Μόνο ένα κρούσμα του ιού σήμερα

Μόνο ένα κρούσμα του ιού σήμερα

*Ανησυχίες γονιών για μετάδοση του ιού στα σχολεία 

*Επικοινωνία Μητσοτάκη -Αναστασιάδη για τους Κύπριους φοιτητές

Τα κρούσματα στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα 923, μετά την ανακοίνωση ακόμη 1 κρούσματος από την επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 21/05. 
Σύμφωνα με τον καθηγητή Λεότνιο Κωστρίκη, το κρούσμα που ανακοινώθηκε προέκυψε από την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος που εντοπίστηκε πριν μερικές μέρες σε νηπιαγωγείο στην Πάφο. Πρόκειται για ακόμη ένα στέλεχος του εν λόγω νηπιαγωγείου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, στη βάση της διαδικασίας που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις.Στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν καταγράφηκε κρούσμα

Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 2,647 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκε 1 κρούσμα του ιού SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, το κρούσμα εντοπίστηκε από σύνολο 203 εργαστηριακές διαγνώσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
– Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 568 εργαστηριακές εξετάσεις,
– Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 65 διαγνώσεις,
– Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 109 εργαστηριακές διαγνώσεις,
– Από δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, είχαμε αποτέλεσμα από 230 εργαστηριακές εξετάσεις,
– Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, διεκπεραιώθηκαν 281 διαγνώσεις,
– Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 276 δείγματα, και
– Από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 915 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 923.
Το κρούσμα που ανακοινώνουμε σήμερα προέκυψε από την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος που εντοπίστηκε πριν μερικές μέρες σε νηπιαγωγείο στην Πάφο. Πρόκειται για ακόμη ένα στέλεχος του εν λόγω νηπιαγωγείου. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, στη βάση της διαδικασίας που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις.
Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει εξαιρετική και οφείλουμε όλοι, ο καθένας στο μερίδιο που του αναλογεί, να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Η δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών, που ξεκίνησε σήμερα, σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο, γιατί από τα αποτελέσματά της θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω σχεδιασμοί.
Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ
Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 5,124 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 331,000. Ταυτόχρονα, όμως 2,045 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 4 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διασωληνωμένοι παραμένουν δύο ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενώ στην ίδια Μονάδα νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς.
Η πανδημία στην ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Υπάρχει όμως σημαντική έξαρση της νόσου σε άλλες χώρες, πλην των ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία. Ειδικότερα, φαίνεται ότι το επίκεντρο της πανδημίας έχει αυτή τη στιγμή μεταφερθεί στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Χθες η Βραζιλία κατέγραψε αριθμό κρουσμάτων που πλησιάζει τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στις ΗΠΑ, δηλαδή στις 20,000. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μάλιστα χθες ότι το αμέσως προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν παγκόσμια 106,000 κρούσματα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας.
Η αναφορά αυτή γίνεται ως υπενθύμιση της παρουσίας του ιού στην ανθρωπότητα. Ενός ιού που συνεχίζει να επιβαρύνει τα Συστήματα Υγείας σε πολλά μέρη του κόσμου και να προκαλεί απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οφείλουμε λοιπόν σαν άτομα αλλά και σαν λαός να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούμε τον εαυτό μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο τον ιό στην πατρίδα μας.

 

Φοβήθηκαν τον ιό πολλοί γονείς

Χωρίς την θετική ανταπόκριση όλων γονέων επαναλειτούργησαν σήμερα  τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια στην Κύπρο, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Πολλοί γονείς, όπως ανέφεραν στην  πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, επέλεξαν όπως μη μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, εξαιτίας της ανησυχίας τους για την μετάδοση του ιού. Την ίδια ώρα, όμως, θεωρείται ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γονείς ως μια προσπάθεια κατανόησης και εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων από τα παιδιά, καθώς φαίνεται ότι ο νέος κορ0νοϊός θα βρίσκεται στην ζωή μας και στο μέλλον.
Από  σήμερα  επαναλειτουργούν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια και, συνεχίζουν τη φοίτηση, όπως έχει ήδη ξεκινήσει από τις 11 Μαΐου , η Γ’ τάξη Λυκείου και το Γ’ έτος των Τεχνικών Σχολών. Η επαναλειτουργία των σχολείων και η επιστροφή των μαθητών/ριών γίνεται με την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το νέο κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός μαθητών/τριών που φοιτούν στα Γυμνάσια είναι 22.886, ως εκ τούτου, οι μαθητές/τριες που θα ανήκουν στην Ομάδα Α΄ και που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι 11.443. Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης (ΔΜΓΕ) έχει κτίσει μηχανισμό για καθημερινή παρακολούθηση των παρουσιών των μαθητών/τριών αλλά και των εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, ακριβείς αριθμούς θα δοθούν σήμερα με την επαναλειτουργία των Γυμνασίων.

Υπ. Παιδείας – Επίσκεψη σε Δημοτικό Σχολείο (ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης)

Στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια παρουσιάστηκε η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, σύμφωνα με τον διαχωρισμό, προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε και στην Γ’ Λυκείου, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως ειδοποιήθηκαν από τα σχολεία τους. Κατά τις δυο αυτές πρώτες μέρες προσέλευσης των μαθητών/ριών θα γίνει ενδελεχής ενημέρωση των παιδιών από τους/τις εκπαιδευτικούς σχετικά με το Υγειονομικό πρωτόκολλο (κανόνες απόστασης, συχνή χρήση αντισηπτικού, μη χρήση αντικειμένων που ανήκουν σε άλλους, εξηγήσεις για το νέο τρόπο λειτουργίας του σχολείου και διεξαγωγής των μαθημάτων, οδηγίες συμπεριφοράς στους εξωτερικούς χώρους, οδηγίες για την άφιξη και αποχώρηση από το σχολείο, κλπ), το οποίο θα ισχύει για τη φοίτηση, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Από τη Δευτέρα, 25η Μαΐου, θα λειτουργήσουν εναλλάξ κάθε μία εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, δηλαδή, η πρώτη ομάδα, την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη ομάδα κ.ο.κ., τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια. Όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, λαμβανομένων υπόψη των ηλικιών και των δυσκολιών που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών της Προδημοτικής και των Νηπιαγωγείων, ενώ η Α’ και Β’ τάξη Λυκείου και το Α’ και Β’ έτος των Τεχνικών Σχολών μπορούν να συνεχίσουν ομαλά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία έχει αναπτυχθεί και προχωρά με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Υπ. Παιδείας – Επίσκεψη σε Γυμνάσιο (ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης)

*Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν το αίτημα του κ.Αναστασιάδη για τη διευκόλυνση Ελληνοκύπριων φοιτητών που σπουδάζουν σε ελληνικά πανεπιστήμια, προκειμένου να έλθουν και να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους και τα εργαστηριακά μαθήματα που είχαν διακοπεί λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε θετικά στο αίτημα και συμφωνήθηκε τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν σε περαιτέρω συνεννοήσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Μετά από τη συνεννόηση κατέστη δυνατόν να οργανωθεί η επάνοδος Κυπρίων φοιτητών/τριών στην Ελλάδα για τις ανάγκες συνέχισης των σπουδών τους.
Μέσα από τις συνεννοήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προχωρά στη διοργάνωση ναυλωμένων πτήσεων τις επόμενες μέρες.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν σχετικά με τις ειδικές ναυλωμένες πτήσεις προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις με τις εταιρείες, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις που καταχώρησαν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε φοιτητές/φοιτήτριες για τους οποίους είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία σε κλινικά ή άλλα εργαστηριακά μαθήματα ή/και εξετάσεις.
Στο μεταξύ το Υπουργείο έχει ήδη επικοινωνήσει με τις πρυτανικές Αρχές στα αντίστοιχα πανεπιστήμια ενημερώνοντας για την ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα οι Κύπριοι φοιτητές/φοιτήτριες.
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας εκφράζει με την ευκαιρία τις ευχαριστίες του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως για την κατανόηση που έδειξε και τις ενέργειές της προς επίλυση του προβλήματος, όπως επίσης και στον Υφυπουργό Παιδείας κ. Βασίλη Διγαλάκη για τη συνεργασία σε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Share this post