Μοσάντ: Γυναίκες στις πιο νευραλγικές θέσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισράηλ

Μοσάντ: Γυναίκες στις πιο νευραλγικές θέσεις της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισράηλ

Ιστορική χαρακτηρίζεται στο Ισραήλ η απόφαση να διοριστούν γυναίκες ως επικεφαλής σε δύο από τις πλέον κορυφαίες και κρίσιμες θέσεις της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ. Άλλες δύο γυναίκες κατέχουν ήδη υψηλόβαθμες θέσεις.

Συκγεκριμένα  ανακοινώθηκε ότι μία γυναίκα, η «Α», ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Μοσάντ, θέση που θεωρείται ισότιμη με τον επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών “Aman”, της οποίας ηγείται ένας αξιωματικός με τον βαθμό του αντιστρατήγου. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: H «Α» ανέλαβε καθήκοντα ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Μοσάντ. Το στιγμιότυπο από τη βράβευση  της «Α» πριν από δύο μήνες σε φωτογραφία που διένειμε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ)
Η δεύτερη γυναίκα, η «Κ», διορίστηκε επικεφαλής της επίσης νευραλγικής σημασίας διεύθυνσης αρμόδιας για το Ιράν.

Με τον διορισμό της «Α», η Διεύθυνση Πληροφοριών της Μοσάντ, διοικείται τώρα από δύο γυναίκες, καθώς γυναίκα είναι και η αναπληρώτριά της «Χ». Η Διεύθυνση Πληροφοριών θεωρείται ο πυρήνας της πανίσχυρης ισραηλίνής μυστικής υπηρεσίας.

Η «A» έχει υπηρετήσει σε κορυφαίες θέσεις στις τάξεις των υπηρεσιών πληροφοριών τα τελευταία 20 χρόνια. Στο παρελθόν της έχει ανατεθεί η χάραξη της στρατηγικής στον τομέα πληροφοριών για μια σειρά ζητημάτων, όπως η πυρηνική απειλή του Ιράν, η παγκόσμια τρομοκρατία και η εξομάλυνση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο. Έχει επίσης υπηρετήσει ως επικεφαλής σε τεχνολογικές διευθύνσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και έλαβε το «Βραβείο Ασφαλείας» του Ισραήλ σε τελετή που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες. Από τη νέα της θέση θα είναιυπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τις πληροφορίες που αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων της Μοσάντ.

Μαζί με την «Α», κορυφαία θέση ανέλαβε και μία ακόμη γυναίκα, η «Κ», η οποία θα υπηρετεί ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Ιράν, βασικού τομέα δραστηριότητας της Μοσάντ. Θα είναι υπεύθυνη για τη στρατηγική της υπηρεσίας στην αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής σε όλες τις μορφές της και για τον σχεδιασμό και διεξαγωγή επιχειρήσεων μαζί με τον ισραηλινό στρατό και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας. Η τέταρτη γυναίκα σε κορυφαία θέση είναι η «Ε», που της ανετέθη πρόσφατα η Διεύθυνση Προσωπικού.

Ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα (στο κέντρο), κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, την 1η Ιουνίου 2021, περιστοιχισμένος από τον τότε πρωθυπουργό Μπεντζάμιν Νετανιάχου και τον απερχόμενο αρχηγό, Γιόσι Κοχέν (GPO/Handout via Getty Images)

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, οι τέσσερις γυναίκες που υπηρετούν ως διευθύντριες στην Μοσάντ αποτελούν μέρος της ανώτερης εκτελεστικής ομάδας που διοικεί την υπηρεσία πληροφοριών.

«Υπάρχει πλήρης ισότητα στην οργάνωση μεταξύ ανδρών και γυναικών», δήλωσε σχετικά ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα. «Πολλές γυναίκες υπηρετούν σε επιχειρησιακούς ρόλους, ως μαχήτριες και χειριστές πρακτόρων και ενσωματώνονται στον πυρήνα των επιχειρήσεων και της συλλογής πληροφοριών με το ταλέντο, τον επαγγελματισμό και την δημιουργικότητά τους».

Ιστορικά, η γυναίκα που κατείχε την υψηλότερη θέση στη Μοσάντ ήταν η Αλίζα Μάγκεν, η οποία υπηρέτησε ως υπαρχηγός της υπηρεσίας πριν από 30 χρόνια.

Πηγή: cnn.gr

Share this post