Μουντιάλ Κατάρ

Μουντιάλ Κατάρ

Τι συμβαίνει στο αμφιλεγόμενο εμιράτο  που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο

Συζητήσεις επί συζητήσεων έχει πυροδοτήσει όλα αυτά τα χρόνια η επιλογή του Κατάρ για την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 ενώ τώρα που φτάσαμε στην έναρξη του υπέρτατου ποδοσφαιρικού θεσμού (20 Νοεμβρίου) κορυφώνεται η κουβέντα για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές που ακολουθεί το μικροσκοπικό, συντηρητικό μουσουλμανικό έθνος ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο φίλαθλοι από όλο τον πλανήτη θα βρεθούν στο Κατάρ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο – ένα θέαμα που συνήθως μετατρέπει τις χώρες υποδοχής σε ένα ατελείωτο πάρτι. Αλλά φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η αραβική χώρα δείχνει ελάχιστη έως μηδενική ανοχή στον χουλιγκανισμό, που τροφοδοτείται κυρίως από το ποτό όπως έχει αποδειχτεί σε προηγούμενα τουρνουά.

Η αυταρχική χώρα ισχυρίζεται ότι θα χαλαρώσει κάπως, στο πλαίσιο της πρωτοφανούς εισροής τουριστών. Αλλά οι οπαδοί που θα παρακολουθήσουν από κοντά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τους νόμους και τα πολιτιστικά έθιμα του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τη σεξουαλικότητα και τον κώδικα ενδυμασίας.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ σερβίρεται μόνο σε εστιατόρια και μπαρ ξενοδοχείων που έχουν άδειες στο Κατάρ. Είναι παράνομο να το καταναλώνει κανείς οπουδήποτε αλλού. Οι μη μουσουλμάνοι κάτοικοι της Ντόχα που έχουν άδεια κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, ωστόσο, μπορούν να πίνουν και στο σπίτι. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι οι οπαδοί θα μπορούσαν να αγοράσουν μπύρα εντός των γηπέδων πριν και μετά τους αγώνες. Μετά ανακοινώθηκε ότι οι μπύρες θα πωλούνταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιόσκια εκτός σταδίων. Μέχρι που η FIFA, μόλις δύο ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του πρεμιέρας (Κατάρ-Ισημερινός), έριξε τη «βόμβα» ότι απαγορεύεται τελικά η μ μπύρα και το αλκοόλ σε οποιοδήποτε χώρο των γηπεδικών εγκαταστάσεων – ούτε στον περιβάλλοντα χώρο.

Από όσα έχουν γίνει γνωστά, οι φίλαθλοι θα μπορούν μόνο να πίνουν τα βράδια σε μια καθορισμένη «fan zone» στο κέντρο της Ντόχα. Γενικά στο Κατάρ, η δημόσια μέθη τιμωρείται με βαριά πρόστιμα και φυλάκιση. Ωστόσο, ο επικεφαλής των επιχειρήσεων ασφαλείας του Κατάρ είπε ότι κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η αστυνομία θα κάνει τα στραβά μάτια στα περισσότερα αδικήματα, αλλά ενδέχεται να προβεί σε συλλήψεις εάν κάποιος εμπλακεί σε καβγά σε κατάσταση μέθης ή καταστρέψει δημόσια περιουσία. Η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 και οι πορτιέρηδες στα μπαρ συχνά ζητούν ταυτότητα με φωτογραφία ή διαβατήριο κατά την είσοδο.

Ναρκωτικά

Το Κατάρ είναι ένα από τα πιο αυστηρά έθνη στον κόσμο όσον αφορά τα ναρκωτικά, απαγορεύοντας την κάνναβη ή ακόμη και φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ηρεμιστικά και αμφεταμίνες. Η πώληση, η διακίνηση και η κατοχή παράνομων ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε εξοντωτικές ποινές, συμπεριλαμβανομένων μακροχρόνιων ποινών φυλάκισης που ακολουθούνται από απέλαση και βαριά πρόστιμα.

