ΜΟΣΧΑ: «Κλέβει» ιερείς από τον Πάπα Αλεξανδρείας και σβήνει κεριά γενεθλίων με τον Πάπα Ρώμης ελπίζοντας να τρομάξει τους Ορθοδόξους

ΜΟΣΧΑ: «Κλέβει» ιερείς από τον Πάπα Αλεξανδρείας και σβήνει κεριά γενεθλίων με τον Πάπα Ρώμης ελπίζοντας να τρομάξει τους Ορθοδόξους

Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΑΤΑΚΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. «Ένα τόσο μεγάλο τρένο όταν έχει χάσει τα φρένα του είναι αναμενόμενο να κάνει μεγάλες ζημιές στο πέρασμα του, αλλά στο τέλος την μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί το ίδιο», σημείωσε  αρχιερέας.

Του Ανδρέα Λουδάρου*

Στον Πάπα και στο Βατικανό αναζητά η Εκκλησία της Ρωσίας αποδείξεις διεθνούς αναγνώρισης, ύστερα από τις αψυχολόγητες ενέργειες της, οι οποίες την έχουν θέσει ουσιαστικά στο περιθώριο του ορθόδοξου κόσμου.

Η διακοπή Κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις υπόλοιπες Εκκλησίες πουν έχουν αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας, παρά το γεγονός πως δεν έχει εισφέρει το παραμικρό στην διπλωματική της «φαρέτρα» δεν έχει προβληματίσει τους αξιωματούχους του ρωσικού Πατριαρχείου που εξακολουθούν να πιέζουν με πρωτοφανή τρόπο τις ορθόδοξες Εκκλησίες να πειθαρχήσουν  στη γραμμή της.

Η απόφαση του Πατριάρχη Κύριλλου να θέσει υπό το ωμοφόριο του μερικές δεκάδες κληρικών που υπηρετούν στην Αφρική, περιοχή της απόλυτης δικαιοδοσίας του δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, είναι η απόδειξη πως στη Μόσχα εξακολουθούν να πιστεύουν πως δια των εκβιασμών θα αναγκάσουν τις Εκκλησίες που έχουν αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας, να υπαναχωρήσουν αλλά και θα τρομάξουν τις υπόλοιπες ώστε να μην προσχωρήσουν σε αναγνώριση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, αυτό που φοβούνται περισσότερο στην Μόσχα είναι η πραγματοποίηση ειρηνικών επισκέψεων του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου, στις έδρες των Εκκλησιών που έχουν αναγνωρίσει την Εκκλησία του.

Στον πλαίσιο αυτό, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούνται εξαιρετικά «επικίνδυνες» αφού η παρουσία του Επιφανίου στις έδρες τους θα ανατρέψει εν πολλοίς το αφήγημα που καιρό τώρα καλλιεργούν περί απομόνωσης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ήδη στην Εκκλησία της Ελλάδος επιχειρήθηκε να προκληθεί προσκυνηματικό εμπάργκο, όμως τόσο η πανδημία όσο και τα οικονομικά προβλήματα στο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Βόρειας Ελλάδας που διακινούσε Ρώσους προσκυνητές ανέτρεψε τα σχέδια του Πατριαρχείου την απόφαση του οποίου ούτως ή άλλως δεν ακολούθησαν με ιδιαίτερη… ευλάβεια οι Ρώσοι προσκυνητές.

Η άνευ προηγουμένου εισπήδηση στο εσωτερικό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αν και αναμενόμενη από πολλούς, προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση σε τέτοιο βαθμό που ιεράρχης με γνώση των διεθνών εκκλησιαστικών ζητημάτων και ισορροπιών χαρακτήρισε την Εκκλησία της Ρωσίας ως τον «υπερσιβηρικό χωρίς φρένα».

«Ένα τόσο μεγάλο τρένο όταν έχει χάσει τα φρένα του είναι αναμενόμενο να κάνει μεγάλες ζημιές στο πέρασμα του αλλά στο τέλος την μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί το ίδιο» σημείωσε με νόημα.

HAPPY BIRTHDAY POPE

Αυτή τη στιγμή, παρά τους λεονταρισμούς του,  το Πατριαρχείο Μόσχας δεν μπορεί να κρύψει την ανασφάλεια που του έχει προκαλέσει η απομόνωση από το διεθνές ορθόδοξο γίγνεσθε. Γι αυτό και για μια ακόμη φορά και παρά το παραδοσιακό προφίλ που προσπαθεί να καλλιεργεί συστηματικά, στρέφεται στην πρεσβυτέρα Ρώμη ελπίζοντας να παρουσιάσει μια εικόνα διεθνούς επιρροής.

Στις αρχές του μήνα ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, ο άνθρωπος που διοικεί την ρωσική εκκλησιαστική διπλωματία, δήλωσε στους Ρώσους δημοσιογράφους πως θα μεταβεί στη Ρώμη για να πει χρόνια πολλά στον Πάπα Φραγκίσκο για τα 85α γενέθλια του, αφήνοντας υπονοούμενα για περαιτέρω συνομιλίες.

Τελικά η συνάντηση έγινε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και όπως ο ίδιος ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ αποκάλυψε, μαζί με την «τούρτα» στο τραπέζι βρέθηκε και μια ακόμη συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο την ερχόμενη Άνοιξη.

Πιστή στην «παράδοσή» της, η Εκκλησία της Ρωσίας δεν θα δεχθεί τον Πάπα στη Μόσχα, ούτε ο Πατριάρχης Κύριλλος θα μεταβεί στη Ρώμη  αλλά αναζητείται τρίτη χώρα ώστε να φιλοξενήσει τη συνάντηση των δυο ανδρών.

Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κύριλλο πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο της Αβάνας στην Κούβα, τον Φεβρουάριο του 2016.

Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο μητροπολίτης Ιλαρίων στην Σύνοδο της Εκκλησίας του, Πάπας και Πατριάρχης Μόσχας θα συζητήσουν για το μέλλον των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Αυτό για το οποίο πάντως εξακολουθεί να αποφεύγει να συζητήσει ο Ρώσος Πατριάρχης είναι το μέλλον των Ορθοδόξων.

ΠΗΓΗ: orthodoxia.info/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Share this post