Μόσχας Κύριλλος: Προσευχηθείτε 2 ημέρες υπέρ της υγείας του προέδρου Πούτιν

Μόσχας Κύριλλος: Προσευχηθείτε 2 ημέρες υπέρ της υγείας του προέδρου Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν έκλεισε  σήμερα τα 70 του χρόνια. Είναι μετά τον Στάλιν ο μακροβιώτερος ηγέτης.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος, προέτρεψε  το ποίμνιο και τον κλήρο να αφιερώσουν δύο ημέρες προσευχής υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του Ρώσου προέδρου.

«Ο Θεός σας τοποθέτησε στην εξουσία», τονίζει  στο μήνυμά του ο πατριάρχης , που επαινεί τον ρώσο πρόεδρο για «την μεταμόρφωση της εικόνας της Ρωσίας, την ενίσχυση της κυριαρχίας της και των αμυντικών της ικανοτήτων, την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κρίση της θητείας του ο «Τσάρος»

Ο Πούτιν, που ανέλαβε την ηγεσία την τελευταία ημέρα του 1999, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη αμφισβήτηση της εξουσίας του, αφού η εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την οξύτερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης από το 1962 και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα.

Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο Πούτιν έσωσε την Ρωσία από την καταστροφή που της επεφύλασσε μία αλαζονική και επιθετική Δύση. Λένε επίσης ότι πήρε το αίμα της Ρωσίας πίσω, μετά την ταπείνωση που υπέστησαν οι ρωσικές ελίτ κατά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πολιτικοί αντίπαλοι όπως ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δηλώνουν ότι ο Πούτιν οδήγησε την Ρωσία στο αδιέξοδο και την καταστροφή, οικοδομώντας ένα σαθρό σύστημα εξουσίας αποτελούμενο από ανίκανους συκοφάντες που προορίζεται να καταρρεύσει παρασύροντας την Ρωσία στο χάος.

Ομως, έπειτα από επτά μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει υποστεί βαριές απώλειες σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό, έχει αναγκασθεί σε οπισθοχώρηση σε πολλά μέτωπα και υφίσταται την μία ταπείνωση μετά την άλλη.

Ο Πούτιν αναγκάσθηκε να προσφύγει σε επιστράτευση, να παραδεχθεί «λάθη» όταν αυτή εξελίχθηκε σε χαώδεις συνθήκες και προκάλεσε μαζική έξοδο ρώσων πολιτών από τη χώρα , να προχωρήσει σε προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και στην εκτόξευση απειλών ότι θα τις υπερασπισθεί και με πυρηνικά όπλα.

Ακόμη και πιστοί σύμμαχοι του Κρεμλίνου κατήγγειλαν τις αποτυχίες του στρατού – αποφεύγοντας, προς το παρόν, να επικρίνουν τον ίδιο τον Πούτιν.

Με τη ευκαιρία των γενεθλίων του σήμερα, ο παλιός λογογράφος του Κρεμλίνου Αμπάς Γκαλιάμοφ δήλωσε: «Στα γενέθλια συνηθίζεται να γίνεται απολογισμός, αλλά αν τα αποτελέσματα είναι τόσο οικτρά, καλό θα ήταν να μην μνημονευθούν και τόσο πολύ τα γενέθλια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post