Μόνο το 26% ψήφισε μέχρι τις 12 το μεσημέρι- Δήλωση Γενικού Εφόρου Εκλογών

Μόνο το 26% ψήφισε μέχρι τις 12 το μεσημέρι- Δήλωση Γενικού Εφόρου Εκλογών

Ο Αναστασιάδης επικαλέστηκε τον Αβραάμ Λίνκολν:  Η ψήφος μπορεί να σκοτώσει το μέλλον των παιδιών σου

 

Οι κάλπες και στα 1.160 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, έκλεισαν προσωρινά στις 12 το μεσημέρι. Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στη 1:00 μ.μ., δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών,  δρ.  Κώστας Κωνσταντίνου 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων συνεχίστηκε με τάξη και ηρεμία, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ψήφισε το 26% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ το παγκύπριο ποσοστό, κατά την αντίστοιχη ώρα στις περασμένες Βουλευτικές Εκλογές του 2016, ανερχόταν περίπου στο 30%.

ΦΩΤΟ: Αντρέας Αντρέου

Ψήφισαν επίσης 73 εκλογείς από τους 91, που έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ως επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19, δηλαδή ποσοστό 80,2%.

Τα ποσοστά ψηφισάντων και τα αντίστοιχα ποσοστά προηγουμένων εκλογικών αναμετρήσεων, ανά εκλογική περιφέρεια, είναι:

ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ

ΕΠΑΡΧΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2016

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2018

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

26,0%

30,0%

30,0%

19,0%

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

23,4%

31,0%

34,0%

24,0%

ΛΕΜΕΣΟΣ

25,1%

30,0%

26,0%

18,0%

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

31,7%

28,0%

28,0%

19,0%

ΛΑΡΝΑΚΑ

27,9%

27,0%

29,0%

21,0%

ΠΑΦΟΣ

32,7%

32,0%

33,0%

21,0%

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

18,2%

15,0%

18,0%

17,0%

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όλοι λέμε ότι η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας και αποτελεί πράγματι μια ευκαιρία που δίδεται στο λαό να ασκήσει τη δύναμη του, να ενασκήσει το δικαίωμα της ψήφου να επιλέξει ποιοι την επόμενη πενταετία θα είναι οι νομοθέτες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί, στο Λανίτειο Λύκειο, στη Λεμεσό.


«Ο Αβραάμ Λίνκολν- θα τον επικαλεστώ γιατί έχει σημασία-, είπε ότι η ψήφος είναι ισχυρότερη από την σφαίρα. Η σφαίρα μπορεί να σκοτώσει τον εχθρό σου, η ψήφος μπορεί να σκοτώσει το μέλλον των παιδιών σου. Εγώ θα πρόσθετα το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και η αποχή. Συνεπώς, καλώ το σύνολο των πολιτών να επιλέξουν με βάση τη δική τους κρίση ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να εγγυηθούν το μέλλον των παιδιών μας», πρόσθεσε.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου από το Γυμνάσιο Ακρόπολης στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι «η Δημοκρατία βασίζεται στη συμμετοχή μας. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τη χώρα μας. Οι πολίτες αποφασίζουν για την επόμενη μέρα. Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα της τενέκκας. Καλή ψήφο σε όλους»

Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, είναι η ώρα του λαού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού καλώντας τον να προσέλθει μαζικά στις κάλπες και να κάνει την επιλογή που ο ίδιος θέλει. Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στο Στρόβολο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «ελπίζω κι εύχομαι σήμερα να λειτουργήσουμε μα απόλυτη τάξη και παραδειγματική πειθαρχία, αποφεύγοντας τα οποιαδήποτε προβλήματα, τις οποιεσδήποτε ακρότητες για να αποδείξουμε ότι είμαστε μια χώρα σύγχρονη, μια χώρα δημοκρατική. Κι από αύριο να δούμε πώς καταφέρνουμε όλοι μαζί να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου, τα συμφέροντα του κυπριακού λαού»

«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. Αντιλαμβανόμαστε την απογοήτευση και τον θυμό λόγω της κρίσης και της πανδημίας. Όμως αυτό δεν πρέπει να τους οδηγήσει σε λανθασμένες επιλογές. Με την αποχή διαιωνίζουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Με σύνεση και υπευθυνότητα να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα από το Λανίτειο Λύκειο στη Λεμεσό. 

Έχουμε καθήκον να προασπιστούμε το μέλλον των παιδιών μας, ανέφερε η Άννα Θεολόγου, Γενική Συντονίστρια Αλλαγής Γενιάς. 

“Παρά τις ιδιάζουσες συνθήκες ο κόσμος πρέπει να συμμετέχει. Έδειξε μια αυξητική τάση αυτή η διαδικασία ίσως να δείξει και η συμμετοχή την ίδια τάση”, πρόσθεσε.

Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει με την αποχή και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει με την ψήφο διαμαρτυρίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η αλλαγή θα έρθει με τη θετική ψήφο. Σε δηλώσεις του, μετά από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στον Δημοτικό Σχολείο Αγίου Ανδρέα, στη Λευκωσία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «η ψήφος πέρα από δικαίωμα και πέραν από καθήκον είναι ευκαιρία και ελπίδα»

ΦΩΤΟ: Χρήστος Αβρααμίδης, Σταύρος Ιωαννίδης, Αντρέας Αντρέου

Share this post