Μόρφου Νεόφυτος : «Αποθηκεύστε τρόφιμα για ένα χρόνο»

Μόρφου Νεόφυτος : «Αποθηκεύστε τρόφιμα για ένα χρόνο»

“Εμείς δεν προφητεύουμε εξ ιδίων μας ο,τιδήποτε και για οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι ακόμη, να μην ξεχνούμε πως η μετάνοια και η προσευχή μας μπορεί και να αλλάξει ακόμη και τα γεγονότα, που προφητεύθηκαν”

Έκκληση στο πλήρωμα της επαρχίας του ,εν μέσω πανδημίας, να  αποθηκεύσουν τρόφιμα για έναν χρόνο έκανε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Η έκκληση, που  δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης , αναφέρει:

“Αγαπητοί μου αδελφοί, εν μέσω της επιδημίας του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών εξήγγειλαν αναπόφευκτα ποικίλα μέτρα για περιορισμό της διασποράς της λοιμικής αυτής ασθένειας. Συμμετέχοντας κι εμείς στὴν ευρύτερη ανησυχία που επικρατεί στις μέρες μας ένεκα όλων των σχετικών συνεπειών σε παγκόσμια κλίμακα (περιορισμός διακίνησης ανθρώπων, ελάττωση παραγωγής και διακίνησης διατροφικών αγαθών κ.λπ.), ως Ιερά Μητρόπολις Μόρφου, προτείνουμε την αποθήκευση βασικών ειδών διατροφής για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, τόσο για την οικογένειά μας, όσο και για να έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιραστούμε με αυτούς που δεν θα έχουν, αν χρειαστεί. Και το προτείνουμε, γιατί καλός διοικητής είναι αυτός που προνοεί, προβλέπει και προλαμβάνει τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων.
Περιδιαβαίνοντας λοιπόν το διαδίκτυο, βρήκαμε στην αξιόλογη και σοβαρή ιστοσελίδα Πελίτι (peliti.gr) τις οδηγίες για δημιουργία ενός κελλαριού και την αποθήκευση εκεί τροφίμων που παραθέτει από την πείρα του ένας αδελφός μας, που επειδή, όπως γράφει στη συνέχεια, έζησε για δύο χρόνια σε απομονωμένη περιοχή, ήταν αναγκασμένος να προνοήσει για την έγκαιρη αποθήκευση τροφίμων. Και για να έχουμε περίπου ένα μέτρο στις ποσότητες που θα αποθηκεύσει το κάθε σπίτι, μας υποδεικνύει στο τί χρειάζεται περίπου ένα άτομο (ενήλικας και παιδιά) κατά τη διάρκεια ενός χρόνου.
Τελειώνοντας τη μικρή μας αυτή εισαγωγή στο κείμενο που ακολουθεί, λέμε, μακάρι να μην χρειαστεί! “

 

Το κελάρι
Το κελάρι συνήθως είναι ένας υπόγειος χώρος κάτω από το σπίτι. Μπορεί όμως να είναι και μια αποθήκη κοντά στο σπίτι. Ένας χώρος κατά κύριο λόγω υπόγειος, σκοτεινός και δροσερός. Το κελάρι είναι μια παραδοσιακή τεχνική όπου οι άνθρωποι από την αρχαιότητα ως σήμερα αποθηκεύουν την παραγωγή τους ή την τροφή τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ή ωριμάζουν το κρασί τους, τα τυριά τους κ.λ.π.
Από την άνοιξη ξεκινάμε να αποθηκεύουμε τρόφιμα στο κελάρι μας ως το τέλος του φθινοπώρου. Στο κελάρι μας μπορούμε να βάλουμε βότανα, που θα μαζέψουμε και θα ξεράνουμε, μπορούμε να βάλουμε τις συγκομιδές μας σε σπόρους: σιτάρι, κριθάρι, πατάτες, κρεμμύδια, το λάδι μας, τις ελιές μας, τα γλυκά μας, το κρασί μας, το τσίπουρο κ.λ.π. ότι έχει να κάνει με τη διατροφή μας.
Μέσα από την αναζήτηση μου για παραδοσιακούς σπόρους είχα την τύχη να δω πολλά κελάρια σε πολλές διαφορετικές οικογένειες στην Ελλάδα και να έχω και εγώ το δικό μου κελάρι. Το διάστημα που ζούσα στα πομάκικα χωριά της Ροδόπης, στο Σουμάκ (1999-2001) όπου δεν υπήρχαν κοντά καταστήματα, δεν είχα αυτοκίνητο και δεν είχα ψυγείο και ηλεκτρικό ρεύμα, είχα οργανώσει ένα κελάρι. Δεν στεναχωριόμουν αν έξω είχε κρύο και χιόνι, τροφή να φάω είχα.
Στη συνέχεια παραθέτω μια σειρά από βασικά είδη διατροφής και τις ποσότητες που αναλογούν περίπου σε έναν ενήλικα για ένα διάστημα ενός χρόνου.
Στο κελάρι μας είναι καλό να έχουμε:
*Αλάτι, 5 κιλά. Το αλάτι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το φαγητό αλλά και να συντηρήσουμε τρόφιμα.
*Ρύζι, 15 κιλά. Το ρύζι είναι μια από τις βασικές μας τροφές.
*Σιτάρι, 100 κιλά. Το σιτάρι είναι το βασικό δημητριακό του δικού μας πολιτισμού. Μπορούμε να το κάνουμε αλεύρι, να το μουσκέψουμε και να το μαγειρέψουμε αλλά και να το φυτρώσουμε και να έχουμε φρέσκια τροφή.
*Καλαμπόκι, 15 κιλά. Το καλαμπόκι επίσης είναι μια πολύ καλή τροφή που μπορούμε να το αλέσουμε και να το φάμε ως αλεύρι αλλά μπορούμε και να μαγειρέψουμε τους σπόρους του καλαμποκιού αφού τους μουσκέψουμε ή να κάνουμε στατ-πατ.
*Βρώμη, 10 κιλά. Τη βρώμη μπορούμε να τη φάμε ως αλεύρι, ως νιφάδες κ.λ.π.
*Λάδι, 50 λίτρα. Το λάδι αποτελεί τη βάση της διατροφής μας στην Ελλάδα. Μπορεί να σας φαίνονται πολλά τα 50 λίτρα, «Αν δεν περισσέψει, δεν θα φτάσει» λέει ο λαός. Αν έχετε προϊόντα σε κάποιες ποσότητες που είναι μεγάλες μπορείτε να τις ανταλλάξετε με άλλους φίλους σας με άλλα πράγματα που εσείς μπορεί να μην έχετε.

