ΜΟΕ: Νοσοκομείο Αεροδρομίου Λευκωσίας για Κορωνοϊό
Toυ Αχιλλέα Δημητριάδη*
Νομικού, Δικηγόρου
Οι Εξελίξεις: Η μάχη για τον Covid-19 δεν έχει ακόμη κριθεί. Αναμένεται το δεύτερο κύμα σε ολόκληρη την μοιρασμένη Κύπρο. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη εξαγγείλει την πρόθεση του – μετά τις εκλογές για ανάδειξη του Τ/Κ ηγέτη – για να συγκαλέσει ξανά τους 5 βασικούς εταίρους, (τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες) για διάλογο με τους ηγέτες σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019.
Μια Πρόταση: Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί αναγκαίο, εν τω μεταξύ, να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αυτή είναι μια απλή εισήγηση. Για να βοηθήσουμε και παράλληλα να καταπολεμήσουμε την πανδημία, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός νοσοκομείου στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας (ΝΑΛ) το οποίο θα περιθάλπει ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19. Οι ασθενείς, αναλόγως της κατάστασης τους, θα μπορούν να τύχουν νοσηλείας σε μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) καθώς και σε μια Μονάδα Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΦ). Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχουν 15 κρεβάτια στην ΜΑΦ και άλλα 15 στην ΜΕΦ με σκοπό να εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου, στην κοινή μάχη εναντίον του ιού. Όπως οι ασθενείς έτσι και το προσωπικό θα έχουν δικοινοτικό χαρακτήρα.
Πρώτιστος σκοπός είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας διότι ο ιός δε σταματά στην Πράσινη Γραμμή και ελλοχεύει κινδύνους για ολόκληρο το νησί. Πιστεύω στην αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας για τον βαθύ ανθρωπιστικό της χαρακτήρα αλλά και γιατί θα δώσει το αντίστοιχο μήνυμα για μια ανανεωμένη προσπάθεια για λύση για την οποία, αντιλαμβάνομαι, όλοι προσπαθούμε.
Η Υλοποίηση: Χώρος για αυτό το ΜΟΕ θα μπορούσε να είναι το αεροδρόμιο Λευκωσίας που θεωρείται μέρος της Νεκρής Ζώνης που εποπτεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το χώρο, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να έχουν πρόσβαση τα ασθενοφόρα και από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής με σχετικές διευθετήσεις για πρόσβαση μόνο αυτών των οχημάτων.
Δεδομένου του δικοινοτικού χαρακτήρα της πρωτοβουλίας, φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (που ήδη παρέχει κονδύλια για τέτοιου είδους έργα) και τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ως προς την ανέγερση, εξοπλισμό και λειτουργία του ΝΑΛ, ενός ΜΟΕ που θα έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο στις ζωές των Κυπρίων.
Όσον αφορά την μελέτη για την κατασκευή, εξοπλισμό και λειτουργία του ΝΑΛ θα μπορούσε να αντλήσουμε κονδύλια από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Support Instrument) ή να χρησιμοποιηθεί η μεθοδολογία της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά η οποία έχει τόσα να δείξει με την προσφορά της. Από μερικές πρόχειρες πληροφορίες που έχω λάβει, υπολογίζεται ένα ποσό της τάξης των €5εκ για τα κτίρια και τον εξοπλισμό και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα λειτουργικά έξοδα του ιατρικού παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Θα πρέπει βέβαια να γίνει μια λεπτομερής μελέτη για να κοστολογηθεί η όλη προσπάθεια έτσι ώστε να είναι εφικτή και βιώσιμη.
Στο επίπεδο γενικής οργάνωσης και εποπτείας, θα μπορούσε να είναι η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, που θα αναλάβει αποτελεσματική και από κοινού δράση έτσι ώστε – σε συνδυασμό με τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς – να αρχίσουν την προσπάθεια το συντομότερο δυνατόν.
Αυτό φαίνεται να συνάδει και με την διακήρυξη των δύο Ηγετών τον Φεβρουάριο του 2020 για αύξηση της συνεργασίας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την παροχή της μέγιστης προστασίας για τους Κυπρίους από τον Κορωνοϊό.
Τα Πλεονεκτήματα: Πέραν από την ιατρική φροντίδα, της οποίας τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή, θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε και να αξιοποιήσουμε μέρος της Νεκρής Ζώνης, έδαφος που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπρόσθετα, στο οικονομικό επίπεδο, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για γιατρούς, νοσηλευτές καθώς και στον κατασκευαστικό τομέα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας.
Ακόμη, ένα τέτοιο δημιουργικό και ωφέλιμο ΜΟΕ θα έστελνε τα σωστά μηνύματα προς το Γενικό Γραμματέα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η στέγη όλων των Κυπρίων, αναβαθμίζοντας μας στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων.
Μάλιστα μετά το τέλος της πανδημίας, οι εγκαταστάσεις αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλο Δικοινοτικό πρόγραμμα υγείας ή έρευνας και έτσι να δημιουργηθεί ένας πυρήνας συνεργασίας με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μεταξύ άλλων, όλων των εμπλεκομένων.
Συμπέρασμα: Η πρόταση είναι φιλόδοξη, αλλά πιστεύω εφικτή, με την απαραίτητη πολιτική βούληση και τον σωστό σχεδιασμό και κοστολόγηση. Μπορούμε όλοι μαζί να νικήσουμε το νέο κοινό εχθρό, στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς και ωφέλιμης συνεργασίας με χαμηλό οικονομικό κόστος.
Έτσι μπορούμε να κτίσουμε ένα διαφορετικό περιβάλλον για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ειρήνη και ασφάλεια, σε συνθήκες υγείας για όλη την Κύπρο. Τελικά, εκεί που έχασαν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι – ας δώσουμε τη δική μας μάχη για να προστατεύσουμε τις ζωές όλων των Κυπρίων.
*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους