Μόσχα: Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να υποκινήσει επανάσταση στη Λευκορωσία,

Μόσχα: Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να υποκινήσει επανάσταση στη Λευκορωσία,

Η Μόσχα κατηγόρησε σήμερα την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να υποκινήσει μια επανάσταση στη Λευκορωσία, όπου έστειλε τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, (φωτο: πάνω) για συνομιλίες με θέμα την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών, ως μια ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας (SVR) Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία των αντικυβερνητικών διαμαρτυριών στη Λευκορωσία και «ανέλαβαν ασφυκτικά την κηδεμονία» της πρώην υποψήφιας για την προεδρία Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Με βάση τις πληροφορίες της SVR, δήλωσε ο Ναρίσκιν, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την προετοιμασία των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, στέλνοντας 20 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ΜΚΟ, επισημαίνοντας ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «είναι καλά οργανωμένες και συντονίζονται από το εξωτερικό».

Ο Ναρίσκιν είπε ότι τα ποσά αυτά διοχετεύθηκαν για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο «ανεξάρτητων μπλόγκερ» ενημερωτικών σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την εκπαίδευση ακτιβιστών και την διοργάνωση διαμαρτυριών στους δρόμους. «Οι πιο ικανοί από αυτούς εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό, ιδιαίτερα την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία, όπου μαζί τους εργάζονταν έμπειροι αμερικανοί ινστρούκτορες ειδικευμένοι στις «διαμαρτυρίες άνευ βίας», δήλωσε ο διευθυντής της SVR.

 

Ο διευθυντής της SVR δήλωσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ ανέλαβαν υπό την ασφυκτική τους κηδεμονία την πρώην υποψήφια για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και άλλους ακτιβιστές της αντιπολίτευσης τους οποίους παρουσιάζουν σαν ‘λαϊκούς ηγέτες’ και μελλοντικούς ηγέτες της ‘Δημοκρατικής Λευκορωσίας’».

Παράλληλα είπε ότι η Ουάσιγκτον στις επαφές της με τους ευρωπαίους εταίρους της, επιμένει στο ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στο Μίνσκ για να εξαναγκάσουν την νόμιμη ηγεσία της Λευκορωσίας να αρχίσει διάλογο με το λεγόμενο Συντονιστικό συμβούλιο για τη «μετάβαση της εξουσίας».

Ο Ναρίσκιν είπε επίσης ότι όλα όσα γίνονται στη Λευκορωσία, συνιστούν μια απόπειρα των Αμερικανών να οργανώσουν μια ακόμη έγχρωμη επανάσταση και ένα πραξικόπημα, οι στόχοι και οι σκοποί των οποίων δεν έχουν τίποτα το κοινό

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post