ΦΩΤΟ : peliti.gr 
*Γάλα σε σκόνη 10 κιλά, είναι μια καλή τροφή που μπορεί να χρειαστεί κυρίως σε οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά.
*Ζάχαρη, 20 κιλά. Η ζάχαρη είναι ένα καλό συντηρητικό τροφίμων όπως: γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κ.α
*Μέλι, 20 κιλά. Στην αρχαιότητα το μέλι εκτός από τροφή ήταν και μέσο συντήρησης τροφίμων.
*Ζυμαρικά, φασόλια, ρεβίθια, φακές, παξιμάδια, 10 κιλά για κάθε ενήλικα /χρόνο.
*Πατάτες και κρεμμύδια.
*Φρούτα και Λαχανικά σε κονσέρβες, κομπόστες, αποξηραμένα κ.α.
*Κρέας σε κονσέρβες, καπνιστά, λουκάνικα κ.α.
*Μαρμελάδες και Γλυκά του κουταλιού
*Λικέρ, κρασί, τσίπουρο.
*Ελιές,
*Τυρί,
*Τουρσί
*Βότανα: ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλα, λεβάντα, φλαμούρι.
Το κελάρι αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα των ανθρώπων που το φτιάχνουν και τις διατροφικές τους συνήθειες. Είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση. Εδώ σας δίνω μια γενική ιδέα για ένα κελάρι. Εσείς θα το διαμορφώσετε με βάση τις δικές σας ανάγκες και διατροφικές συνήθειες.
Καλή επιτυχία!!!
Πηγή: Πελίτι https://peliti.gr/

Στην πιο πάνω ανάρτηση του ο Μητροπολίτης Μόρφου έκανε την ακόλουθη διευκρίνιση:

Επειδή όμως παρατηρήθηκε ανησυχία σε μερικούς συνανθρώπους μας που παρακολουθούν την ιστοσελίδα μας, διευκρινίζουμε ότι, ως προς την πρόνοια αποθήκευσης τροφίμων ο καθένας να φροντίσει αυτό που μπορεί και χρονικά και οικονομικά. Εμείς κάνουμε, κατά την παλαιά ρήση, ως εκεί που φθάνει το χέρι μας, αυτό που μπορούμε, και τα υπόλοιπα θα τα προσθέσει ο Χριστός και η Παναγία μας. Εξάλλου, μήπως και ο μεγάλος σύγχρονος όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης δεν συμβούλευε τους πιστούς, γραπτά και προφορικά, να φροντίσουν να έχει το κάθε σπίτι μιά κάποια αυτοτέλεια στη διατροφή, φυτεύοντας κάποια είδη λαχανικών κ.λπ. και έχοντας και κανένα κατσίκι/πρόβατο για τις δύσκολες μέρες που θα έρχονταν; Και τονίζουμε πως εμείς δεν προφητεύουμε εξ ιδίων μας οτιδήποτε και για οποιοδήποτε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι ακόμη, να μην ξεχνούμε πως η μετάνοια και η προσευχή μας μπορεί και να αλλάξει ακόμη και τα γεγονότα που προφητεύθηκαν.
Ευχόμαστε ταπεινά σε όλους καλό και ευλογημένο το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Καλή Ανάσταση!
+ Ο Μόρφου Νεόφυτος”

Share this post