίθανο” η Ρωσία να εξαπέλυσε τον πύραυλο αυτό.

Την εκδοχή αυτή, άλλωστε, είχαν επισημάνει από τα ξημερώματα Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ και ο ίδιος ο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση ηγετών της G20, είχε αναφέρει ότι ήταν «απίθανο» το ενδεχόμενο ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, βάσει της τροχιάς που ακολούθησε.

Άπαντες, πάντως, παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, ενώ από τις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπό τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις.

Μηνύματα για αυτοσυγκράτηση έστειλαν σημαντικές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Κίνα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε ακόμη σε θέση να αποδώσουμε κάπου την ευθύνη για την έκρηξη στην Πολωνία».

Ομοίως, και η ουκρανική πλευρά πλέον είναι επιφυλακτική, με τον Γιούρι Σακ, σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μην αποκλείει στο CNN το ενδεχόμενο να επρόκειτο για πύραυλο που εκτόξευσε η ουκρανική αεράμυνα, λέγοντας ότι «σε αυτό το στάδιο πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί», σε αντίθεση με τη σκληρή δήλωση Ζελένσκι το βράδυ της Τρίτης.

Την ίδια ώρα, ο στρατός της Πολωνίας παραμένει σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής ενώ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρζέι Ντούντα τού είπε ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει ενεργοποίηση των προνοιών του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για το εδάφιο που προβλέπει τη στενή συνεργασία των χωρών-μελών της συμμαχίας σε περίπτωση που ένα από αυτά νιώθει ότι απειλείται η ασφάλεια ή η εδαφική του ακεραιότητα από τρίτη χώρα.

Ο κ. Ναουσέντα μάλιστα ζήτησε την ενίσχυση της αεράμυνας στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, και όχι μόνο στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα. Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Έντουαρντ Χέγκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post