Οι κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών μπορεί να επισύρουν τη θανατική ποινή. Οι οπαδοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους νόμους όταν φτάνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad, όπου οι αρχές ελέγχουν εξονυχιστικά αποσκευές και επιβάτες με νέα τεχνολογία ασφαλείας.

Σεξουαλικότητα

Το Κατάρ θεωρεί έγκλημα τη συμβίωση ανύπαντρων γυναικών και ανδρών, χρησιμοποιώντας τους λεγόμενους νόμους περί απρέπειας για να τιμωρήσει το σεξ εκτός γάμου. Ωστόσο, οι αρχές λένε ότι τα ανύπαντρα ζευγάρια μπορούν να μοιράζονται δωμάτια ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου χωρίς προβλήματα.

Ο νόμος του Κατάρ απαιτεί ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για ενήλικες που έχουν καταδικαστεί για συναινετικό ομοφυλόφιλο ή λεσβιακό σεξ. Το crossdressing (παρενδυσία) ποινικοποιείται επίσης. Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου δήλωσαν στο Associated Press ότι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, μπορεί να έρθει «χωρίς να φοβάται οποιουδήποτε είδους επιπτώσεις».

Ενδυματολογικός κώδικας

Ο τουριστικός ιστότοπος της κυβέρνησης του Κατάρ προτρέπει τους άνδρες και τις γυναίκες να «δείξουν σεβασμό στην τοπική κουλτούρα, αποφεύγοντας την υπερβολικά αποκαλυπτική ένδυση δημοσίως». Ζητάει, μεταξύ άλλων, από τους επισκέπτες να καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατά τους.

VIA ASSOCIATED PRESS

Οσοι φορούν με σορτς και αμάνικα μπλουζάκια μπορεί να απομακρυνθούν από κυβερνητικά κτίρια και εμπορικά κέντρα. Οι γυναίκες που επισκέπτονται τα τζαμιά της πόλης θα πρέπει να φέρουν μαντίλα για να καλύπτουν το κεφάλι τους. Ωστόσο, η ιστορία είναι εντελώς διαφορετική στα ξενοδοχεία, όπου τα μπικίνι είναι συνηθισμένα στις πισίνες τους.

Προκλήσεις και προσβολές

Το να σηκώνει κανείς το μεσαίο δάχτυλο ή οι βρισιές, ιδιαίτερα όταν συναλλάσσεται με την αστυνομία ή άλλες αρχές, μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη. Οι περισσότερες ποινικές υποθέσεις στο Κατάρ, στις οποίες εμπλέκονται απρόσεκτοι αλλοδαποί, περιλαμβάνουν τέτοια αδικήματα. Πολλές γυναίκες και άνδρες από το Κατάρ δεν κάνουν χειραψία με το αντίθετο φύλο. Επίσης, η μαγνητοσκόπηση και η φωτογράφιση ατόμων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, καθώς και η λήψη φωτογραφιών από ευαίσθητους στρατιωτικούς ή θρησκευτικούς χώρους μπορεί να οδηγήσει σε δίωξη.

Είναι εξίσου σημαντικό να για τον επισκέπτη να είναι προσεκτικός όταν συζητάει για τη θρησκεία και την πολιτική με τους ντόπιους. Η προσβολή της βασιλικής οικογένειας μπορεί να οδηγήσει στη φυλακή. Ελάχιστοι Καταριανοί θα ανεχτούν την κριτική του συστήματος διακυβέρνησής τους από έναν τουρίστα. Τέλος, η διάδοση ψευδών ειδήσεων και η «βλάβη των συμφερόντων της χώρας» είναι ένα σοβαρό και αόριστα καθορισμένο έγκλημα, επομένως είναι προτιμότερη η αποχή από τέτοιου είδους σχόλια ακόμη και στα social media κατά την παραμονή στην χώρα.

Πηγή:

Share this post