Μονομερής απόφαση του Λεμεσού Αθανάσιου για τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό

Μονομερής απόφαση του Λεμεσού Αθανάσιου για τον Εθνομάρτυρα Κυπριανό

Χωρίς απόφαση της Ι.Σ. τον κατέταξε ως «Άγιο Ιερομάρτυρα»- Οι κατά της μνημόνευσης του Κιέβου Επιφανίου θα απόσχουν από το Συνοδικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των Εθνομαρτύρων της 9ης Iουλίου 1821.

ΕΡΗΜΗΝ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αποφάσισε να τιμήσει τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό ως “Άγιο Ιερομάρτυρα”. Αυτό αποτελεί εδώ και χρόνια αίτημα της Μονής Μαχαιρά , με το οποίο , εκτός του Μητροπολίτη Λεμεσού, συμφωνεί ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας . Μάλιστα , πριν μερικά χρόνια έγινε σχετικό συνέδριο , ενώ τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα .  

Η  Μητρόπολη Λεμεσού ανακοίνωσε  ότι με την ευκαιρία της Διακοσιοετηρίδος της Εθνικής Παλιγγενεσίας και το μαρτύριο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών, των προχούντων της Κύπρου και άλλων πιστών, “την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 8:30 μμ θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Πανηγυρική αγρυπνία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αθανασίου. Θα είναι η πρώτη φορά, που θα εορτασθεί η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού Αρχιεπισκόπου Κύπρου και των υπολοίπων μαρτύρων της Εθνικής Παλιγγενεσίας”.

Ωστόσο , η Ιερά Σύνοδος , όπως υπέδειξε έγκυρη πηγή , δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για να συμπεριλάβει στο εορτολόγιο και να τιμάται ως “Άγιος Ιερομάρτυς” ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός. Αν είχε ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα είχε ανακοινωθεί από την Ιερά Σύνοδο και με σχετική Εγκύκλιο θα είχε δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της , πρόσθεσε η ίδια πηγή. 

Επάνω: Μαρμάρινη προτομή του Εθνομάρτυρα Κυπριανού στην ΙΑΚ και κάτω ζωγραφικός πίνακας στο Μέγα Συνοδικό

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής Ησαΐας,  την περασμένη  Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κοινότητα Καμπιά, τέλεσε το ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των συν αυτώ θυσιασθέντων κατά την 9η Ιουλίου 1821. Επισημαίνεται ότι , σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, για τους Αγίους δεν τελείται μνημόσυνο.

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο  Μητροπολίτης Ησαΐας, ο οποίος ανέφερε ότι «η Ορθόδοξη Εκκλησία  υπήρξε η κιβωτός της σωτηρίας του Ελληνικού γένους και η δύναμη εκείνη, που με το ποιμαντικό και εθνικό έργο της προετοίμασε τον υπόδουλο Ελληνισμό να αγωνιστεί και να κερδίσει την ελευθερία του. Η Εκκλησία καλλιέργησε το χριστιανικό ήθος και τον ορθόδοξο λειτουργικό τρόπο ζωής, διατήρησε τη γλώσσα και την ιστορία μαζί με την ελπίδα της ελευθερίας και η Εκκλησία επαινεί τον υγιή πατριωτισμό και εύχεται πως ο Θεός ευλογεί ¨τους άρχοντας νίκας χορηγών αυτής κατά των πολεμίων. Και όπως διαφυλάσσει τας χριστιανικάς πόλεις, εκ της βαρβαρικής αλώσεως και εκ παντοίων κινδύνων”».

Επίσης,  τόνισε ότι «στις 9 Ιουλίου του 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, οι τρεις μητροπολίτες , ηγούμενοι, αξιωματούχοι και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί, αυτά τα 486 άτομα θυσιάστηκαν ως αγνά και άμωμα ιερεία υπέρ πίστεως και πατρίδος”. 

Στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης προβάλλεται δήλωση του κ. Ησαΐα:  «Ευχόμαστε όπως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας προχωρήσει στην αγιοκατάταξη του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και του αποδοθεί η τιμή που αρμόζει σε ένα Ιερομάρτυρα»

Από τα πιο πάνω είναι σαφές ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος ενεργεί αντικανονικά και αντισυνοδικά, περιφρονώντας ακόμη και μέλη της Συνόδου, που συμμερίζονται την άποψη του αναφορικά με το θέμα του Εθνομάρτυρα Κυπριανού. 

Το Σάββατο, 5 Ιουνίου 2021, πραγματοποιήθηκε  στην Αίθουσα Τελετών του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου «Αρχάγγελος» επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Η εκατόμβη της 9ης Ιουλίου 1821». Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μαχαιρά σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο  Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής,  Ησαΐας. Η εισήγησή του είχε τίτλο: «Οι Μάρτυρες κληρικοί του 1821 στην Κύπρο» . Ο κ. Ησαΐας  αναφέρθηκε στο μαρτύριο των Ελληνοκυπρίων κληρικών του 1821, “το οποίο αποτελεί την υπέρτατη απόδειξη του μεγαλείου της ιερατική ψυχής των κληρικών”. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε η διεφθαρμένη οθωμανική διοίκηση, για τον τοπικό πληθυσμό της Νήσου. 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μητρόπολης, ” εξέφρασε τη λύπη του, που η Εκκλησία της Κύπρου δεν αξιοποίησε, όπως άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τοπικές Εκκλησίες, τον πλούτο Κυπριακών Μαρτυρολογίων, με αποτέλεσμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, να μην έχουν αγιοκαταταχθεί, ως όφειλε. Προσδοκούμε, μέσω της ημερίδας αυτής, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου, να ξεκινήσει μια ενδελεχή έρευνα των βιογραφικών των Κυπρίων κληρικών Μαρτύρων και σύντομα να εξάξει τα ορθά συμπεράσματα. Ευχή και ελπίδα μας είναι να γίνει η απαρχή με την αγιοκατάταξη του Αγίου Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς το ιερό του μαρτύριο υπέρ πίστεως και πατρίδος». Μερικά από τα βασικά τεκμήρια της αγιότητος του μαρτυρίου του Εθνομάρτυρος Κυπριανού εντοπίζονται στο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη «Η 9η Ιουλίου 1821» ”

Για δεύτερη φορά δεν θα προσέλθουν σε Συνοδικό Συλλείτουργο 

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος , Κύκκου Νικηφόρος, Ταμασού Ησαΐας, και οι Επίσκοποι Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος , οι οποίοι διαφώνησαν με την απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου για την μνημόνευση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, αρνήθηκαν να συλλειτουργήσουν την Παρασκευή , 9 Ιουλίου, στο  Συνοδικό Συλλείτουργο και Μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των Εθνομαρτύρων της 9ης Iουλίου 1821, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, που θα γίνουν στον Ιερό Ναό  Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας. Θα ακολουθήσει τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Εθνομαρτύρων που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας.

Τα ίδια μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν συμμετάσχει και στο Συνοδικό Συλλείτουργο των εγκαινίων του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα , στο οποίο προεξήρχαν οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και Αθηνών Ιερώνυμος Β’. Εξαίρεση , παρά την διαφωνία του στην μνημόνευση του Επιφανίου, απετέλεσε ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.  

Με βάση την προηγούμενη στάση του εκτιμάται ότι ο κ. Πορφύριος θα είναι στο Συλλείτουργο, εκτός αν βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο εκεί Γραφείο Εκπροσωπήσεως της Εκκλησίας Κύπρου, του οποίου είναι υπεύθυνος. 

 

“Παρέμβαση Εκκλησιαστική”. Τεύχος: 49ο Μάϊος – Αύγουστος 2021

“Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός -200 χρόνια από μαρτύριό του”

Το περιοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής περιλαμβάνει κείμενα των : 

Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄

Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου

Επισκόπου Λήδρας κ. Επιφανίου

Αρχιμ. Γεωργίου Χριστοδούλου

+Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού

Πρωτ. Κωνσταντίνου Λ. Κωνσταντίνου

Πρωτ. Μιχαήλ Βοσκού

Πρωτ. Κωνσταντίνου Π. Κωνσταντίνου

Πρωτ. Ηλία Κουτραφούρη

Διακόνου Μιχαήλ Νικολάου

Νίκου Ορφανίδη

Κωστή Κοκκινόφτα

Σάββα Παρή

Ιωάννη Ηλιάδη

Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου

Νίκης Τρακοσιή

Αντώνιου Χαραλάμπους

Ευδόκιου Δημητρίου

Χρίστου Χατζημιχαήλ

Ελένης Αναστασίου

Μάριου Θρασυβούλου

*Δείτε την  Παρέμβαση Εκκλησιαστική. Τεύχος: 49ο Μάϊος – Αύγουστος 2021

Αφιέρωμα στον Εθνομάρτυρα Κυπριανό by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

 

Share this post